Dostum, performans testi yapmak için oluþturduðum excel de deneme yanýlma yöntemi ile ve gözle ile pd/efk rasyosunu buldum. saðlýklý sonuçlar verdi. tabi daha detaylý incelemelerle net kar katmanýnda faydasý olabilir.
Ama net kar konusunu manuel bakmayý daha faydalý görüyorum, þöyleki; firma tek seferlik zarar yazmýþ olabilir, ceza yemiþ olabilir, zarardan kara geçecek olabilir. Sadece net kara bakýnca bu tarz detaylar gözden kaçýyor. Bana göre þirketin esas faaliyetinden kar elde etmesi saðlýklý.
Ýdeal kullanmadým ama matriksde keþke faaliyet karýný katabileceðim bir indikatör yapabilsem ama yok, yada çeyrek dönemlik kýyaslamalarý yababilecek platform olsa.
bende kendi excelimi yaptým. ancak son iki-üç dönem için güncel bir excel hep yapamýyorum, çünkü iþbankasýnýn geçmiþ piyasa deðeri veren sayfasý artýk yok. hemde ralli döneminde en çöp hisse bile rahatlýkla artma imkaný buldu.
6 yýlla sýnýrlý da olsa rasyolarý deneyebilecek bir excel yaptým. iþte bu excelde pd/efk nýn iyi sonuç verdiðini gördüm.
Yapmýþ olduðum excel sadece rasyolarý test etmek içindi. queenstocks da göremediðim çeyreksel artýþlara göre hisse seçebildim. böylece kartýný ivmeli arttýran hisselere yoðunlaþabiliyordum.
bu rasyolarý kullanabileceðim ve hisse seçimi yapabileceðim farklý bir excelde var. verileri girdikten sonra sýralama yapýp ilk hisselerden alýma geçiyorum.
Hisse seçerken çeyreksel baz verilerine önem veriyorum. bu nedenle özsermaye karlýlýðýný bile çeyreksel bazda da hesapladým. örneðin RYSAS kaydýlýlmýþ yýllýk kar ile hesaplanýnca eksi bir özsermaye karlýlýðý var, fakat sadece çeyreksel bazdaki kar dikkate alýnýrsa özsermaye karlýlýðý artýda, yani bu çeyrekteki gibi kar yapmaya devam ederse özsermaye karlýlýðý artacak.
Biraz uzun yazdým ve resim atamadým, çok müsait deðilim. Excel dosyasýný, yani queenstocks tarzý hesaplama yapan dosyayý paylaþacaðým biraz düzenleme yaptýktan sonra.
diper topic de de çok þey yazmýþsýnýz fýrsat bulunca okuyacaðým.
iyi geceler...

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri