Gümüş %65 yan ürün olarak diğer madenlerden üretiliyor. Fiyat düşünce üretim düşmesi çok olmayabilir bu durumda..
Gümüş %65 yan ürün olarak diğer madenlerden üretiliyor. Fiyat düşünce üretim düşmesi çok olmayabilir bu durumda..
Gümüş çıkarma maliyetine bakınca belli bir kesimi eksi maliyetle gümüş çıkarıyor. Eksi nasıl oluyor anlamadım. Belli bir kesimde 30 dolar civarına çıkarıyor. Bu 30 civarı kar edecek madenler uyuyor eğer gümüş 35 dolara çıkarsa aktif olur buda belki arz fazlasına neden olur. Bu sene arz talepte dengesizlik var. Arz açığı en fala 1 sene daha gider diye tahmin ediyorum. Nedeniyse açık 2023 yılında 20 milyon civarı elektrikli araç üretilebilir. Elektronik devre talebide ciddi şekilde artacak çip üretimi arttıkça bunada talep artacak. Benim tahminim 2023 yılını eğer bu fiyatta devam ederse en az 100 m ons açıkla kapatır. 25 üzerine atarsa arz talebi anca dengeler 35 dolar üzeri 2 yılın açığını kapatır. Tüm emptialar düşerken lityum karbonat artıyor. Bunun hikayeside bu yıl böyle olabilir. Çok bekletti bizi. ytd.
Gümüş 31.12.2022 KAPANIŞ RAKAMI 13 -13 5 TEKRARLIYORUM BİLGİNİZE
Gümüşe yatırım yaparken düşüncen değerli metal olarak altına karşı çok düşük kaldı teziydi. Şimdi yenilenebilir enerji ve 2. elektrik devriminin metallerinden biri olarak görüyorum. Tahminim 2022 yılı analistlerin beklentisinden fazla açıkla kapatılacak bu açık olnca nereden karşılanıyor onuda bilmiyorum. Önümüzdeki sene çevremdende gördüğüm güneş paneli üreticileri artıyor ve bunların gümüşe ihtiyacı olacak. Eletrikli araba miktarı artacak, elektronik eşyalar artacak 5g ile daha fazla çip elektronik karta ihtiyaç duyulacak abd avrupa çin çok büyük çip fabrikaları kuruyor bunlara gümüş lazım olacak kalay bakır kurşun lazım olacak. Bir taraftan nufus artıyor ve cihazlar en tabana kadar yayılır.... Biraz daha sabıra ihtiyaç var gibime geliyor. Kesinlikle çok alınmasını tavsiye etmem ama elde de bulunmalı. YTD
Benim gibi küçük yatırımcı verilere ulaşamaz asıl bilinmesi geren veri büyüktedir. Gümüşte şuan bir sıkışma olduğu hissi hasıl oldu. Aşağıya artık pekte gidemiyor. Bir şekilde alınıyor. 2 ileri bir geri ilerlecek gibi ama bunun gerileri genelde sert olur kısa süreli yatırımcının hesabını patlatır dikkatli olun.
Gümüşte fizikide bir sıkıntı yaşanmadıkça çıksa da ok geçmeden düşecektir. Bu hikaye böyle fiziki gümüş kıtlığı yaşanır mı bun zman gösterecek. Yükselmesin isteselerdi çoktan 100 dolar yaparlardı çok hikayesi vardı olmadı. Her zaman elde bir mıktar gümüş bulunması gerektiğini düşünüyorum yüzde 5 civarı. çokta bel bağlamamak lazım.
Japonya ve çin abd tahvili sattı bu haber örtbas edildi bu eğer genişlerse ne olur bilmiyorum. Sattıkları dolarlar ile ne alıyorlar asıl soru budur. Bunun hakkında hiç bir fikrim yok ama bir ihtimal bor ödeyip içi piyasayı fonluyor ve iç piyasadaki talebi karşılıyor olabilirler. Diğeri ise dolara karşı saf tutuyor olabilirler. İkincisi daha düşük ihtimalli olandır. Bence yüksek oranda ilki azda olsa ikincisini yapıyorlar. Faiz artınca paraları eridi. Bu durumun kötü yanı buna bir yerde dur demeliler. Piyasa harap olabilir.
Çip krizi çözülüyor gibi bu durum en büyük sanayi ürünü olan arabaların bu sene daha çok üretilmesine neden olacak. Çip üretimi artarsa orantılı olarak gümüş tüketimide artar. Gümüş elektronikte altının ikamesidir. Ucuz olsa altın kullanılır. Fiyat belirli segelince gümüşünde alternatifi kalaydır. Kalaya kayıi yaşanabilir. Hiç bir dayanağım yok fakat kaliteli üreticiler 50 dolar civarına kadar ikamelerine pekte bulaşmayabilir.
Yer İmleri