Originally Posted by
selka
Sn.Karamizah hep dedim ve demeye de devam ediyorum. Türk halký olarak; belki haklý gerekçeler olarak belki ekonomik kriz sebebi ile; her zaman PASÝF lerde yer aldýk. Türklere sorsan herkesin tarla, bað, bahçe, ev, kat, daire vardýr... Der ki; hepsi 1,000,000 USD eder.. Oysa ayný kiþilere sorsan 50,000 USD var mý? Yok ki derler...
Genelde Yahudi ve Ermeni tüccarlar pasiflerde olmaz lar.. Aktif kalemlerdelerdir. USD, Euro, Altýn gibi... Bunlar ile borç verirler, alýrken USD, altýn isterler... Ev yada daire istemezler.. Senin pasif kalemin güçlüdür ama borcun vadesi geldi mi lazým olan USD dýr.. Hem de NAKÝT...
O an nakit yok ise; seninle "Kedinin Fare ile oynadýðý gibi oynarlar"
Geçenlerde bir grafik inceledim.. Son 10 yýlda borç alýnan her 3 USD ýn 2 si Gayrimenkullerde kullanýlmýþ...
Gerçekten çok vahim bir tablo idi.. Oysa bu evler ne katma deðer saðlar ne de borcu geri ödemek için kar...
Sn.Elma elbette haklýsýnýz. Lakin, o vakit dükkaný kapatýp gitmek gerekir.. Bunu yapamayacaðýmýza göre tekrar bir noktadan baþlayýp 2010 lar da yapabildiðimizi tekrar yapmalýyýz. O zaman 2 yýllýk tahvil faizimizin %4,5 lar da olduðunu biliyorum... Þimdi %20 küsürlerde...
Bu faiz artýþýnýn tamamýnýn finansal odaklý olduðunu düþünmüyorum. O zamanda ayný oranda CARÝ açýk vardý, o zamanda da enflasyon vardý, o zaman da da borç vardý.. Çalýþýp borcumuzu ödüyoruz..
Bence sýkýntý acaba HÜKÜMET demokrasiyi askýya alýr mý? Yabancýnýn endiþesi budur..
Bu konuyu hükümet yabancýya iyi anlatýr, ikna ederse; sýký mali politika izleyeceklerini söylerler ise, paralarý ile çok hýzlý bir þekilde geri dönerler.
Bu argümanlara itirazým yok... Cevaplarým var...
FED olayý %0,25 lik bir faiz artýþý... Ancak; Türkiye'de tüm faiz artýþlarýnýn ve USD bilanço küçültme riskinin tamamýyla fiyatlandýðýný düþünüyorum. Hem de abartýlý bir þekilde...
FED sonsuza dek faiz artýramaz..
Unutmayalým ki FED %0,50 olan politika faizini 2012 Mayýs ayýnda TED BERNANKE ile yapýlan açýklama ile %0,25 kademeler ile %2 ye kadar artýrmýþ durumda... Geleceði nihai nokta %2,50 ile en fazla %3,0 olacaðýdýr...
Belki de %2,5 ile bitirecekler... Çünkü geliþmiþ 350 milyonluk bir ekonomide çarklarý STOP ettirmek çok kolaydýr.. geliþmiþ ekonomilerde faizler ile oynamak; Geliþmekte olan ülkeler gibi basit deðildir...
Mesela Japonya...
Yani; FED olayýnýn ve özel sektör borç yapýsýnýn; Türkiye'de TL varlýklarda dibine kadar fiyatlarýn içinde olduðunu düþünüyorum..
Bakýn bugün AKBNK borsa nýn en deðerli markasý ve bankasýdýr.. 1.ci dir. 2018/7 ayýnda 6,42 TL ile fiyatlandý.. Bugünden itibaren %10 düþürürek giderseniz 2008 yýlý 7 ayýnda 2,46 TL yi görürsünüz...
2008 yýlý 7.ay da ABD ve tüm dünyada GLOBAL BANKACILIK ve FÝNANS krizi tüm gücüyle patlamýþtý.. Hergün ABD de 2 yada 3 banka 1 yýl boyunca battý... ABD de 2008 ve 2009 yýlýnda 250 adet irili ufaklý finans ve banka kuruluþlarý batmýþtý...
Batanlardan birisi Amerikan DOLARI ný tarihte ilk basan BANKALARDAN birisi olan 1700 lü yýllardan beri faaliyet içinde olan LEHMAN BROTHERS idi.. Kriz bu denli ciddi idi...
Bu küresel kriz ile 2008 de Akbank 2,46 TL ile DÝBÝ görmüþtü.. 2008 yýlýnýn 2,46 TL si=2018 yýlýnýn 6,42 TL si...
Daha fiyatlarýn içinde ne kadar olmasý gerek...
Ben burada RASYONEL düþünmeyi býrakýp tamamen tekrar modunda Enflasyon, Cari açýk, Özel sektör borç arasýnda gerçekleri bir türlü göremediðimizi düþünüyorum.
Bakýn Japonya ve AB dönem baþkaný Junker arasýnda dünya ticaretinin %33'ünü oluþturan ve aralarýnda gümrük vergilerini kaldýracaklarý bir anlaþmaya imza atýldý; piyasalar görmedi...
ABD-ÇÝN arasýndaki ticaret savaþlarýndan Türkiye ve benzer ülkeler ABD ye ve Çin e daha fazla mal satýp karlý çýkabilirler.. Ben bu durumda EREÐLÝ gibi demir çelik sektörümüzü çok avantajlý görüyorum.. Ama piyasalar bunu da görmedi....
Trump ile Putin Helsinki zirvesinde dünya tarihinde daha önce hiç olmadýðý kadar samimi ve dost canlýsý bir toplantý sergilediler ki ABD de demokratlar dahi eleþtirdi.. DÜnya ticareti ve barýþý için bence çok önemli idi.. Ama piyasalar bunu da görmedi....
Suriye Savaþý ile allah aþkýna bir tane haber duyan varsa yazsýn buraya.. Hemde lafýmý geri alayým. Suriye Savaþýnda dahi ABD Rusya bitirmediler ama en azýndan DURDURDULAR.... Ama piyasalar bunu da görmedi....
Türkiye'de Turizm tüm yýllarýn en iyi rekorlarý ile 2018 Temmuz ayýnda kadar NET 20 milyar USD gelir yazdý. Ekim ayýna kadar hedef 36 milyar USD... Her yer týklým týklým.... Turizm tam gaz... Avrupalýsý, Rusu, ortadoðulusu... Ama piyasalar bunu da görmedi....
Türkiye'de seçimler bitti. Belki de en önemli belirsizlik ortadan kalktý. Seçimler sebebi ile 5000 puan birden düþen borsa; Baþkan baþka partiden olursa; meclis baþka partiden olursa endiþeleri ile de bir 10,000 puan daha düþen endeks; Baþkanýnda, meclisinde ayný partiden olmasýný görmezden geldi.. Geçmiþ 25 seçimin 25 inide alan AKP için; þimdi de 9 ay sonraki Belediye seçimleri risk oluþturuyor diyoruz.. Ben size buradan yazayým 10 ay sonraki yerel seçimleri piyasa için gerçekte SIFIR risk olmalýdýr...
Ekonomi bakaný OVP ben tek baþýma hazýrlamayacaðým, her konudan her düþünceden, siyasetçi, ekonomist bilim adamý, yatýrýmcý olucak ve bu önümüzdeki 2 ay çok sýký gece gündüz çalýþýp herkese piyasa taleplerine uygun OVP hazýrlayýp uygulayacaðýz diyor. Ama piyasalar bunu da görmüyor...
Varsa yoksa enflasyon, dýþ borç, cari açýk....
Yahu azýcýk rasyonalite... Bu yukarýdakiler Türk ekonomisinde Haziran 2018 de mi bir anda mý oldu? 2018 Ocak ayýnda yok
muydu?
O sebeple ben herþeyin fiyatlarýn içinde fazlasý ile olduðunu düþünüyorum ki gele gele MB 100 baz puan artýrmadý USD 3,92 oldu diyoruz...
Yahu geçen ay MB 500 baz puan faiz artýrdý da USD a ne oldu ki; bu sefer 100 baz puan artýrsa USD ýn belini kýracaktý, kýramadý oldu diiyoruz...
Anadoluda bir laf vardýr ya " Kör idi; öldü Sürme göz oldu..."
Sn.Ada çok teþekkür ederim... Okumanýz bana yeter.
Yer Ýmleri