http://www.bloomberght.com/haberler/...lmak-isteniyor
Cumhurbaþkaný Ekonomi Baþ Danýþmanlarý birbirleriyle uyumlu deðilller.. Sn.Ertem den ziyade Sn. Gedikli gibi düþünüyorum..
Ben MB baþýnda olsam 3,9421 TL yi gören kur süzülmeye baþlýyor ta ki; 3,62 TL ye gelince GLP sini kademeli olarak her ay 50 baz puan indirirdim.. Kurun 3,3888 TL lere gelmesine gerek yoktu..
Ýþin doðrusu USD ý 3,38 TL lere taþýmak için 9 ay GLP sinden piyasayý %12 ile fonlamak zorunda kaldým. Oysa USD ýn her 10 kd aþaðýya geliþince bende GLP sini 50 baz puan ile indirmeye baþlar toplamda GLP sini politika faizine yaklaþtýrýr ve USD alým maliyetini 3,52 TL ye sabitlerdim..
Ýnanýn Maliye nin 3,38 TL USD kuru yerine 9 ayda ortalama %12 yerine %8 faiz vermeyi tercih edeceðini garanti edebilirim.
MB enflasyona kilitlenmiþ gidiyor...
Peki; 100,000 TL sini bankaya ya yatýran adama vergisi kesildikten sonra 1,150 TL net para ödüyorsun.. Bu enflasyon deðil mi? Bu enflayon deðil mi? Bu faizi devlet nerden karþýlayacak?
Bankalar mevduata, maliye ise peynire, zeytine, akaryakýta, ekmeðe zam olarak bu maliyeti karþýlayacak. Bu da enflasyona körük olucak. MB sýnýn enflasyona sürekli bakmasýný yanlýþ buluyorum. TR yi boðan %15 mevduat faizidir...
Ýndir faizi %8 e USD çýksýn 3,75 TL ye.. Ölen ölür kalan kalýr.. Ondan sonra kimse 3,80 TL den usd alamaz.. Maliyetli olur bekler yada beklemede kalacaktýr..
Hindistan, Bangladeþ, Pakistan ýn bile %5 faiz verdiði bir yerde %12 gerçekten inanýlmaz..
O sebeble ben bu perþembe MB sýndan USD ýn yükselmesine raðmen en az 50 bazlýk GLP de bir indirim yapmasýný bekliyorum..
Çünkü sen yüksek faiz vererek likitideyi emiyorsun ama o likitideyi emmek için karþýlýðýnda daha fazla para vereceðim diyorsun. Yani enflasyon artýþ fazlalýk demektir daha fazla faiz ile para vererek bu artýþ önlenemez; bilakis artar...
Yani yüksek faiz, yüksek enflasyona sebeptir... Yoksa bu dediðim yanlýþ olsa; TCMB sýnýn 24 aydýr sýký duruþa raðmen gelinen yer %11,86 enflasyon olmazdý..
Yer Ýmleri