Originally Posted by
pilavli
Merhabalar,
Elinde dolar olmayp da eurobond almak isteyen, yani sfrdan dolar alp eurobonda yatracak olanlar iin hesaplarm paylaaym:
Dolar atak yapp yedi liralar grdnde eurobond faizleri de tavan yapmt ve yzde dokuzlar gemiti.
u ara 7-7.5 civarlarnda.
Bu iin en iyisi dolar ucuzdan alp faizler ykseldiinde eurobonda yatrmak. Ama diyelim bunu yapamadnz elinizde lira var, ne zaman dolar+eurobonda girmelisiniz? Dolar ve eurobond faizi yksekken mi, yoksa ikisi de dkken mi?
Eyll ortasnda dolar 6.75 iken ilgilendiim 2030 vadeli eurobond faizi %9.5 gibiydi (fiyat 1.29). 100 bin liray dolara ve ardndan bu eurobonda gmseniz 26k dolar ve karlnda 200 eurobond alabiliyordunuz, bu da 2030 ylna kadar toplam 26k dolar faiz ve 2030 ylnda 20k dolar anapara olmak zere toplam 46k dolar ediyordu. Faize tekrar faiz iletmedim, bileik getiri daha yksek oluyor (toplam 63k dolar kadar).
Dolar yksek diye almayp iki ay beklediniz , ekim ortasnda kur 5.65 iken dolar+eurobond almaya karar verdiniz. Yukardaki artlarda 100 bin liray dolara ve ardndan bu eurobonda gmseniz 31k dolar ve karlnda 1.35'ten 230 eurobond alabiliyordunuz, bu da 2030 ylna kadar toplam 30k dolar faiz ve 2030 ylnda 23k dolar anapara olmak zere toplam 53k dolar ediyordu. Faize tekrar faiz iletmedim, bileik getiri daha yksek oluyor (toplam 70k dolar kadar).
Grlebilecei zere dolar dtke eurobond faizleri de dyor ama dk dolar yksek faizden daha nemli, toplamda daha ok getiri salyor. En iyi strateji olan dkten dolar toplayp faizler yksekken eurobond alamadysanz ikisi de dkken almay tercih etmelisiniz.
Ben once ortalik sakinken dolari biriktirecegim.
Boylesi daha cok hosuma gidiyor.
Belli bir dolar miktarina gelene kadar 1-3 ay vadeli mevduatta kalirim.
Artik 3 yil mi olur 8 yil mi bilemem.
Ne zaman cdlsler kisa zamanda x2 olur, dolar kuru kisa zamanda sicrar o zaman alim icin eurobondlara bakarim.
Saka degil 10-15 senelik vadeye girecegiz. 
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer mleri