Eurobondlarý aldýðýmýz banka batarsa veya kapýnýrsa nasýl bir süreç izleniyor bilgisi olan varmýdýr?
Eurobondlarý aldýðýmýz banka batarsa veya kapýnýrsa nasýl bir süreç izleniyor bilgisi olan varmýdýr?
Hocam sorunuzun cevabý çok uzun. Genel olarak iflas hükümleri uygulanýr. Detaylar aþaðýdaki linktedir.
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6102.pdf
Yatýrým tavsiyesi içermez ve asla yatýrým tavsiyesi DEÐÝLDÝR.
Tüm eurobondlar euroclear bankasý güvencesinde. Aldýðýnýz eurobond Hazine veya Þirket eurobonduysa bu kurumlarýn iflas etmemesi önemlidir.
Fakat banka/aracý kurum ile ilgili kapanma/batma durumunda Yatýrýmcý Tazmin Merkezi'nin güvence kapsamý iþler. Kaynak Hsbc
https://www.hsbc.com.tr/medium/document-file-1194.vsf
"Yatýrýmcý Tazmin Merkezi Güvence Miktarý
Eurobond iþlemi her bir yatýrýmcý için belirli bir tutara
kadar Sermaye Piyasasý Kurulu Düzenlemeleri uyarýnca
Yatýrýmcý Tazmin Merkezi'nin güvencesi altýndadýr. Bu
tutar her yýl ilan edilen yeniden deðerleme katsayýsý
oranýnda artýrýlýr. Tazmin kapsamý dýþýnda kalan kiþi ve
kurumlar bu güvence miktarýndan faydalanamaz."
2020 için bu tutar 217.000 TL
Son düzenleme : Trade Shark; 28-03-2020 saat: 00:49.
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Bilgilendirme için teþekkür ederim.
Edit :
Banka Mevduatý için güvence 150.000 TL, Eurobond için 217.000 TL
500 TL ile mevduat hesabý açabiliyoruz ama en az Eurobond alým tutarý ortalama 6000-7000 TL .Bu farkýn güvence bedeline yansýmamýþ olmasý ve Doviz olarak satýlan Eurobond için güvence bedelinin doviz olmamasý ilginç geldi bana.
Son düzenleme : kýyýköy; 28-03-2020 saat: 01:06.
Bugün Vakýfbank'ýn bir eurobondunu incelerken bir þey farkettim. Vakýfbantaki gösterilen deðer 80, ancak börse berlinden isin koduyla kontrol ettiðimde o eurobondun 77 olduðunu gördüm. Acaba bankalar alým satým farký haricinde buna da komisyon mu ekliyorlar?
Ufakta olsa döviz geliri olsun diye konuya bakýyordum, her þeyi anlamak amacýyla 1. sayfadan okumaya baþladým 40 sayfa bana yetti uzaya roket fýrlatsak daha kolay![]()
bazý yerlerde öyle hesaplar var ki aman aman yatýrým deðil matematik problemi çok farklý deðiþkenler var tam öðrendim diyorsun yeni bir þey çýkýyor insanýn karþýsýna.
Burada sorulan ayný sorulara üþenmeden cevap veren bütün arkadaþlara teþekkürler... 300 sayfa okumak ve kafamýzdaki sorularýn cevabýný bulmak gerçekten karmaþýk ama hiç bir araþtýrma yapmadan da gelen kolaycý insanlarda var ne yazýk ki....
Yer Ýmleri