her þey komplo ile açýklamayý çalýþanlar aslýnda daha komik.. derecelendirme þirketi endeks zirvedeyken mesela not arttýrmýþ ve de sabýkasý varmýþ!!..hemen anlýyor ülkedeki "büyük resimciler"..oysa o esnada mr erdoðan abd de "müzakereler" yapýyor.. tesadüf sanýrým bazýlarýna göre notun tam o noktada gelmesi.. geçiniz..
felaket tellallýðý mevzusu nerden baktýðýna baðlý.. son iki senedir ülkede kriz yok diyorsan ekonomi bilgini sorgulaman gerekir.. krizin tanýmý ne ? yazarkasa atýlmasý mý?? gerçekleri söylemek son dönemde felaket tellalýðý olmuþ durumda.. merkezin kasa eksi.. adamlar ekonomi iyi diye diye boþalttýlar kasayý.. medya kontrolü ile krizin etkileri kapatýlmak isteniyor..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
ekonomide ülkeye veya þirkete güven önemli deðildir karlý iþlem yapmak için..
gerektiðinde shortlarsýn gerektiðinde longlarsýn..
mesela Turkiyede eurobond yatýrýmýný ülke ekonomisine güvendiðin için deðil eninde sonunda borcunu ödeyecek inancý ile yapabilirsin..bu yeterli mesela.. zaten esprisi bu, yuksek primli eurobond mantýðý bunu gerektiriyor..
ekonomisi ve her göstergesi süper olsaydý eurobond faizleri bu kadar yuksek olmazdý.. neticede ekonomisine inanman gerekmiyor, mesela vergi salma gücüne inanman yeterli.. ötv gibi zulüm vergileri bunun ispatý..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
not düþmekte fayda var.. ben de eurobond alýp satýyorum..
hatta uzun vade ve kýsa vade kagýtlarý ile beraber..etkilenmeleri farklý sonuçta piyasa dinamiklerinden..
ama ekonomiye güvendiðim için yapmýyorum bu yatýrýmý.. getirisi yüksek diye yapýyorum.. çeþitlendirme için yapýyorum..risk analizimi yapýp belli bir miktarý orada deðerlendiriyorum.. üstelik bu kagýtlarý viop iþlemlerinde teminat olarak da kullanabiliyorum..
Moody’s.
Bu kurumun "yatýrým yapýlamaz" ya da "junk" konumundan itibaren iyiden kötüye doðru not skalasý þu þekilde:
Ba1-Ba2-Ba3-B1-B2-B3-Caa1-Caa2-Caa3-Ca ve en düþüðü olan C ise iflas.
Lübnan mart 2020’de eurobond ödemelerini durdurduðunu açýklamýþtý.
Moody’s’in Lübnan için kredi notlarý þu þekilde:
2017 Temmuz’unda notu B2 olarak açýklanýyor.
2018 Aðustos’unda B3’e düþürülüyor.
2019 Ocak ayýnda notu 1 kademe daha düþürülerek Caa1 olarak açýklanýyor.
5 kasým 2019’da Caa2’ye düþürülüyor.
Þubat 2020’de Ca’ya düþürülüyor ve sonrasýnda Lübnan eurobond ödemelerini durduruyor.
27 Temmuz 2020 de C yani iflas olarak açýklanýyor.
Lübnan bu borçlarý ne zaman ödeyecek? bakalým süreç nasýl geliþecek.
Notu düþürülen diðer ülkelerin covid-19 sebebi ile daha hýzlý bu sürece düþmesi mümkün olabilir mi, göreceðiz.
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri