Çok teþekkür ediyorum, takip eden ve yardýmcý olmak isteyen arkadaþlar için 3. sayfadaki ilgili bölümün özetini kopyalýyorum:
ÖZEL SEKTÖR TAHVÝLÝ (TAHVÝL, VARLIÐA DAYALI MENKUL KIYMET, FÝNANSMAN BONOSU) FAÝZ GELÝRÝ (1.1.2006 tarihinden SONRA ihraç edilmiþ olanlar)
Tam mükellef kurumlar tarafýndan yurt dýþýnda ihraç edilen tahvillerden elde edilen faiz gelirlerine, ihracý gerçekleþtiren tam
mükellef kurumlar tarafýndan aþaðýda bulunan oranlarda stopaj
yapýlýr;
-Vadesi 1 yýla kadar olan tahvil faizlerinden % 10,
- Vadesi 1 yýl ile 3 yýl arasý olan tahvil faizlerinden %7,
- Vadesi 3 yýl ile 5 yýl arasý olan tahvil faizlerinden % 3,
- Vadesi 5 yýl ve daha uzun olan tahvil faizlerinden %0
-Yabancý para cinsinden ihraç edilen tahvillerin itfasýnda oluþan
anapara kur farký gelir sayýlmaz.
-Elde edilen faiz gelirlerinin, stopaja tabi tutulmuþ diðer menkul ve
gayrimenkul sermaye iratlarý ile birlikte 34.000 TL’lik beyan sýnýrýný
(2018 yýlý için) aþmasý durumunda, gelirin tamamý beyan edilir.
-Beyanname verilmesi durumunda ödenen stopaj beyanname
üzerinde hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilir.
ÖZEL SEKTÖR TAHVÝLÝ (TAHVÝL, VARLIÐA DAYALI MENKUL KIYMET, FÝNANSMAN BONOSU) ALIM SATIM KAZANÇLARI (1.1.2006 tarihinden SONRA ihraç edilmiþ olanlar)
Tam mükellef kurumlar tarafýndan yurt dýþýnda ihraç edilen tahvillerden elde edilen alým-satým kazançlarý;
- Stopaja tabi deðil.
- Alým satým kazancý Türk Lirasý cinsinden hesaplanýr.
- ÜFE artýþ oranýnýn % 10 veya üzerinde olmasý þartýyla, iktisap
bedeli elden çýkarýldýðý ay hariç olmak üzere ÜFE artýþ oranýnda
artýrýlabilir.
- Alým satým zararlarý, alým satým karlarýna mahsup edilir.
- Kazancýn tutarý ne olursa olsun beyan edilir.
----
Yani yukarýdaki bilgileri de hesaba katacak olursak özetle itfa tarihini bekledðimiz takdirde DOLAR cinsinden alýþ-itfa tarihindeki satýþ kazancýmýzýn %35ini (en yüksek dilimden vergilendirildiðimizi varsayýyorum) vergi olarak ödüyoruz, artý aldýðýmýz kupon faizinin de %35ini o günkü kurdan vergi olarak ödüyoruz. Fakat aldýðýmýz kupon faizinin içinde ödenmiþ yüzde 10 stopaj olduðu için en sonda beyannamade bu yüzde 10 mahsup edebiliyoruz. (Aslýnda yüzdesel anlamda çok küçük bir rakama tekabul ediyor.
--
Bu beyannameyi hazýrlattýrabileceðimiz yüzde yüzü güvenebileceðimiz bu iþi bilen profesyonel kuruluþ neresidir? Kime baþvurabiliriz?
Slm... Eurobond hakkýnda detaylý bilgi verecek bir yer uzun süredir arýyordum. Tesadüf eseri konunuzu buldum. Çoðu yorumu okuduktan sonra siteye üye olup bir konu hakkýnda görüþlerinizi sormak istiyorum. Kamu kurumunda görev yapan memurlar nominal deðeri 10 bin dolarlýk eurobond alýrsa gelen faizin hepsini bildirmeli mi? Örnek olarak 3 bin lira maaþ alan bir memur yýllýk geliri 34 bin lirayý aþtýðindan gelir vergisine tabi olmakta, eurobondtan gelen faiz gelir vergisine tabi olur deðil mi? Eurobondtan bin lora bile gelir gelirse %35'inin vergisini ödemelidir diye anlýyorum. Yanlýþ mýyým?
Ayrýca iþbankasý ile görüþtüm onlarýn yayýnladýklarý raporda yer alan eutobondlarý nominal deðerle 1000 dolarlýk halinde satýyorlarmýþ. Özellikle sordum 200 bin dolarlýk nominal deðerler ile almamýz mý gerekiyor diye hayýr dedi bin dolarlýk alabilirsiniz?
Bugün maaþ bodroma baktým. Gelir vergisi kesiliyor. Bu gelirler farklý kalemde olduklarý için mi gelit vergisi ayrýca hesaplanýyor
Merhaba,
Devlet eurobond lari icin evet 1000 $ satiliyor, hatta bende isbankasi web sitesinden aldim, onda sorun yok.. Ama ozel sektor eurobond lari icin 200.000 nominal
Isteniyor... mesala isbankasinin yada ykb nin cikarmis oldugu eurobond unu 200.000 zorunlulugu olmadan alabiliniyorsa bizede haber verebilirseniz cok sevinirim..
Siz internet bankacýlýðýndan banka eurobondu alamadýnýz deðil mi? Yani almaya çalýþtýnýz mý?
Ben telefonda bir bayan ile konuþtum bastýra bastýra bakýn ben iþ bankasýnýn kendine ait eurobondunu almak istiyorum hatta bana dedi ki siz (sorduðum eurobond için) siz 650 dolarlýk alabilirsiniz? (650 dolarlýk nominal deðerle 1000 dolar yapýyordu.)
Yer Ýmleri