10 yýldan uzun süreli USD yatýrýmlarýnda blue chip Amerikan hisse senetleri bence daha iyi seçenek. Ancak bunlarý parça parça almanin komisyonu çok yüksek(iþlem baþýna 0.25% ve min 25 USD fln), anapara çok fazla degilse piyasaya fiyatlar düþükken bir kerede girmek daha mantýklý olabilir bu anlamda..
Yatýrým tavsiyesi deðildir sadece dusuncemdir.
Redmi Note 4 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
---------------
Paylaþtýklarým bildiðimi düþündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaþýmým yatýrým tavsiyesi deðildir. Saygýlarýmla
Eurobond bende alamadým, kaçtý gözüyle bakmýyorum, faizler çok yükselmiþti doðru ama elinde hazýrda dolar olan için büyük fýrsattý, ben liradan girecektim dolar fiyatý nedeniyle kararsýz kalýp vazgeçtim. Þimdi faizler düþtü ama dolar da düþüyor ucuzdan dolar toplamaya çalýþýyorum.
Bence mantýklý bir yatýrým ama artýk yüzde on faiz kalmadý, daha düþüðüne razýysanýz yapabilirsiniz. O kadar tutar için vergi çýkmaz, beyan sýnýrýnýn altýnda kalýrsýnýz. Dolar mevduatýyla kýyaslayýn (mevduattaki yüksek stopajý unutmayýn) ona göre karar verin, sanýrým mevduatta tutuyorsunuzdur þu anda.
Ben de ayný durumdayým, küçük çocuðum için uzun vadeli yatýrým bakýyorum ama henüz altýn olarak duruyor.
sn shark'ýn dediði genel için geçerliyse düþündüðüm þekilde mümkün deðilmiþ zaten. kendi adýma yapsam bu sefer iki gün sonra müdahale ederim diye oðlumun adýna olsun istemiþtim.
dün oturup bu baþlýðý baþtan sona okudum. çeliþen bilgiler olduðunu gördüm, mesela banka eurobondlarýnýn minimum alýþ miktarý gibi.. netleþememiþ okuduðum kadarýyla. daha doðrusu farklý bilgiler paylaþýlmýþ. belki de bankadan bankaya deðiþiyordur bilmiyorum. çocuk adýna eurobond alýmýný da bir araþtýrmak lazým gibi geldi bana.
bir baþka soru iþareti de, vade sonuna kadar beklendiðinde deðer farkýnýn beyaný.. google'da okuduðumdan anladýðýma göre beyana tabi deðilken burada bu da beyan edilir gibi yazýlar var. kafam karýþtý.
mevduat faizine gelince.. bir hafta kadar önce 7,25 ten baðladým usd yi. neti 5.8 yýllýk bileþiði net 5.96 ya geliyor.. tabi ayný oran devam eder, ne kadar devam eder bilinmez.. þu andaki durumda eurobondda 6 ve üzeri bir kupon getirisi mantýklý görünüyor gibi.
tabi.. usd mevduat faizi aþaðý düþebilir.. devlet bu.. seneye eurobond gelir beyan miktarýný aþaðý çeker. vergi vermeyeceðim derken hayvan gibi vergi çýkar (ne kadar mümkün bilmiyorum ama türkiye burasý)... bunlar da ayrý kafa karýþtýrýcý mevzular.
Kafanýz karýþmasýn. Banka eurobondlarýnda minimum alýþ tutarý 200.000 usd nominal tutarlý oluyor. Bu arada banka usd mevduat faizlerinde düþüþ var. 2 hafta önce %7,5 veren Burganbank bugün maksimum %6,25 verdi. Neti %5’e denk geliyor. Bu durumda 2022 itfalý Ýþbankasý eurobondu halen mevduat faizlerinden daha cazip görünüyor. Tek dezavantaj alým için minimum 166.000 usd’lik bir yatýrým yapmanýz gerektiði.
bu baþlýða katýlým neden bu kadar az. bu da ayrý bir soru iþareti.
Yer Ýmleri