Originally Posted by
Cautionary
BES ten fon çýkýþý yapamýyorsun...BES al ve takip et modeli bir yatýrým...Mümkünse 50 li yaþlardan önce çýkmamak lazým....Sýðýnýlacak son liman gibi düþünmek gerek.
Portföy çeþitlendirmede diðer önemli bir konu likiditeydi...yani kayýpsýz bir þekilde nakite dönebilmek...Bu nedenle portföyde kýsa vadeli mevduat ya da likit fon da bulundurmalý...ayrýca dolar-euro döviz sepeti de likit fon benzeri kaynak olarak düþünülebilir. Bu likit enstrümanlar azaltýlýp hisse portföyü için ayrýlan tutar arttýrýlabilir.
Kastettiðiniz BES de hisse fonu almaksa, yýlda 6 kez fon deðiþtirme sýnýrý olduðu için hisse yatýrýmý için BES i çok tercih etmezdim (u-30 endeks fonu, borsa çok büyük düþüþ yaþar ve uzun vadeli diplere ulaþtýðý kanaatine varrýsam, risk alýp BES te te endeks fonu alabilirim tabii ki).
Benim odaklandýðým nokta BES deðil. BES'in kurallarý belli ve dýþsaldýr. Bu konu baþlýðýna uygun olarak bireysel fon yönetimi konusuyla ilgili fikir alýþ veriþinde bulunmanýn faydalý olduðuna inanýyorum. Burada akla gelen ilk soru portföye düzenli nakit konup çekilecek mi yoksa katý bir þekilde yatýrým vadesi sonuna (örneðin yýlda bir) kadar portföydeki kaynak miktarý deðiþtirilmeyecek mi?
Diðer bir anlatýmla, portföyün %50'si altýn %50'si gümüþ olsun. Her ay 100 TL tasarruf ediyorum. Bu tasarrufu portföye aktarmak mý doðru aktarmayýp dönem sonu yeniden tahsis etmek mi?
Tek bir doðru olmadýðý için tüm dostlarýn katký vermesi güzel olacaktýr
Yatýrým tavsiyesi içermez ve asla yatýrým tavsiyesi DEÐÝLDÝR.
Yer Ýmleri