Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
29,70 10% 5,61 Mn 27,02 / 29,70
68,75 10% 865,28 Mn 68,75 / 68,75
103,40 10% 9,37 Mn 103,40 / 103,40
37,40 10% 75,39 Mn 32,86 / 37,40
47,36 9.99% 154,19 Mn 42,42 / 47,36
12,42 -10% 773,06 Mn 12,42 / 13,30
41,08 -9.99% 35,75 Mn 41,08 / 41,08
23,24 -9.99% 716,42 Mn 23,24 / 26,24
11,63 -9.98% 295,01 Mn 11,63 / 13,02
8,23 -9.96% 30,33 Mn 8,23 / 8,23
240,50 0.12% 19,58 Mr 234,00 / 241,50
294,00 0.17% 8,83 Mr 290,50 / 295,50
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
13,18 0% 6,28 Mr 12,95 / 13,34
192,60 1.74% 5,42 Mr 189,00 / 192,60
16,73 -2.68% 538,85 Mn 16,56 / 17,34
66,90 -0.52% 5,27 Mr 66,10 / 68,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
670,50 -0.37% 2,44 Mr 670,50 / 685,00
86,95 -1.02% 351,46 Mn 86,25 / 88,45
110,50 -0.72% 132,84 Mn 109,70 / 112,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
27,20 -0.8% 92,71 Mn 26,92 / 27,58
10,79 -4.09% 454,26 Mn 10,75 / 11,55
71,60 -4.15% 513,73 Mn 71,55 / 75,40

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 530/637 ÝlkÝlk ... 30430480520528529530531532540580630 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 4,233 - 4,240 arasý.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatýrým Koçluðu...:::

1.  Alýntý Originally Posted by Dudu Yazýyý Oku
    Dogru yonde atilmis adim goremiyorum.
    Beton yap sat.
    Yol yap.
    Avm yap.
    Kopru yap.
    Havalimani yap.
    Nereye kadar?
    Uretip ihtiyacin olan dovizi kazanmadan bu is YURUMEZ.

Syg,
    Dudu kardeþim çok haklýsýn doðru, yalnýz þunu da müsadenle sormak isterim. Daha önceye göre çok da fark eden bir durum yok ülkede, herþey eskisi gibi, zaten bu sebeplerden bugünlere geldik, dolar durduk yere hergün yükselmiyor, kaç senedir düzenli devalüasyon var, kaç senedir finansal piyasalarýmýz negatif ayrýþýyor. Eskiden daha iyimserdin ve senetlerin alýnýp uzun vadede iyi kazandýracaðýný düþünürdün.

Borsalar uzun vade yatýrým için çok kullanýþlý enstrümanlardýr ama ülke düzenli, saðlýklý büyüyorsa, bu çok önemli. Buffet diyor ki çocukluðumdan beri s&p þirketleri yüzde 10-15 büyüyor ve gelecekte de benzer þeyleri bekliyorum. Bizde býrak 100 seneyi 10 sene düzenli büyüyebilen þirket pek yok. Bu noktada ayrý düþünür idik. Ha bunu deyip kendimize hayrýmýz dokundu mu hayýr, krize defansif senetlerde girerim diye düþündüm ama onlar da tarumar oldu.

Dolayýsýyla son dönemde fikrini negatif yönde deðiþtiren ne oldu, bildirebilirsen sevinirim.
    Bu yazý yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilemez.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

2. Merhaba,

Ben de 31 yaþýnda bir beyaz yakalý olarak çalýþan birisiyim. Ýlk entryim bu olmasa da foruma bu baþlýk sayesinde üye oldum. Yazýlanlarý baþtan sona okudum. Bu vesile ile baþta konu sahibi Sn. Cautionary olmak üzere deðerli görüþlerini paylaþarak yatýrým konusunda ufkumuzu açan arkadaþlara teþekkür etmek istiyorum.

Kendimden bahsetmek gerekirse, özel bir bankada müfettiþ olarak çalýþýyorum. Ýþim gereði Bist-100 de dahil olmak üzere irili ufaklý birçok firmanýn mali verilerini inceleme þansý buldum, buluyorum. Ancak yakýn zamana kadar borsayý amiyane tabirle küçük yatýrýmcýnýn yolunduðu yer (benzetmemi mazur görün) olarak gördüðümden, aileden de borsa yatýrým kültürü olmadýðýndan borsaya yatýrým yapmayý hiç düþünmemiþtim. O yüzden birikimimi BES, mevduat, altýn gibi muhafazakar yatýrým araçlarýnda deðerlendirdim.

Geldiðim nokta da gördüm ki yatýrým yaparken borsa kesinlike sepet içerisinde yer almalý. Ancak hisse seçimi nasýl yapýlýr, hangi kriterler dikkate alýnýr, borsaya ne zaman girilir gibi konularda bilgi sahibi olmadýðýmdan genel tavsiyeleri dikkate alarak Ocak ortalarýnda Tuncay TURÞUCU, Halil BUHUR gibi uzmanlarýn listelerinde yer alan bazý hisselerden ufak ufak alýma baþladým.

Þu aþamada borsada yatýrým konusu ile ilgilenen birisi olarak, bu baþlýðý okuduktan sonra ise hisse senedi seçimi nasýl yapýlýr,hangi kriterler dikkate alýnýr, borsaya ne zaman girilir gibi konularda doyurucu bilgiler edindiðimi düþünüyorum. Bu vesile ile deðerli üstadlarýn tecrübelerini paylaþmalarýný beklediðimi ifade etmek istiyorum.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,822
     Alýntý Originally Posted by wiseinvestor Yazýyý Oku
    Dudu kardeþim çok haklýsýn doðru, yalnýz þunu da müsadenle sormak isterim. Daha önceye göre çok da fark eden bir durum yok ülkede, herþey eskisi gibi, zaten bu sebeplerden bugünlere geldik, dolar durduk yere hergün yükselmiyor, kaç senedir düzenli devalüasyon var, kaç senedir finansal piyasalarýmýz negatif ayrýþýyor. Eskiden daha iyimserdin ve senetlerin alýnýp uzun vadede iyi kazandýracaðýný düþünürdün.

Borsalar uzun vade yatýrým için çok kullanýþlý enstrümanlardýr ama ülke düzenli, saðlýklý büyüyorsa, bu çok önemli. Buffet diyor ki çocukluðumdan beri s&p þirketleri yüzde 10-15 büyüyor ve gelecekte de benzer þeyleri bekliyorum. Bizde býrak 100 seneyi 10 sene düzenli büyüyebilen þirket pek yok. Bu noktada ayrý düþünür idik. Ha bunu deyip kendimize hayrýmýz dokundu mu hayýr, krize defansif senetlerde girerim diye düþündüm ama onlar da tarumar oldu.

Dolayýsýyla son dönemde fikrini negatif yönde deðiþtiren ne oldu, bildirebilirsen sevinirim.
    Hic bir sey olmadi.
    Ben hep negatif idim ama caktirmiyordum.
    Artik saklayamiyorum, andropozun etkisi sanirim.
    Saka bir yana tum kagitlarim duruyor yine en iyisi borsa diyorum demeye de devam edecegim.
    Baska bir yatirim enstrumaninda rahat edebilecegimi sanmiyorum.
    Ama ulke potansiyalini kullanmiyor, sirketlerim daha iyi bir ekosistemde cok daha hizli buyuyebilirlerdi ona uzuluyorum.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

4.  Alýntý Originally Posted by Dudu Yazýyý Oku
    Hic bir sey olmadi.
    Ben hep negatif idim ama caktirmiyordum.
    Artik saklayamiyorum, andropozun etkisi sanirim.
    Saka bir yana tum kagitlarim duruyor yine en iyisi borsa diyorum demeye de devam edecegim.
    Baska bir yatirim enstrumaninda rahat edebilecegimi sanmiyorum.
    Ama ulke potansiyalini kullanmiyor, sirketlerim daha iyi bir ekosistemde cok daha hizli buyuyebilirlerdi ona uzuluyorum.
    Syg,
    Dostum o zaman tamamen hemfikiriz Uzunda vadeli tl tutmak -hele ki fiyatý suni olarak belirleniyorsa- borsadan daha dezavantajlý olur, doviz ise kendi enflasyonunu bile zor korur.
    Durum o kadar vahim ki, bizimki koyunun olmadýðý yerde keçiye Abdurrahman Çelebi demek.

Insan istiyor ki þu çaðda kendi ülkesi de þirketlerin büyüyüp serpilmesi için bir iklime sahip olsun, rasyonel kararlar alýnsýn. Biz bu yatýrýmlarý yýllar önce nasdaq'a yapmýþ olsak þimdi korkunç para yapmýþ olurduk. Bir miktar o tarafa kanalize olmuþ yatýrým vardý, -ki o zaman bile burasý çok ucuzdu elim titreyerek gitmiþti-, burayý yýllar içinde fersah fersah geçti, hem dolar artýyor hem þirket deðerleri yükseliyor.
    Þunu tekrar anladým ki ucuz pahalý diye birþey yokmuþ, gelecekte bir þirketin düzenli büyüyüp büyümeyeceði var.
    “invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham

5. Enseyi karartmaya gerek yok...Sürpriz bir durum yok. Uzmanlýðý makro ekonomi olan birisi olarak söylüyorum, 2013 den bu yana atýlan adýmlarýn hemen hepsi yanlýþ...aslýnda yanlýþlar dizisi, 2010 referandumuyla hýz kazandý.

Normalde çok daha önce yaþamalýydýk bu durumu....ama global para bolluðu, faiz düþüklüðü olayý 5 sene kadar geciktirdi...bu sreç ne kadar gecikirse o kadar zararý olacaktý ülkemize..ne kadar erken o kadar iyi yani.

unutmayýn, yunanistan ýn sýcak sudaki kurbaða sendromuna sürüklenmesinin sebebi, bedava para, yani ab fonlarýdýr....bu nedenle yapýlmasý gerekenler 20 sene geciktirildi, tüm yanlýþlara raðmen 20 sene vaziyeti idare ettiler....uykudan uyanýnca da çok geç olduðunu farkettiler.

umarým bu yaþananlar ve önümüzdeki 1-2 yýl yaþanacak olanlar erkenden uyanmamýza vesile olur...eðer öyle olursa çok daha güzel günler bekliyor bizi.

6. bu dönemi uzun vadeli alýmlar için fýrsat olarak görmeliyiz...ancak 3-5 yýl diperde sürünebilir endeks, hatta bir süre borsa kapanabilir, bazý kaðýtlar (genelde bizim portföyümüzdeki hisselrde bu risk az olsa da, sýfýr deðil) borsa dýþýna alýnabilir, yani firma batabilir.

bu riskleri de göze alýp, tasý taraðý, donu gömleði borsaya yatýrmamak lazým...portföyde her zaman gram altýn, döviz vs gibi enstrümanlar olmalý.

ayrýca emlak da zor dönemler yaþanýrken, bitmiþi tapusu hazýr evlerden oturum amaçlý alým da yapýlabilir...iyi pazarlýkla güzel fýrsatlar gelebilir konutta.

seçim sonrasý oluþacak güç daðýlýmýnda olabilecek ekonomik davranýþ parametreleri o kadar çeþitli ki, her davranýþ parametresinin bir çok ekonomik alana etkisi olabileceðinden, bugünden bir yýl sonrasýný bile doðru olarak tahmin etmek çok zor.

seçim sonrasý dönemdeki ekonomik politikalarýn doðru/yanlýþ, yerinde/gereksiz oranlarýný tutturamayýz gibime geliyor.

en fazla; "þöyle yapýlmasý lazým, böyle yapýlýr herhalde." gibi tahminler olabilir.

nacizane tahminim, daha fazla katma deðer üreten bir ülke olana kadar sýcak para, borç, kredi gerekecektir. dolayýsýyla, yüksek faiz, yüksek enflasyonlu zamanlara girmiþ olabiliriz. ne zaman çýkacaðýmýzý Allah bilir.

dolayýsýyla, bekleyip göreceðiz ve iyi þeyler umacaðýz. ümit etmekten baþka çare yok.

8.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Enseyi karartmaya gerek yok...Sürpriz bir durum yok. Uzmanlýðý makro ekonomi olan birisi olarak söylüyorum, 2013 den bu yana atýlan adýmlarýn hemen hepsi yanlýþ...aslýnda yanlýþlar dizisi, 2010 referandumuyla hýz kazandý.

Normalde çok daha önce yaþamalýydýk bu durumu....ama global para bolluðu, faiz düþüklüðü olayý 5 sene kadar geciktirdi...bu sreç ne kadar gecikirse o kadar zararý olacaktý ülkemize..ne kadar erken o kadar iyi yani.

unutmayýn, yunanistan ýn sýcak sudaki kurbaða sendromuna sürüklenmesinin sebebi, bedava para, yani ab fonlarýdýr....bu nedenle yapýlmasý gerekenler 20 sene geciktirildi, tüm yanlýþlara raðmen 20 sene vaziyeti idare ettiler....uykudan uyanýnca da çok geç olduðunu farkettiler.

umarým bu yaþananlar ve önümüzdeki 1-2 yýl yaþanacak olanlar erkenden uyanmamýza vesile olur...eðer öyle olursa çok daha güzel günler bekliyor bizi.
    Çok doðru tespitler. Tabi biz bunlara yanlýþ derken, global ve çaðdaþ deðerleri bilerek, öyle olmasý gerektiðini düþünerek ve tabi borsada senetlerimiz olduðu için yanlýþ diyoruz.
    Oysa siyasetin seçmeni de bizim yanlýþ dediklerimizin olmasý için siyaset yapýyorlar. Mesela gidip kaçak devlet arazisine ev yapýyorlar, tapu almak ve sonrasýnda müteahhite verip zengin olmak için siyaset yapýyorlar. Ya da herkese bayram harçlýðý daðýtýlýrken alan elbette memnun, seçmen bunu ister, kimse bu bize enflasyon olarak dönecek, çocuklarýmýzýn geleceðine zarar verecek demiyor. Veya et fiyatlarý çok pahalý bunu nasýl çözelim diye kimse siyaset yapmýyor veya sesi cýlýz kalýyor.

Yani para bol iken Alman'ýn yaþlýlýktan yiyemediði parayý burada har vurup harman savurmak dururken, gidip geleceðimizi böyle yemeyelim yatýrým yapalým demez siyasetçi, çünkü seçmen demiyor. Bunu dese zaten siyasetçi deðil devlet adamý olur, Atatürk gibi, Lincoln gibi.

Dolayýsýyla bu döngüler, seçmenin doðal tercihinin sonucu, faizlerin yükselmesi ile artýk istesen de har vurup harman savuramazsýn, geçmiþin bedeli ödenecek, ödeniyor.

Ýþin can alýcý noktasý þu, konu bu noktaya gelince bazý zor kararlar alýnmasý gerekiyor. Üstelik bu kararlarý ülkenin kendi almasý da yetmeyebiliyor. Yunanistan neden tamamen iflas etmedi, çünkü AB içinde kalmasý tercih edildi, yani baþkasý kurtardý.
    Ayný þeyi bir de Arjantin için düþünelim. Burada da bizdeki gibi populist soylemler çok yaygýndý. Rasyonel olmayan kararlar aldýlar ve birileri de gelip kurtarmadý, demek ki feda edilebildiler. Þu anda bizden kötü parasý daha çok deðer yitiren bir Arjantin var. Türkiye çok önemli bir ülke, dünya için de öyle, Ab'nin içinde deðil, Rusya gibi hammadde zengini de deðil, iþ 2000'de oraya geldi ve feda edilmedi, hep böyle olur mu esas soru bu.

Sayfa 530/637 ÝlkÝlk ... 30430480520528529530531532540580630 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •