Cevdet Akakoca - SPK-TMS ve TTK asndan borca batklk durumu (1)
Cevdet Akakoca
Cevdet Akakoca
cevdet@cevdetakcakoca.com
Yazarn Dier Yazlar
Haberi Gnder
SPK-TMS ve TTK asndan borca batklk durumu (1)
Yeni 6102 sayl TTK. le birlikte hem TTK'ya gre ve Vergi Usul Kanununa (VUK) gre hazrlanan bilanolar ve Trkiye Finansal Raporlama Standartlarna (TFRS) gre hazrlanan bilanolar karmza gelmeye balamtr.
Yazmz, borca batklk halinin tespiti konusunda zellikle muhasebecileri, bilirkiileri, bamsz denetileri ve mahkemeleri ilgilendirmektedir. Malum, yeni TTK nn 397 ila 406 maddeleri arasnda irketin denetimi, bamsz denetime tabi olma, denetim raporlar gibi hususlar dzenlenmitir. karlan teblilerle bamsz denetim Kamu Gzetimi Kuruluna balanm ve Kamu Gzetimi Kurulunun dzenlemelerine gre, firmalar TFRS veya VUK esas olarak bilano dzenlemede hesaplarn takipte ve rapor hazrlanmasnda serbest braklmlardr.
TFRS ye gre tanzim edilen bilanolardaki gayrimenkul ve varlklar bir deerleme irketi tarafndan deerlenerek bilano tanzimi mmkn olmutur.
Oysa VUK a gre hazrlanan bilanolarda byle bir dzenleme ve bilano tanzimi imkan yoktur. Tabii ki iki bilano arasnda zellikle zkaynaklar, zkaynaklarn kaybedilmesi ve borca batklk halinin tespiti konusunda farkllklar, duraksamalar ortaya kmaktadr. Bu yazmzda sz konusu farkllklar, duraksamalar nlemeye alacaz.
Aslnda Trk Ticaret Kanunu, 376 nc maddesinde ve bu maddenin gerekelerinde borca batklk halinin nasl olacan, nasl hesaplanacan kesin olarak zmtr. Ancak, konu meslektalarn nne gelmeden, bir dier ifade ile yaanmadan bu maddenin ne kadar kesin dzenlemeler yaptn farketmek zor olmaktadr. nce TTK'nn sermayenin kayb ve borca batk olma durumunu dzenleyen 376'nc maddesini aynen aaya alalm. Sermayenin kayb, borca batk olma durumu
a) ar ve bildirim ykm
Madde 376 (1) Son yllk bilanodan, sermaye ile kanuni yedek akeler toplamnn yarsnn zarar sebebiyle karlksz kald anlalrsa, ynetim kurulu, genel kurulu hemen toplantya arr ve bu genel kurula uygun grd iyiletirici nlemleri sunar.
(2) Son yllk bilanoya gre, sermaye ile kanuni yedek akeler toplamnn te ikisinin zarar sebebiyle karlksz kald anlald takdirde, derhl toplantya arlan genel kurul, sermayenin te biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmasna karar vermedii takdirde irket kendiliinden sona erer.
Trk Ticaret Kanununun 376. Inc madde hkm ok kesin hkmler tamaktadr. Trk Ticaret Kanununun bu madde hkm ile 397-406 maddeleri arasndaki bamsz denetim esaslar elimekte gibi gzkmektedir.
Ancak, kanunun ak hkmleri ve gerekesi de gz nne alndnda, TFRS'ye gre dzenlenen bilanonun hesaplamaya esas alnmasna imkan bulunamamaktadr. Tabii bu dzenlemeler ve lkemizin Bamsz Denetim esaslarna getiini dndmzde gayriihtiyari bu ne perhiz bu ne lahana turusu laf aklmza gelmektedir.
Ama, elikiler de olsa yaplacak bir ey yoktur. Kanun kanundur. TTK. Hkmleri, borca batklk halinin tespitinde tatbik edilen hkmler olacaktr. TFRS ye gre tanzim edilen bilanolardaki zkaynak esas alnmayacaktr.
Kanunun dzenlemesini ve kesinliini gren SPK da sermayenin borca batklk halinin aratrlmas ve hesaplanmasn 10.04.2014 tarih ve 2014/11 sayl blteninde 11.352 sayl kararla aadaki gibi dzenlemitir.
Kurulumuzun 10.04.2014 tarih ve
11/352 sayl Karar'nda;
A- T.T.K.'nin 376'nc maddesinin birinci fkrasnn uygulamas ile ilgili olarak;
1) Sermaye ve kanuni yedek akelerin toplamnn yarsnn karlksz kaldna ilikin tespitin, Kurulumuzun II-14.1 sayl 'Sermaye Piyasasnda Finansal Raporlamaya likin Esaslar Teblii' (II-14.1 Teblii) erevesinde hazrlanp kamuya aklanan yllk finansal durum tablolarndan (bilano) yaplmasna,
2) Sermaye kaybnn tespitinde II-14.1 Teblii uyarnca hazrlanan finansal durum tablosunda (bilano) yer alan kalemler dikkate alnarak, [((Sermaye + Kanuni Yedek Akeler) z kaynaklar) / (Sermaye + Kanuni Yedek Akeler)] formlnn uygulanmasna, (z kaynaklar tutar, konsolide finansal tablo dzenleyenler iin 'Ana Ortakla Ait z kaynaklar' kalemi deil z kaynaklarn tamam olarak dikkate alnacaktr.)
3) Sermaye ve kanuni yedek akelerin toplamnn yarsnn karlksz kaldnn tespiti halinde, irket ynetim kurulunun genel kurulu derhal toplantya armak ve iyiletirici nlemleri genel kurula sunmakla ykml olduuna,
B- TT.'nin 376'nc maddesinin ikinci fkrasnn uygulamas ile ilgili olarak;
1) Sermaye ve kanuni yedek akelerin toplamnn te ikisinin karlksz kaldna ilikin tespitin, Kurulumuzun II-14.1 Teblii erevesinde hazrlanp kamuya aklanan yllk finansal durum tablolarndan (bilano) yaplmasna,
2) Sermaye kaybnn tespitinde II-14.1 Teblii uyarnca hazrlanan finansal durum tablosunda (bilano) yer alan kalemler dikkate alnarak, (Sermaye + Kanuni Yedek Akeler) z kaynaklar) / (Sermaye + Kanuni Yedek Akeler) formlnn uygulanmasna,
(z kaynaklar tutar, konsolide finansal tablo dzenleyenler iin 'Ana Ortakla Ait z kaynaklar' kalemi deil z kaynaklarn tamam olarak dikkate alnacaktr.)
3) Sermaye ve kanuni yedek akelerin toplamnn te ikisinin karlksz kaldnn tespiti halinde, irket ynetim kurulunun, genel kurulu derhal toplantya armak ve bu genel kurulda sermayenin te biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmas kararlarndan birinin alnmas amacyla gndeme madde eklemekle ykml olduuna,
4) Sermaye ve kanuni yedek akelerin toplamnn te ikisinin karlksz kaldnn tespiti halinde, irket ynetim kurulunun, irketin borca batklk durumunu da incelemesi gerektiine,
Karar verilmitir denilmektedir.
Sonu olarak:
irketlerin borca batklk halinin tespit edilmesinde TTK hkmleri ve SPK teblileri esas alnarak Sermaye + Kanuni Yedek Akeler esas alnacak, yeniden deerleme ve fonlar esas alnmayacaktr.

Alnt yaparak yantla
Yer mleri