Aynen eldeki hissenin deeri kalmad 0 yani aslnda bunun tahtas geen sene kapanmalyd orada byk yatrmclara a kyak geildi bir sene uzatld byk yatrmclarn eldeki hisseleri satmas iin borsada byle lik le 0.40 ortalamadan ald hisseleri 0.60-0.80 aralndan vermi oldu halka o kta anlayacanz spk byk yatrmcy koruyor ama kk yatrmc dman bir kurum
dikkat edin son 12 aylk ilemlerine hep arac kurumlar satm hepsinin haberi var tahtann kapanacandan
Maalesef yle. Resmen o. ocuklar bizi harcad. Arzal irketi aylarca borsada tuttular. Olan bizlere oldu. Adalet bu deil. Madem bu ******** sulu. El koy hereyine, tutukla ieri at. Durum umutsuz grnyor. Adamdan ses kmyor. Halbuki kurulda retimden bahsediyor. Valla ben kendimi zor tutuyorum. Gidip irketini bana geirmek geliyor.
Borsa Hisse Senedi Tahtasnn Kapatlmas ve Almas – Borsa stanbul
Borsa Hisse Senedi Tahtasnn Kapatlmas ve Almas – Borsa stanbul
Borsa tarafndan, neden hisse senedinin tahtasnn kapatldnn bildirilmesi ve alabilme koullarnn kapatlma tarihini izleyen 5 i gn ierisinde deerlendirilmesi sonucunda yeniden ileme alabilir. Bilgileri yeterli olan irketin hisse senetlerinin ilem sras; ayn pazarda, gzalt pazarnda veya yalnzca o irkete ait hisse senedinin ilem grecei yeni bir pazarda, borsa tarafndan belirlenen erevelerde yeniden balatlabilir. Bilgileri yeterli grlmeyen irketlerden ise SPK’nn 26.10.2001 tarih ve 50/1412 sayl kararnn eklerinde yer alan “Kamuyu Aydnlatma Bilgi Formu” istenebilir.
lem sras kapanan hisse senetlerine
borsann deerlendirme yapt sre boyunca al veya sat emri verilemez. Hisseler ise Takasbank nezdinde saklanr. Bu hisse senetlerinin tahtasnn alma ihtimali olduu gibi almama durumu da sz konusudur. te bu durumda, yatrmc byk bir zarar ile karlar. Borsada ilem grmeyen irketlerin, kapanma sebeplerini ortadan kalkanlarn ise tamamnn tahtas, kapanma gerekeleri ortadan kalkt zaman almaktadr.
irketin hisse senedinin ilem srasnn kapatlmas durumunda,
borsa tarafndan deerlendirilmesi iin Kamuyu Aydnlatma Bilgi Formu istenir. irketin bu formu, 1 ay iinde borsaya gndermesi zorunludur. Formun borsaya iletilmesini takip eden 15 i gn iinde borsa tarafndan bir karar alnr. Kamuyu Aydnlatma Bilgi Formu’nun yeterli grlmesi durumunda, kamuya duyurusu yaplr ve 5 i gn ierisinde hisse senetlerinin ilem sras alr. Hisse senetleri, ayn pazarda ileme alabilecei gibi gzalt pazarnda veya yalnzca o irketin hisse senedinin ilem grecei yeni bir zel pazarda da ilem grebilir. lgili srede formu borsaya gndermeyen irketlere ilikin karar ise tannan srenin bitmesini izleyen 5 i gn ierisinde duyurusu yaplr ve hissenin ilem srasnn kapatld kamu ile paylalr.
irketin, Kamuyu Aydnlatma Bilgi Formu’nda istenenleri gerekletirmesi;
ama borsa tarafndan yeterli grlmemesi durumunda ise yeterli bulunmayan hususlara ilikin gerekeli karar, 15 i gn ierisinde borsann web sitesinde ve gnlk bltende yaynlanarak kamuya duyurulur. Ayn zamanda borsa tarafndan bilgi formu istenmeyen irketin hisse senetlerinin tahtasnn kapallk durumu da ileme kapatlmasn izleyen 5 i gn ierisinde kamu ile paylalmaktadr.
Borsa yeleri ile aranzda hisse senedi ilemlerinden kaynaklanan uyumazlklarn zmlenmesinde, MKB Ynetim Kurulu yetkilidir. Bu konuda, Ynetim Kuruluna Uyumazlk Komitesi yardmc olmaktadr. Ynetim Kurulu’nun uyumazlk konusuna ilikin kararlarna kar SPK’ya itiraz edebilirsiniz. Ancak, SPK’nn uyumazlklar zmlemeye dair kararlar nihaidir ve bu kararlara kar yatrmclar tarafndan ancak idari yarg yoluna bavurulabilir. Ayrca, MKB’ye bavurmadan dorudan doruya yarg yoluna gitmeniz de mmkndr. Ancak, taraflarca yarg yoluna bavurulduunda, dava sonulanncaya kadar dosya MKB’de ilemden kaldrlr.
Uyumazlk halinde, bir dileke ile MKB Bakanl’na uyumazln idari yoldan zmlenmesi talebiyle bavurmalsnz. Sz konusu dilekenin ekli esaslar MKB Ynetim Kurulu tarafndan belirlenmektedir. Bu kapsamda, dileke ve ekinde taraflarn isim ve adreslerine, uyumazln konusuna, maddi olaylara, hukuki sebeplere, ispatlayc delillere, emir numarasna veya arac kurumca size verilen makbuz ve bu konudaki dier belgelere yer vermeniz gerekir.
MKB Bakanl, uyumazla ilikin dilekenin Bakanla iletilmesini izleyen en ok 3 i gn iinde, cevabn vermesi iin dileke rneini veya dilekede yer alan taleplerin zetini kar taraf olan Borsa yesi kurulua tebli eder. Cevap iin en ok 5 i gn beklenir. Cevap geldikten veya bu sre getikten sonra dosya incelenmek zere Borsa Uyumazlk Komitesine gnderilir veya konunun yeterince ak olduu dnlyor ise MKB Bakanl tarafndan dosyann ilk Ynetim Kurulu toplantsnda grlmesi ve karara balanmas salanr. Size tebli edilen karara itirazda bulunmak isterseniz, bu itiraznz SPK’ya Borsa kanal ile iletmeniz gerekir. Yukarda da belirtildii zere, SPK’nn kararlar nihaidir ve bu kararlara kar ancak idari yarg yoluna bavurulabilirsiniz.
Sermaye Piyasas Kanunu (SPKn)’nun 16/A maddesinin ilk fkrasna gre,
” Halka ak anonim ortaklklarn sermaye ve ynetiminde kontrol salamak amacyla pay sahiplerine arda bulunarak hisse senedi toplama giriiminde bulunulmasna veya genel kurullarda oy hakkn kullanmak iin vekalet istenmesinde veya ortakln pay dalmnn nemli lde deimesi sonucunu veren hisse senedi el deitirmelerinde, sermaye artrmlarnda, birleme ve devirlerde, menkul kymetlerin deerini etkileyebilecek nemli olay ve gelimelerde Kurul, kk pay sahiplerinin korunmas ve kamunun aydnlatlmasn salamak amacyla dzenlemeler yapar. ”
Ayn ekilde SPKn. md. 22/i hkmnde de, ” Halka ak anonim ortaklklarn genel kurullarnda genel hkmler erevesinde vekaleten oy kullanlmasna ilikin esaslar belirlemek ve bu ortaklklarda ynetim kontrolnn el deitirmesine yol aacak oranda vekalet toplayan ya da pay iktisap edenlerin, dier paylar satn alma ykmllne ve aznlktaki ortaklarn da kontrol ele geiren kii veya gruba paylarn satma hakkna ilikin dzenlemeleri yapmak ” grev ve yetkisi Kurul’a tannmtr.
Kurul SPKn’nun kendisine vermi olduu bu yetkiye dayanarak, Seri: IV, No: 8 sayl “Halka Ak Anonim Ortaklklarn Genel Kurullarnda Vekaleten Oy Kullanlmasna, ar Yoluyla Vekalet veya Hisse Senedi Toplanmasna likin Esaslar Teblii”ni yaymlamtr. Anlan Tebliin 17. maddesinde belirli artlarn varl halinde ilgililere ar yoluyla hisse senedi toplanmas ykmll getirilmitir.
Ancak Seri: IV, No: 8 sayl Tebli, zorunlu ar ykmllnn yerine getirilmemesi halinde, ykmll yerine getirmeyenlere kar herhangi bir meyyide ngrmemektedir. SPKn.’nun 47/A maddesinde ise ” Bu kanuna dayanlarak yaplan dzenlemelere, belirlenen standart ve formlara ve Kurulca alnacak genel ve zel nitelikteki kararlara aykr hareket ettii tespit edilen gerek ve tzel kiiler hakknda gerekesi belirtilmek suretiyle Kurul tarafndan 2 milyar liradan 10 milyar liraya kadar para cezas verilir. ” hkm yer almaktadr. Bu durumda zorunlu ar ykmlln yerine getirmeyenlere kar, Kurulumuzca SPKn. md. 47/A uyarnca, idari para cezas uygulanmas kanunun bir gereidir.
te yandan zorunlu ar ykmllnn hedef ortaklk pay sahiplerine kar kanundan doan bir bor olarak niteliinde olduu, dolaysyla ar ykmllnn yerine getirilmemesinin ayn zamanda, arda bulunacak kii veya grubun borlar hukuku anlamnda temerrde dmesi anlamna geldii, bu erevede hedef ortaklk pay sahiplerinin, arda bulunacak kii veya gruba kar, BK md. 101 vd. hkmleri uyarnca anlan ykmlln aynen ifasn talep hakkn haiz olduklarn belirtmek gerekir. Nitekim benzer olaylarda Kurulumuzca ardan yararlanacak pay sahiplerine, arda bulunma ykmlln yerine getirmeyenlere kar BK md. 101 uyarnca aynen ifa davas aabilecekleri hususunda gerekli bilgilendirmeler yaplmtr.
Av. Bra Burcu TATLI
Sizce bizimki itiraz etmi midir? Ben itiraz bile edeceinden pheliyim. imdi keyfinden kulann stne yatmtr. Nasl olsa bir sr ykten kurtuldu. Ne derdi, ne tasas kald. Batanlar dnsn diyordur.
.....,.......,........,.......cenk,gurursuz,haysiy etsiz....u kadn rnek al.Bir aklama yap.Ama su bizde, ka yldr ne olduunu ka kere gsterdin....
NE ELBSELER GRDM,NDE NSAN YOK ; NE NSANLAR GRDM,STNDE ELBSE YOK...
Tahtas kapanp tekrar alan hisselerde varm hlas ev aletleri kapatlm 5 ubat 2002 de tekrar alm
Borsa Ynetim Kurulu’nun dnk toplantsnda, bamsz denetim firmasnca denetlenip SPK tarafndan durumunun deerlendirilmesi amacyla Borsa Bakanl’na gnderilen hlas Ev Aletleri malat San. ve Tic. A.. ile Akta Elektrik A..’nin Kamuyu Aydnlatma Bilgi Formlar incelendi.
Ulan ihlas bile senden karakterli kt ya. k birey syle. Ne yapacaksn? Bir plann var m? Sen ki g.t korkusundan iilerin kdem tazminatn hisseyle demi adamsn. Bizden hi mi korkmuyorsun? Bir sr insann ka yllk emeini yok ettin. Bir anda bizi sfrladn. Bu cesaret nerden geliyor sana. Akln bana al.
Yer mleri