Temel talya’da Fiat fabrikasnda alan bir ii…
Dnemin Sovyet lideri Krusev resmi bir ziyaret iin talya’ya gelmi. Programda Fiat tesisleri de var.
Fabrikann tezgahlar arasnda dolarken Temel’e rastlam. Herkesin gz nnde ”Vay Temel…” diye sarlp kucaklam. Orada ayakst sohbet etmiler.
Tm protokol bu dostluktan akn… Konuk gittikten sonra patron Temel’i arp, Krusev’i nereden tandn sormu. Temel “Hii” demi. ”Ben eskiden komnisttim… 1 Mays kutlamalar iin parti beni Moskova’ya gndermiti. Orada tanmtm.”
Olay unutulmu… be ay sonra bu kez Amerika bakan Nixon gelmi talya’ya. Yine ayn program ve fabrika ziyareti. Tezgahlarn arasnda ‘”Vay Temel,vay Nixon…” muhabbeti.
yice meraklanan patron ziyaretten sonra Temel’i yine artm. Soru da cevap da ayn; ”Bir ara Amerika’ya g etmeye kalktm. New York’ta bam polisle belaya girdi. Bu Nixon o zaman iei burnunda bir avukatt. Beni o savunmutu…”
Olay bu kadarla kalsa iyi. ki ay sonra Fransa bakan De Gaulle ziyaretinde de ayn manzara yaannca Patron Agnelli derin bunalmlara girmi. Kendisini tanyan yok. Yannda alan Temel’in uluslararas evresi var.
– De Gaulle’ nereden tanyorsun?
– Nazilere kar Paris’te yeralt sava yapyorduk… zel kuryesiydim.
– Sen herkesi tanr msn?
– Evet, hemen hemen…
Patron iyice hrslanm.
– Neredeyse Papa da arkadam diyeceksin.
Temel glm. “Tabii. Yakn arkadamdr.”
ldrma noktasna gelen Agnelli haykrm:
– spatla… spatlayamazsan kovarm…
Temel:
– Tamam, bu pazar ayininde Vatikan meydannda olun. Papa balkondan halk takdis ederken ben yannda olacam.
Patron Pazar’ iple ekmi. Vatikan’da Papay bekleyen kalabaln arasna karp beklemeye balam. Bir sre sonra Papa balkona km. Yannda Temel… Kalabala bakp, patronunu bulmaya alyor. O srada bir kargaa olmu. Biri baylm…
Temel baylann kendi patronu olduunu grnce Papaya “Bana msaade” deyip meydana komu. Agnelli yerde yatyor… Bir iki kii de ayltmaya alyor.
Temel evresindekilere, “Bu benim patronumdur; ne oldu?” diye sorunca biri cevap vermi:
– Siz Papa ile balkona ktnzda bunun nnde iki Japon turist vard. Japonlardan biri senin patronuna dnp, “u sadaki bizim Temel, ama yanndaki kim?” diye sorunca seninki dp bayld…
SM-N910C cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.
Benim yaradlmda bir fevkaldelik varsa, o da Trk olarak dnyaya gelmemdir. - Mustafa Kemal ATATRK
Yer mleri