Niye satsin adam uzun vade yatrmc delimi
Niye satsin adam uzun vade yatrmc delimi
Tedbir Yetkisi ve Tedbir Uygulanabilecek Durumlar
Tedbir Yetkisi
MADDE 5- (1) Genel Mdr; ihlallerin engellenmesini, yatrm aralarnn serbest rekabet
artlar altnda kolay ve gvenli bir ekilde alnp satlabilmesini, piyasalarda adil ilem ilkeleri
gelitirilmesini, makul bir ekonomik veya finansal gerekeyle aklanamayan, piyasalarn gven,
aklk ve istikrar iinde almasn bozacak nitelikteki eylemlerin ve ilemlerin nlenmesini,
Borsa ilemlerinin gvenilir, drst ve rekabeti bir ekilde gereklemesini ve salkl fiyat
teekkl etmesini teminen her trl nleyici tedbiri alabilir. Ynetmelik ile mnhasran Ynetim
Kuruluna tevdi edilmi tedbir yetkileri sakldr.
Tedbir Uygulanabilecek Durumlar
MADDE 6- (1) Borsa Denetim ve Gzetim Kurulu tarafndan yrtlen denetim ve
gzetim faaliyetleri srasnda;
a) Yksek miktar ve oranlarda alm ve/veya satm ilemi yaplmas suretiyle piyasada
hkimiyet kurulmas,
3 | 7
b) Bir veya birden fazla fiyat kademesine yksek miktarlarda alm ve/veya satm emri
girilmesi suretiyle arz veya talep zerinde kontrol salanmas ve/veya fiyatn istenilen ekilde
ynlendirilmesi,
c) Girilen alm ve/veya satm emirlerinin ksa zaman aralklaryla deitirilmesi ve/veya
iptal edilmesi suretiyle dier yatrmclar nezdinde yanltc izlenim uyandrlmas,
) Ksa zaman aralklaryla ekonomik veya makul bir gerekeyle rtmeyecek ters ynl
emirler iletilmesi,
d) Ksa zaman aralklaryla iletilen ters ynl emirlerin eletirilmesi suretiyle aktif bir
piyasa olduu izlenimi oluturulmas ve/veya ilem hacminin yapay olarak artrlmas,
e) Kendinden kendine veya karlkl ilemler gerekletirilmesi,
f) Tek seferde iletilebilecek miktardaki alm veya satm emirlerinin paral olarak
girilmesi suretiyle piyasada geni bir katlm olduu veya srekli ilem gerekletii izlenimi
yaratlmas,
g) Sreklilik arz edecek ekilde girilen aktif emirlerle cari ilem fiyatnn ykseltilmesi,
drlmesi veya sabit tutulmaya allmas,
) Aa sat ilemleri gerekletirilmesi suretiyle salkl piyasa oluumunun
engellenmesi,
h) Al ve/veya kapan fiyatn etkilemeye ynelik emir iletilmesi, deitirilmesi, iptal
edilmesi ve/veya ilem gerekletirilmesi,
) Gn sonu veya vade sonu uzlama fiyatlarn etkilemeye ynelik emir girilmesi, ilem
yaplmas,
i) Vadeli ilem ve opsiyon piyasalarnda bir sicile bal tm hesaplar iin ya da piyasa
baznda belirlenen pozisyon limitlerinin geilmesi,
j) Vadeli ilem ve opsiyon piyasasnda, ilgili dayanak varlk piyasasnda gerekletirilen
ilemlerle ayn ynl ilemler gerekletirilmesi,
k) Algoritmik emir iletim sistemlerinin ve zelde yksek frekansl ilem kullanclarnn
emir iletmelerinden, deitirmelerinden, iptallerinden ve/veya ilemlerinden kaynakl piyasa
bozucu durumlarn ortaya kmas
gibi ancak bunlarla snrl olmayan yntemler kullanlmak suretiyle Borsa ilemlerinin
gvenilir, effaf, etkin, istikrarl, adil, drst ve rekabeti bir ekilde gereklemesinin ve salkl
fiyat ve piyasa teekkl etmesinin engellendiine veya ihlallere sebebiyet verildiine dair gl
emareler olumas durumunda nleyici tedbirler alnabilir.
(2) Birbirlerinin emir ve/veya ilemlerini destekler ve/veya tamamlar tarzda emir ilettii,
deitirdii, iptal ettii ve/veya ilem gerekletirdii grlen ya da herhangi bir suretle aralarnda
iliki olduu anlalan yatrmclar hakknda birlikte hareket kapsamnda birinci fkra uyarnca
tedbir alnmas mmkndr.
(3) Arzn ve/veya fiili dolamn daralmas nedeniyle piyasada yksek volatilite grlmesi
veya arz talep dengesizliklerinin salkl fiyat oluumunu engellemesi durumunda da nleyici
tedbirler alnabilir.
(4) Yukarda saylan hallerden bamsz olarak bir yatrm arac iin salkl bir piyasa
olumasn nleyecek ekilde olaand fiyat ve/veya miktar hareketinin gereklemesi, anormal
4 | 7
piyasa hareketlerinin olumas veya dier maddi unsurlarn ortaya kmas durumunda nleyici
tedbirler alnabilir.
https://www.ykyatirim.com.tr/media/1...%B6nergesi.pdf
Bu hisse suni yukselmedi aylardir haberler ile ykselen bir hisse borlarn dedi vs vs vs bir suru haber uzerine ykseldi ve potansiyeli olan bir hisse diye girdi bir suru benim gibi yatrmc yarin icin ongurum yok tavanda olabilir tabanda irket icin olumsuz durum yok taban taban giderse hisselerimizi cogaltma frsat verir bize hayirli geceler
5. ve 6. maddeleri yukarda attm. Byk ihtimalle Elemeler ile ilgili yaplan hamlelere istinaden bir uygulama. Tabi uygulamann ilgin olan ksm 5. madde de "makul bir ekonomik veya finansal gerekeyle aklanamayan, piyasalarn gven,
aklk ve istikrar iinde almasn bozacak nitelikteki eylemlerin ve ilemlerin nlenmesini" diye geen ifadelere dayanarak alndn dndm hisseye tedbir karar. Bu maddeye dayanarak tedbir getirilmeye balanrsa bist'te tedbir getirilecek o kadar ok hisse varki. Dier bir konu ise YP'de ilem gren bir irkete brt takas getirilmesidir yip zaten kredili ilemlere kapal nakit para ile ilem yaplan bir pazar olduundan aslnda olumsuz etkilenecek bir durum yok diye dnyorum ama yinede panik ile sat yapanlar olursa ksa vadede olumsuz ynde etkilenmeler olabilr. (Sanki bu haberin gelecei biliniyormucasna bu hafta 8.40 zerinde kalc olamayp mal datld gibi hissettim) Umarm ellerinde patlar![]()
Yatrmc olarak konudan rahatszlk duyuyor ve bir ey yapmak istiyorsanz sabah ilk i ararsnz irketi haberle ilgili endielerinizi aktarr ve hisselerin bu srete ba bo kalmasndan rahatszlk duyacanz dile getirirsiniz![]()
Teknik olarak baktmzda yarnki kapan hem gnlk hemde haftalk bir kapan olacandan olduka nemli ama haftann genel seyrine bakacak olursak her ne kadar yatay bir beklenti iinde olmu olsam da hafta bandan bugn kapana kadar olumsuz bir seyrin hakim olduunu grdk. 9 Gnlk HO 7,81 seviyesinde ve bu seviye altnda kapanlar ksa vadeli d trendini iaret edecei gibi 8,40 ve zeri kapanlarda boa piyasasnn devam ettiini teyit edecektir. RSI 70 seviyesinin altna sarkarak g kaybederken olas d senaryosunda 21 gnlk HO uan 6,69 olsa da 6,95 gibi destek olmaya alacaktr. yarn iyi bir gn olmas dileiyle iyi geceler.
https://invst.ly/qmiel
Yer mleri