Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
55,55 10% 174,35 Mn 50,00 / 55,55
173,80 10% 5,41 Mn 159,00 / 173,80
48,40 10% 486,16 Mn 45,60 / 48,40
14,19 10% 834,91 Mn 13,12 / 14,19
6,61 9.98% 143,76 Mn 5,82 / 6,61
46,26 -10% 1,35 Mr 46,26 / 52,05
395,25 -9.97% 232,34 Mn 395,25 / 443,00
7,14 -9.96% 300,18 Mn 7,14 / 7,64
692,00 -9.95% 175,68 Mn 692,00 / 744,50
12,42 -9.93% 1,59 Mr 12,42 / 14,90
3,33 8.12% 29,15 Mr 3,11 / 3,37
312,50 0.89% 17,26 Mr 311,25 / 315,25
320,75 0.94% 12,85 Mr 305,25 / 323,00
75,20 1.14% 11,83 Mr 74,50 / 76,45
14,59 0.69% 9,70 Mr 14,55 / 14,92
20,54 2.6% 888,64 Mn 20,12 / 20,70
428,00 -1.38% 7,37 Mr 423,00 / 437,00
320,75 0.94% 12,85 Mr 305,25 / 323,00
784,00 0.38% 2,60 Mr 778,50 / 790,00
99,95 -0.35% 578,41 Mn 98,80 / 102,10
115,00 1.32% 295,91 Mn 113,50 / 115,70
428,00 -1.38% 7,37 Mr 423,00 / 437,00
36,00 5.32% 233,53 Mn 34,42 / 36,00
11,09 0.82% 334,02 Mn 10,91 / 11,29
88,30 -0.34% 796,16 Mn 86,85 / 89,65

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 729/777 ÝlkÝlk ... 229629679719727728729730731739 ... SonSon
Arama sonucu : 6213 madde; 5,825 - 5,832 arasý.

Konu: $$$$$$$$$.........dolar.........$$$$$$$$$

1. Nasrullah Ayan 90 larýn borsacýsý IMF I iyi bilir herhalde..
    Þaka bir yana üstteki yazýda 200 Milyar dolar istemiþiz güya..
    Bana saçmalýk geldi bu rakam
    IMF para basabilen bir organizasyon deðil..
    Belli bir bütçesi var ve 150Milyar dolar falandý sanýrsam..
    Yanýlýyorsam düzeltin..
    60 civarý arjantine verildi sanýrým..

Yalnýz IMF evet anlaþma olursa dolar da once düþüþ ardýndan yükselme beklerim..
    Bunun nedeni de IMF kemer sýkma ile gelir..
    + verdiði dolarý 4.50 den bozmasý yerine 9 dan bozmasý ekonomideki TRY etkisi olarak IMF in iþine gelecektir..
    Zaman faktörü de iþin içinde olmasý gereken in yüzde 50 üzerinde dolar kuru ile 2 sene sabit tutabilsek dolarý falan filan..
    Hepsi hesap kitap iþi..

2.  Alýntý Originally Posted by gundwane Yazýyý Oku
    Nasrullah Ayan 90 larýn borsacýsý IMF I iyi bilir herhalde..
    Þaka bir yana üstteki yazýda 200 Milyar dolar istemiþiz güya..
    Bana saçmalýk geldi bu rakam
    IMF para basabilen bir organizasyon deðil..
    Belli bir bütçesi var ve 150Milyar dolar falandý sanýrsam..
    Yanýlýyorsam düzeltin..
    60 civarý arjantine verildi sanýrým..

Yalnýz IMF evet anlaþma olursa dolar da once düþüþ ardýndan yükselme beklerim..
    Bunun nedeni de IMF kemer sýkma ile gelir..
    + verdiði dolarý 4.50 den bozmasý yerine 9 dan bozmasý ekonomideki TRY etkisi olarak IMF in iþine gelecektir..
    Zaman faktörü de iþin içinde olmasý gereken in yüzde 50 üzerinde dolar kuru ile 2 sene sabit tutabilsek dolarý falan filan..
    Hepsi hesap kitap iþi..
    Dolarda ani ve büyük her hareket traderlarýn iþtahýný kabartýyor ve ters yönde bir dalganýn yapýsýný hazýrlýyor.
    Dolarý kalýcý ve þiddetli düþürebilecek tek haber benim için AB'nin açýklama yapýp Türkiye'yi AB'ye kabul ettik demesidir. Bu olursa dolar korkunç düþer, analizler hesaplar falan çöp olur.
    Bunun dýþýndaki haberler geçici indi çýktý nedenidir.

3. Sayýn enki merhabalar,

Forumu çok uzun süredir takip etmekle birlikte ilk mesajýmý size seslenmek için atýyorum
    Öncelikle yorumlarýnýz için teþekkür ederim.
    Ekonomi biliminden anlamamakla birlikte birikimlerimi deðerlendirme konusunda siz ve sizin gibi kendi içerisinde tutarlý yorum yapanlardan, bilgi aktaranlardan faydalanmak adýna buradaki yazýlanlarý takip ediyorum.

Açýkçasý yaþadýklarým-gözlemlerim nedeniyle geleceðe karamsar bakmamýn yaný sýra sizin ile ayný beklentiler içerisindeyim.

Sizin ara sýra sunduðunuz ekonomik verileri bazen bütün içerisinde nereye koymam ve nasýl yorumlamam gerektiðini bilemiyorum.

Sizden ricam, þu anki koþullarý göz önüne aldýðýnýzda (tcmb, fed, trump, suriye, seçim... vs.) geleceðe dair beklentinizi bir bütün halinde özet geçebilirseniz çok sevinirim.

Saðlýcakla Kalýn.

4. Nasrullah Ayan'ýn aþaðýdaki mesajýný okuyunca, bir süre düþündüm. Sonra, Rönesans Kapital'in derin abisinin geçen sene attýðý bir tiviti buldum. Taþlar yerine oturmaya baþladý. Dýþ mihraklar, dolar bazýnda asgari ücretin, dolar bazýnda kiþi baþý milli gelirle uyumlu olmasýný talep ediyorlar gibi görünmeye baþladý. Bu "uyum"un ne olduðu konusunda güvenilir bir bilgi bulamadým ama yaklaþýk olarak asgari ücretin, dolar bazýnda kiþi baþý milli gelirin %40'ý ile %50'si arasýnda olmasý gerektiði yolunda, bir dedikodu dolaþýyor.

IMF'nin tahminine göre 2019 sonunda kiþi baþý milli gelir, yýllýk, 7620 dolar olacak. Aylýk 635 dolar eder. IMF pazarlýðý %40'tan açsa, asgari ücret, 635*0.4=254 dolar olur. Brüt asgari ücret 2.558,40TL olduðuna göre, IMF'nin dolar-tl kurunu 10 lira istemesi, yukarýdaki çerçeveye göre, mümkün görünüyor.

Hassas bir konuya temas ettiðimin farkýndayým. Sadece IMF'nin düþünce sistematiðini kavramaya çalýþýyorum. Politika tavsiyesi yapmýyorum. Politika tavsiyesi için, geçenlerde linkini verdiðim, Bartu Soral'ýn videosunu öneririm.

https://twitter.com/nasrullahayan/st...87273090957313

5.  Alýntý Originally Posted by Occhiali Yazýyý Oku
    Nasrullah Ayan'ýn aþaðýdaki mesajýný okuyunca, bir süre düþündüm. Sonra, Rönesans Kapital'in derin abisinin geçen sene attýðý bir tiviti buldum. Taþlar yerine oturmaya baþladý. Dýþ mihraklar, dolar bazýnda asgari ücretin, dolar bazýnda kiþi baþý milli gelirle uyumlu olmasýný talep ediyorlar gibi görünmeye baþladý. Bu "uyum"un ne olduðu konusunda güvenilir bir bilgi bulamadým ama yaklaþýk olarak asgari ücretin, dolar bazýnda kiþi baþý milli gelirin %40'ý ile %50'si arasýnda olmasý gerektiði yolunda, bir dedikodu dolaþýyor.

IMF'nin tahminine göre 2019 sonunda kiþi baþý milli gelir, yýllýk, 7620 dolar olacak. Aylýk 635 dolar eder. IMF pazarlýðý %40'tan açsa, asgari ücret, 635*0.4=254 dolar olur. Brüt asgari ücret 2.558,40TL olduðuna göre, IMF'nin dolar-tl kurunu 10 lira istemesi, yukarýdaki çerçeveye göre, mümkün görünüyor.

Hassas bir konuya temas ettiðimin farkýndayým. Sadece IMF'nin düþünce sistematiðini kavramaya çalýþýyorum. Politika tavsiyesi yapmýyorum. Politika tavsiyesi için, geçenlerde linkini verdiðim, Bartu Soral'ýn videosunu öneririm.

https://twitter.com/nasrullahayan/st...87273090957313
    Enteresan bir görüþ ancak bence küçük bir detayý kaçýrýyor olabilirsiniz. Her nekadar literatürdeki adý Ortalama kiþi baþý milli gelir olsa bilede, bizim ülkemizdeki pratikte hanehalký geliri olarak yorumlamak lazým milli gelir rakamýný..eðer ortalama hane halký sayýsýný 4 kiþi alýrsak, o bulduðunuz tahmini kur rakamýný 4 ile çarpmak icab eder 🙂
    ytd..

Alýntý Originally Posted by DaraL Yazýyý Oku
    Sayýn enki merhabalar,

Forumu çok uzun süredir takip etmekle birlikte ilk mesajýmý size seslenmek için atýyorum
    Öncelikle yorumlarýnýz için teþekkür ederim.
    Ekonomi biliminden anlamamakla birlikte birikimlerimi deðerlendirme konusunda siz ve sizin gibi kendi içerisinde tutarlý yorum yapanlardan, bilgi aktaranlardan faydalanmak adýna buradaki yazýlanlarý takip ediyorum.

Açýkçasý yaþadýklarým-gözlemlerim nedeniyle geleceðe karamsar bakmamýn yaný sýra sizin ile ayný beklentiler içerisindeyim.

Sizin ara sýra sunduðunuz ekonomik verileri bazen bütün içerisinde nereye koymam ve nasýl yorumlamam gerektiðini bilemiyorum.

Sizden ricam, þu anki koþullarý göz önüne aldýðýnýzda (tcmb, fed, trump, suriye, seçim... vs.) geleceðe dair beklentinizi bir bütün halinde özet geçebilirseniz çok sevinirim.

Saðlýcakla Kalýn.
    Sn. Daral teveccüh göstermiþsiniz..normalde baþlýkta oluþan kalitesizliðe bir son vermek için kendi adýma uzun süre yazmama hatta izlememe kararý almýþtým..ancak yazýnýzý da göz ardý edemeyip, bir kaç þey karalayýp gideyim istedim..belki fikir vermesi açýsýndan faydalý olur..

Öncelikle ekonomi bir bilim dalý deðil..kesin yargýlara ulaþmak, þu þöyle bu böyle sonuçlanýr demek zor..sadece öngürüde bulunabiliriz..yanýlýrýz yada yanýlmayýz, bilinmez..konuya dediðiniz gibi bir bütün halde tcmb, fed, trump, suriye, seçim... vs. ile girsek herhalde bu iþin içinden çýkamayýz..

Benim bu baþlýkta az önce baktým 1600 üzerinde yazým var..bunlarýn büyük çoðunluðu ise uluslararasý piyasalarda dolarýn geleceði ile ilgili..çünkü ortam öyle bir hal aldý ki dolarsýz(ucuz) kalan þirketlerin/toplumlarýn hayat damarlarýndan birinin kopabileceði gerçeði (beðenelim yada beðenmeyelim) benim açýmdan artýk göz ardý edilecek bir þey deðildi..

Diðer konular, içteki olaylar, Suriye, ABD ile yaþanan polemikler vs. benim için ikincil konular..bunlarda dolarý etkilemez mi etkiler tabi ki, süreci yavaþlatýr yada hýzlandýrýr mutlaka ama benim açýmdan esas konu dolar açýsýndan yada genel anlamda diyeyim, fiat para sisteminin geldiði durum..

Bu baþlýkta yazdýklarýmýn ýþýðýnda genelde FED in faiz artýþlarý, QT, özellikle ÇÝN le alakalý ticaret kýsýtlamalarý, Trump’ýn vergi indirimlerinden doðacak geri çekilmeler, global küçülme vs burada incelemeye çalýþtým..bunlarýn her biri yada toplamý piyasalarda methadon eksikliði yada daha doðrusu histeriler nöbetler yaratacak konulardý..yarattý da..

2017 yýlý boyunca her ay ortaya çýkan 200 milyar dolardan fazla para 2018 Ocak ayýnda pik deðerine ulaþmýþtý..bundan sonra malum bu çoðaltýlan para azalmaya baþladý..oluþan balonlar sönmeye baþladý..örneðin bitcoin e bakanlar, fazla, balon yaratan paranýn nasýl ortadan yok olduðunu görebilirler..benzerini geçen Aralýk ayý itibarýyla 2017-2018 borsalara bakarakta anlamak mümkün..

Alýntý Originally Posted by enki Yazýyý Oku

Para yoksa huzurda yok..

Trend devam ediyor mu?..trendi nasýl karþýlýyoruz?..bedeli nedir?

Konuyu daha iyi anlayabilmek için bilineni kýsa bir özet daha yapayým..fazla detaya girmeden malum 2008 krizinden sonra FED BOJ vs.. piyasalarý sakinleþtirmek için bankalarýn ellerindeki tahvilleri alarak bu bankalara taze bastýklarýparalarý verdiler..Eee ABD de, Japonya da vs.. faizler sýfýr yada negatif olunca bu kadar para nereye gidecekti..öncelikle getiri için EM’lere ve riskli varlýklara gidecekti..tabiki borsalara vs onlarýda belirtelim..

Eski krizlerde olduðu gibi FED in uzun süre düþük faizde(parasal gevþemede) durmasý balonlar oluþturmakta yeterli olmuþtu..gelinen noktada büyük MB larýnýn katýlýmýyla 10 yýldýr süren parasal gevþemenin ne tür bir balon/balonlar oluþturduðunu kavramak için kahin olmaya gerek yok sanýrým..bu ucuz ve bol paranýn gittiði þirketler, bankalar ve hatta ekonomilerin çoðunluðu hasta þu an..ciddi bir sýklaþtýrmayý kaldýramaz durumdalar..bizi ilgilendiren kýsmýyla EM’leri ele alalým..dedik ya atýl para önce faizi yüksek olan EM lere ve riskli varlýklara gidecekti, dolayýsýyla finansal bir çalkantýda yada rahatlamada aþaðýdaki gibi first in-first out olacaktý..

Alýntý Originally Posted by enki Yazýyý Oku
    Neydi EM'ler ve yüksek riskli varlýklar önden gidecekti..aþaðýdaki grafikte görüldüðü gibi EM'ler ''first in, first out'' olmuþ..

Ha bazý arkadaþlar dediler ki nasýl bir sýkýlaþma bu, sadece Türkiye yi (tabi ki sadece Türkiyeyi etkilemesi söz konusu deðil) etkiliyor da Brezilya’ yý felan etkilemiyor..Evet Brezilya borçlu bir ülke ama borçlarý daha çok iç borç, Türkiye ve bazý ülkeler kadar dýþ finansmana ihtiyaç duymuyor..artýk belirtmeye gerek var mý bilmiyorum, bol ve ucuz para devrinde dýþ finansmaný verimsiz yatýrýmlara gömenler, har vurup harman savuranlar bu iþlerden en çok etkilenecek olanlar..

Neyse güncele gelelim, konu çok uzadý..Gund hatýrlar çok önceden kendisi ile birkaç sefer QEforever konusunu yazýþmýþtýk..burada iþin özü esasýnda ABD dolarý nezninde fiat para sisteminin tehlikede olmasý..BOJ dan sonra ECB nin QEforever konusuna gireceði apaçýk belli bence(fakat dolar þortcularý sýký çalýþýyor, hissetirmiyorlar)..çok önceleri bahsettiðim gibi FED i bu konudan alýkoyan Trump ýn mali tedbirleri sadece..tabii onunda bir ömrü var, henüz deðil kanýmca..zaten FED inde faiz arttýrýrken yada QT yaparken temel amacý kaçýnýlmaz olan ilk resesyona cephane biriktirebilmekti..yoksa burada daha öncede konuþulduðu gibi FED in faizlerin eskisi gibi 5-6 lara çýkartmasý mümkün deðildi..benim beklediðim zaten 3 ler civarýna ulaþmasýydý..kaldý ki bol ve ucuz paranýn yarattýðý etkiler karþýsýnda bunlarýn bile ilk resesyonda belli baþlý bir katkýsýnýn olacaðý þüpheli..

Daha güncele gelirsek Powell ýn geri adým atmasý genelde sözel, özellikle QT konusunda..borsalar düþtüðünde þiþen varlýk fiyatlarýnda neler olabileceðini gayet iyi biliyor..ancak faiz artýþlarýnda ve QT konusunda planladýðý gibi gidemezse de neler olabileceðini biliyor..aþaðýdaki grafiðe bakýnca FED in yanýk kokusunu aldýðýnda 2008 krizine kadar faizleri apar topar indirdiði görülür..dolayýsýyla FED fiili adým attýðýnda kýsa vadede sevinmek yerine orta ve uzun vadede iþlerin boka sarmakta olduðunu bilmekte ve ona göre hareket etmekte fayda var..

Ha bu arada hemen belirtelim fiili adým atýldýðýnda dedik ya (diðerleri de dahil), QT yi kesmek yada parasal geniþlemeler yapmak gibi..bunlarýn etkileri her geçen gün azalýyor..özellikle büyüme konusunda..evet büyüme konusunda ve bu kadar borçla..

Diðer taraftan FED, BOJ, ECB vs. nin tahvil karþýlýðý verdiði paralarýn sahibi uluslararasý bankalar ve onlarýn kuyruðuna takýlanlar(dolar sortcularý)..dolayýsýyla sistemi gizliden yada alenen korumak öncelikle onlarýn görevi..örneðin anlaþamazlar demiyorum ama 145 inci defa çýkartýlan ABD-ÇÝN anlaþma haberleri..WSJ da çýkarýlan sonradan yalanlanan ÇÝN anlaþmaya yakýn, 1 trilyon dolar ABD den mal alacak haberi yada FED, QT yi erken bitirecek haberleri konunun hassasiyetini anlatmaya yeter sanýrým..

Ha son olarak zamaný kestirmek mümkün deðil bu ortamda, resesyon demek kriz demektir..bu yüzden FED den BOJ dan , ECB den, ABD hazine bakanýndan, Wall Street e kadar herkesin dilinde ‘’resesyon yok’’ açýklamasý var..bu bir gerçeði terennüm edilmesi sanki..

Bir dahaki resesyonda/krizde MB larý çok çaresiz kalacaklar, artýk belli..o tarihlerde ortalýklarda yada en azýndan yanlýþ yerde olmamakta fayda var..

Kusuruma bakmayýn biraz uzattým..okuduklarým, çýkartýmlarým bunlar..dolayýsýyla asla yatýrým tavsiyesi deðildir..hoþçakalýn..
    Son düzenleme : enki; 01-02-2019 saat: 13:19.

7. Deðerli dostum enki
    pek girmiyorum son zamanlarda siteye. Senin gibi hem bilgisi derin hem de karakterli biri kolay bulunmaz.
    Bilgi ve yorumlarýný paylaþmayý devam etmen dileðiyle...

8. https://www.bloomberght.com/haberler...iz-artirmamali

https://www.bloomberght.com/haberler...p-gorme-zamani

Ben bunlarý temmuz aðustos gibi yazdým idi felaket senaryolarý çizilirken 2019 için..
    FED in bir süre izlemesi gerekeceðini faiz lerin 2.5 enflasyon o civarlarda nereye kadar demiþ idik..
    Ben hakkaten de bir süre izleyeceðini fakat ekonomide yavaþlama deðil tersine hýzlanma görmesi üzerine yeniden artýþa geçeceðini düþünüyorum..
    2019 son baharýnda olabilir..
    Nerede ise her toplantýda çeyrek puan artýrýmý ragmen direnen ve hala büyüyen , istihdam piyasasý geliþen bir ekonomide daralma yada kriz beklemek biraz abes olur..
    En azýndan ABD kaynaklý..

Brexit çok fazla büyütülüyor..
    Çin-ABD ticaret savaþýda bir þekilde buzhaneye atýlacak diye düþünüyorum..

Geriye kalýyor TR olarak bizim kendi dertlerimize..
    Kasým baþýnda bize 6 ay süre verildi idi ÝRAN ile iliþkilerimizi kesmek için sanýrsam..
    Mayýs da doluyor..
    Nisan Mayýs yüklü döviz ödememiz var sanýrsam..
    Seçimler 31 mart..
    IMF söylentisini hükümet yayýyor gibime geliyor..
    Dolarý baskýlamak amacýndalar..Halbuki IMF 5 dolar kuru istemez..Daha yüksek cari kur , yüksek faiz enflasyon altý zam oranlarý ve bütçe kýsýntýlarý ister..Bunlar seçim öncesi RTE nin asla iþine gelmez..
    Böylece 1 taþla 2 kuþ vurulacak..IMF söylentisi ile dolar baskýlanýrken RTE çýkýp ne IMF diyerek diklenecek seçmen gözünde vatan kurtaran aslan moduna sokulacak..
    Bir yandan da ekonomik düzenlemeler , siz buna makyaj da diyebilirsiniz..
    Ýþte biz kendi kendimize de herþeyin üstesinden geliriz söylemleri..

Seçimlerin göstermelik olacaðýný düþünüyorum açýk söylim..
    Sonuç belli..

Venezuela tarafýnda biþiler oluyor iyi izlemek lazým..
    Trump yeniden TR yi hedef tahtasýna koyabilir..

Bu durum da dolar da yeniden canlanma görebiliriz..
    Daha evvelden ocaðýn 3. haftasý ocak sonu yön belli etme açýsýndan önemli demiþtik..
    Çok büyük bir tuzak deðilse yabancý giriþi söz konusu borsaya..

4-5 ay 2019 çok felaket geçecek sözlerini dinlemekten gýna geldiði bir ortamda ocak ayýn böyle yüklü alýmlar ilgi çekici..

Sayfa 729/777 ÝlkÝlk ... 229629679719727728729730731739 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •