Originally Posted by
KaraKemal
cýmbýzlamak deðil, ilk ve son cümleleri aldým ki, arasý komple demek için, öbür türlü okuma zorluðu oluyor uzun yazýlar vs
ekonomi þöyle kötü böyle zayýf þu kadar borçlu falan görüþleri hiç deðiþmez, bu iþlerle haþýr neþir olmaya baþlayalý beri ayný muhabbettir, sadece ton farký olur.. ekonomi iyi yönetilmiyor laflarý da böyle, mesela büyük sermayenin iyi yönetimden anladýðý borçlarýn düzenli ödenmesi ve alabileceði max faizi alabildiði yönetimdir, ahalinin anladýðý iyi yönetim- saðlýk eðitim hizmetlerinin iyi ve ucuz olmasý, iþ buluyor olmasý, maaþýyla aysonunu getirebiliyor olmasý falandýr, ahali cebine bakar neticede.. 2001-2002 itibariyle bütçe harcamalarýnýn %80'den fazlasý faiz ödemelerine giderdi, bugün %10- 12 falan.. ekonomi yönetimleri için küresel ekonominin rüzgarý önemli bir faktördür, ülkeler kendi para politikalarýyla buna uyum saðlamaya çalýþýr- ama TR tipi ülkelerin global finansal düzleme etki edebilmesi söz konusu deðildir.. lakin maliye politikasý ülkenin kendi politikasýdýr, yani ekonomi yönetimlerinin esas karnesi bütçe performanslarýdýr..
TL'nin deðeri þu olmalýdýr bu olmalýdýr tarzý tartýþmalarýn sonu yok.. ama mesela þu rating meselesi tartýþmaya açýk- sen dersin ki, tabii faizin yüksek olur çünkü notun düþük- ben diyebilirim ki, faizin düþük olamasýn diye bizim notu çöp seviyesinde tutuyorlar.. tartýþma gelir þuna dayanýr; piyasa arz/talebe göre ve makro göstergeler ýþýðýnda fiyatýn objektif biçimde belirlendiði bir serbest pazar mýdýr ? yoksa büyük ellerin manipüle edebildiði bir pazar mý? yani büyük bankalar, fed, ratingçiler, mass media falan hep beraber hareket ederek bir hedef uðruna belli bir fiyatlamayý dikte etmek için kuvvetli rüzgarlar estirme kabiliyetine sahip midir ??
Yer Ýmleri