Merhabalar dostum..bizdeki durumlar ile global risk durumlarýný ayný kefede deðerlendirmek pek mantýklý olmaz diye düþünüyorum..kaldýki bütün EM'lerde ucuz dolarýn etkileri benzer..yani þu sýralar likiditenin de etkisiyle ''risk on trade'' geçerli..
Ucuz dolar EM'lerde faizlerin daha fazla artmasýný ve risk algýsýný erteliyor ve yabancýlarýn risk alma iþtahýný arttýrýyor..ne zamanki globalde faizler artarken, dolarda güçlenir, o zaman yabancýlarýn risk algýsý da düþer ve kaçýþ baþlar..
Bu kaçýþý belki bir olay tetikler ama globalde para miktarý azaldýkça,
yani sýkýlaþtýrma dedikleri gibi devam ederse, bir yerde para azalacaðýndan kýrýlma gerçekleþecektir..malum en nihayetinde, baþta balonlarýn devam edebilmesi için para giriþi þart..geçen haftalardaki çalkantýda bunun küçük bir örneðini yaþadýk..
Hem dolara çakýp hem kriz olmasýnýn mümkünatý yok..dolar rezerv paradýr ve en nihayetinde güvenli limandýr..yani krizlerde ABD bonolarý gibi mecburen dolarda sýðýnýlacak limandýr..yeter ki risk algýsý geliþsin..paçavracýlara bakma sen, beðensekte beðenmesekte durum bu..
Altýn konusuna gelince..bana göre bu yapýlacak sýkýlaþtýrmalardan sonra bir yerlerde MB bankalarý durmak zorunda kalacaklar..çünki büyüme düþecek(heleki bu sýkýlaþtýrma esnasýnda balonlarýn bir veya bir kaçý patlama riski ile karþýlaþýlýrsa, yada özellikle borsalar ciddi bir þekilde düþerse, mesela)
Yukarýda Avrupa ESM baþkaný mülakatýnda bu durumdan da bahsetmiþ..sýkýlaþtýrma yapýlacaksa artýk çok uzun süreler ciddi bir büyüme görmek mümkün olmayacak globalde..hatta bir resesyon riski daha geçerli olacak diye düþünüyorum..sonuçta demem o ki ileride büyüme azalýyorken, enflasyon yoluna devam ederse ne olur..malum altýn yürür..
Diðer taraftan faizlerin artmasý zaten enflasyonun varlýðýna da iþaret eder..bu yüzden genelde FED faiz artýþlarýndan sonra altýn yükselmeye baþlamýþtýr..yani genelde
[ciddi reel faizler oluþmuþsa/oluþacaksa, (ki artýk mümkünatý yok) bu durum hariç
] faizler artýyor diye altýn düþmez..diðer taraftan altýnda malum bir risk durumunda dolar gibi, hatta ondan daha üst seviyede bir güvenli limandýr..selamlar..
YTD...
NOT: Sevgili Human belki piyasalar belli riskler olsada yukarýda anlattýðým sebeplerle MB bankalarýnýn yeterince sýkýlaþtýrma yapamayacaklarýna inanýyorlardýr, kimbilir..söylediðim gibi bende bir yerlede durmak zorunda kalacaklarýna, yeterince sýkýlaþamayacaklarýna inanýyorum, özellikle de bir þeyler kýrýlýp dökülmeye baþladýðýnda..

Yer Ýmleri