Gund, boþver piyasa gazýný ve söylenenleri..
Avrupa uçup kaçýyordu..þimdi devam eder etmez bilemem ama büyüme ve enflasyon boynunu aþaðý eðmeye baþladý..patinaj yapýyor, daha fazla gidemem diyor..
ABD'de 2015, 2016 tam rakamlarý hatýrlamýyorum ama yine 3-4 faiz artýþý gündemdeydi, ne oldu..kýsaca þöyle özetliyeyim ABD'de halk çok borçlu..halkýn tasarruf oranlarý düþük ve yine seviye olarak 2008 öncesine gelmeye baþladý;
https://www.quandl.com/data/FRED/PSA...al-Saving-Rate
Bence havalar güneþli olunca herkes kendini dýþarý attý ve harcamayý arttýrdý..
Arkada harcamalarýný destekleyecek bir gelir artýþý olacak mý, önemli olan bu..yazmýþtým, bazý büyük þirketler vergi indirimi sayesinde dýþarýdan gelecek parayla çalýþanlarýna zam yapmýþtý..etkisi ne kadar olur bilinmez..tabiki gelen parayla yatýrýmlar artar mý, yine bilinmez..ayrýca söylediðin gibi alt yapý yatýrýmlarýndan dolayý ceplere biraz para girerse mutlakaki faydasý olacaktýr..
Ancak faizler arttýðýnda mortgage'den tut, tüketici kredisine kredi kartlarýna kadar harcama ve ödeme sýkýntýsý baþlýyor..
Örn. 30 yýllýk mortgage oranlarý þu sýralar 4.30'larda..ve yanlýþ aklýmda kalmadýysa bugünlerde okudum, mortgage baþvurularý %7'ye yakýn düþmüþ..
https://www.bloomberg.com/quote/ILM3NAVG:IND
En son bu oran 4.50'ye yükseldiðinde Bernanke 2013'te QE'yi azaltmayý 3 ay ertelemiþti..tabiki tek sebep mortgage oranlarý deðildir, ayrý konu..
Neyse tekrar olacak ama büyüme ve enflasyonda uçup kaçan bir þey yok..faiz arttýrmada yada sýkýlaþtýrmada aþýrýya kaçarlarsa benim kanaatim resesyon kaçýnýlmaz olur..
Ha bu arada bildiðin gibi havuzda önemli, yani sýkýlaþtýrma açýsýndan ECB ve BOJ..
Bir taraftan FED faiz arttýrsýn, diðer taraftan ECB ve BOJ'dan çýkan paralarýn bir kýsmý ABD'ye aksýn, ortalýðý gevþetsin, bu normalleþme olmaz..
Gund, kýsaca dünya Japonyalaþýyor..bu iþin çözümü faizleri eskisi gibi arttýrmakla olmaz..ancak bu iþten yinede yakasýný kurtarabilecek bir ülke varsa oda ABD'dir sanýrým..
Birde FED'in faiz artýþlarý hikayesinde piyasalarý dizginlemek arzusu da var diye düþünüyorum..yoksa balonlar uzay boþluðuna çýkacak..
YTD..

Yer Ýmleri