Baheli ayrca "MHP Genel Merkezi'nin hazine yardmlarndan dvize bal olanlar varsa bozdurulsun" talimatn verdi.
Sorunu bitiverecek hamle bu ite...
Gene Hzr gibi yetiti Erdoan'n imdadna...![]()
Baheli ayrca "MHP Genel Merkezi'nin hazine yardmlarndan dvize bal olanlar varsa bozdurulsun" talimatn verdi.
Sorunu bitiverecek hamle bu ite...
Gene Hzr gibi yetiti Erdoan'n imdadna...![]()
Bora abim, sizi her zaman byk bir sevgi ile okur izlerim. Olayn bir de u boyutu var ki, konunun zne buralarda pek rastlayamyorum. paramzn kyle beraber korku ve panik yaygnlayor,
Yaadklarmz asl krizin kendisi deil, sadece semptomlar; ok daha derin ve yakc bir kriz yaklayor, Bora abi. Musadenle biraz konuyu destekleyici bilgi vererek yazayim( damat gibi)
Ekonomi, kurlarn, faizlerin, emtia ve konut fiyatlarnn seviyesinden, nakit aklarndan, para ve bor stoundan da nce insanlarn karnn doyurma ve yaamn akn srdrebilme kabiliyetidir. Finansallam bir dnyada para konuuyoruz, konunun zne inemiyoruz.
Para m yok? Diyelim ki tasarruf ve varlk sahiplerinin varlklarn eritme pahasna para bastnz, herkesin cebine para koydunuz. mi yok? Diyelim ki topra kazdrp kazdrp yeniden doldurttunuz ve i yarattnz. Karnlar nasl doyacak?
Patatesi, eti, buday, unu, ilac, ara-gereci nereden bulacaksnz? Yakt, mazotu, kimyasallar ve daha pek ok mal? Paray yaam srdrmek iin gerekli olan eylere ulamak iin bir ara olarak dndmz iin paray konuuyoruz.
Lirann yabanc paralar karlndaki deeri bu anlamda nemli. Ama bu bile sorunun kendisi deil; yaam srdrebilmek ve karnlar doyurabilmek iin ya uluslararas pazarlara ve ticarete eriebilir olacaksnz (paranzn deeri, ya da dnya sisteminin paras olma anlamnda)ya da ieride o kadar gl bir retim ekonominiz olacak ki, kimseye eyvallah etmeyeceksiniz. kincinin olmadn hepimiz biliyoruz, bilmek istemeyenler de her gun degisik vasitalar ile her animizda. Uzun uzun yazmaya gerek yok, ilki ise sadece satn alma (ya da borlanma) kabiliyetiniz sayesinde mmkn. Borlanma gelecei tketmek demek.
Uluslararas pazarlara ulamann tek yolu para da deil; dnya sisteminin kurallarna uymak gerekiyor. te Kuzey Kore, geen sene nkleer tehditler savururken, bu sene yelkenleri suya indirdi; muhtemelen ieride karnlar doymuyor. ran keza, in biraz daha farkl bir rnek...
Dnyada sanayi devrimi sonras Avrupa (ve daha sonra Amerika, Japonya ve Avustralya'nn katlmyla Bat uygarl dediimiz sistem) dnyadan yle bir kopmutu ki,
19 ve 20. yzylda ayn yeryznde farkl dnyalar var gibiydi.
Bir tarafta refah toplumu dier tarafta pirinle karnn doyurmaya alan bir milyarlk bir kyl toplumu. in'le ABD arasndaki fark 200 kata ulamt. in bu fark kapatabilmek iin (en az) bir nesli feda etmek zorunda kald. Elence yok, gece hayat yok, ak yok, tketim yok.
te Trkiye'yi bekleyen kriz bu: Uluslararas pazarlara ve ticarete ulaamama ihtimali; ama parasnn deeri dk olduu iin, ama dnyaya gven vermedii iin, ama dnyadan dland iin. (Konuyu ok dallandrp budaklandrmaya gerek yok, sanrm anlalmtr)
Ve yarn dnn ki, et bulamadmzda, meyve bulamadmzda, ila bulamadmzda, engelliler iitme cihaz, tekerlekli sandalye bulamadnda, kanser hastalar kanser ilac bulamadnda, renciler kitap, kaynak bulamadnda ne olacak?
Ortaa ky toplumuna m dneceiz?
Marketler, eczaneler boaldnda ne olacak? Ameliyat malzemesi olmadnda ne olacak? Altyapnn yenilenmesi ve tamiri iin gerekli ham madde ve ekipman bulunamadnda ne olacak? Hemireler ine bulamadnda, cerrahlar neter bulamadnda ne olacak? Liste uzayp gidiyor..
Ve daha kts ... O gnler geldiinde ok ihtiyacnz olan "beyaz trkler" birer birer ortadan kaybolduunda ne olacak?
Uaklar nasl uacak?
Trenler nasl yryecek? niversiteler "ben cahili severim" diyen adamlarla ve btn ahbap-avu ilikileriyle dolduruldu.
Hadi paray emir demiri keser diyerek paladn. Gn kurtarmak iin mesela 1USD = 2 USD dedin. Faizi emirle drdn. Memlekette ne kadar yastk alt var topladn. Kaynak m, kaynak.. Ne ie yarar? retim yoksa, insan yoksa, dnyayla dost deilsen para ne ie yarar?
te asl yaklamakta olan tehlike budur. Trkiye'nin ie kapanma lks de yok, demokrasisini, cumhuriyetini askya alma lks de yok, dnyaya meydan okuma lks de yok, borazan medyada sabahtan akama goygoy yapma lks de yok.
Alkla terbiye oluruz.
"Beyaz trk" derken kastettiim: Eitimli, kltrl, alkan, meslek sahibi, zgven sahibi, pek ou sekler dnya deerleri ile yaayan "elitler". Nasl ki paralar bir ayda lkeyi terk ediyor, Bunlar da terk eder.
Vergilerine, paralarna keriz, bir de sabahtan akama kadar sveriz derseniz uar giderler. te dnk haber: Sadece sve "sosyal devleti" srdrebilmek iin 200.000 insana ihtiya duyuyormu. Arad kaba kol emei deil, uzmanlk. Almanya, Fransa, Kanada, Avustralya...
Yani zetle sorun "Dolar bugn ka oldu" deil. Byle kocaman, iri yar, lkeyi alt ayda le evirebilecek bir kriz yaklayor. "ark kemirmekle" bile karn doymayabilir. Hem de nesiller boyunca. Siyasetiler "sevgi kelebei" rolnde, bunu ifade edemiyorlar ama ben ifade edeyim. Geleceimiz de, emek g ile eksilecek adasligini yitirmeyen bir Trkiye olmasin. Tek dilegim budur. Sayglar tm dostlarma.
SM-G935F cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.
Sn teyyareci...
ok da gzel ifade etmisiniz hatta senaryo gibi dktrmsnz gerek bir toplumsal ykm.
retmeyen, retmenin aaland gerek deerini bulmad, parayla oynayan, paraya tapan bir toplumun sonunu.
Dolardakilerin (ben dahil) sevincini ok grmem de bundan.
Aslnda iyi planlansa, temel ihtiyalar baznda bu lke bizlere yeter.
Tarmdan, kendi apmzda sanayiye, uzmanlktan, marabaya fazla derdimiz olmaz.
Ama dedim ya yneticinin ufku olacak.
Son on alt ylda belki 1 trilyon dolar harcand gitti.
Nereye biliyoruz.
Oysa bir toplumun geleceine, planlama baznda yaplsayd borcu bile dert etmezdim.
Tarm alanlar, meralar, yeil alanlar ve de su havzalar talan edildi. Yok edildi.
Burada gerek zntm ve de korkum, sizin de detay anlattnz toplumsal bir knt ve de ykm.
Yazk olur bu topluma.
Hani bu sonucu bir ekilde hak etsek de.
in en kt taraf da ok keskin hatlarla blndk. Kederde tasada bir olmayan, neredeyse birbirine dman iki kesim yaratld. Tmyle siyasi amalarla ve bilinle yapld . Dmanlklar krklendi. tekiletirildi belirli bir kesim.
Her zaman ki ok haklsnz. aka gibi lke olduk
Kimsenin glmedii..
Ama herey gllk glstanlk.
Durmak yok yola devam nidalarinda halen inleyen dep dep Kastamonu.
Hedef Adeta Uzay yolculuu.
Demokratik bir iktidar, ekonomik kriz istemez abi. nk kriz, iktidarnn da sonu demektir.
Peki! Ya bir diktatr?
“yi bir kriz ksn, piyasa ksn, kimsede para kalmasn, siyasi g parann da tek sahibi olsun” demez deil mi?
Zinhar, diyemez!
Ama zinhar, dnmez sanmayalm abi. Benim, geleceimize ilikin bir korkum da bu. Zamaninizi aldim Bora abi. Selamlar, iyi geceler.
SM-G935F cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.
https://yorumlar.altin.in/tum/gram-altin
Bu topik dolar farkl gsteriyor tv.kere baka. Bu nasl i heryerde farkl 😊
Yer mleri