……...Sonuçta kapý DXY'e çýksada, tek bu nedene baðlamamak lazým..FED'in QT'si, faiz artýþlarý, vergi indiriminden ABD ye dönen dolarlar, ticaret kýsýtlamalarý ve global küçülme, ABD hazinesinin artan borçlanmasýyla beraber artan dolar ihtiyacý gibi nedenler dolar sýkýntýsý/kýtlýðý oluþturmaya aday konulardýr..
Diðer taraftan dün yazdým sadece Ýspanyol bankalarýnýn Türkiye'deki pozisyonlarý 75 milyar dolar civarýnda..malum bahsettik adam (BBVA yönetim kurulu bþk.) geçen ay apar topar RTE ile görüþmeye geldi..neyse konu bu deðil..Ýspanyol bankalarý gibi Alman Fransýz veya ABD bankalarýnýn vs. ülke dýþýndaki pozisyonlarýný düþünelim..özelliklede biz gibi EM'lerde..
Dolayýsýyla dolar sýkýlaþýrken bunlarýn karþý ayaðýnda olan ve bu geliþmelerden ciddi zarar yazabilecek olan yukarýdaki bankalar, yatýrým kuruluþlarý vs. var..ben bunlara dolar þortcularý, Power ise global kumarbazlar diyordu..
Sonuçta bu dolar þortcularý pozisyonlarýný korumak için her türlü geliþmeyi kullanmak ihtiyacýndalar..mesela bugün Trump'ýn ÇÝN devlet baþkaný ile görüþme yapacak olmasý birden piyasalarda olumlu olarak algýlatýldý..en baþta ÇÝN borsasýnda..ve diðer borsalara bu iyimserlik pompalandý..
Neyse sonuçta bir tarafta, baþta FED, iyileþmeye çalýþan büyük MB'larý, diðer tarafta büyük dolar þortcularý var..
Benim görüþüm, bir yatýrýmcý yukarýdaki bu cümle çerçevesinde tercihini kullanabilir..kasko bu anlamda düþünüldüðünde, böyle bir ortamda kazanç kayýp düþünülmez..ancak sn. Gund'ýn dediði gibi yarýn ABD verileri istendiði gibi gelmez faiz hýzýný yavaþlatýrlar vb.. kasko görevini görmez, bunlarý bilmek mümkün deðildir..
Bu arada yurtiçindeki geliþmeleri önemsemiyor deðilim, ancak olaya finansal açýdan bakarsak ben þahsen karamsarým..
Not:
bu yazdýklarým hemen yarýn bir çöküþ gerçekleþecek þeklinde algýlanmasýn..halazýrda yavaþ yavaþ azalsada az para yok ortalýkta..þu an sadece ikinci yüzleþmeyi bekliyorum..birinci yüzleþme Nisan ayýnda gerçekleþmiþti..
YTD..
Yer Ýmleri