Nerlerdesiniz?
Nerlerdesiniz?
Þeytan diyor sat ASELSAN al kafan rahat etsin baþka benim gibi düþünen yok mu ? Spekle güreþte sirtimiz hep kundeye geliyor. Artýk zoruma gidiyor bu
Lenovo A6020a41 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Abicim þeytana uymadim henüz ama þimdiye kadar en az 30 hisse ben sattiktan sonra uçtu gnpwr ile bunu satmadim 4 sene oldu gnpwr batti buda en az 6 ay taktý bize hayýrlýsý bakalým hata bizde öðreneceðiz eninde sonunda
Lenovo A6020a41 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yazmayacaktým ama spk onayýna kadar bugün gelen þti den gelen yazýya istinaden anladý
ðýmý deðerlendirmek istedim.
Fon çýkýþý gerektirmeyen sermaye azaltýmý
MADDE 19 – (1) Paylarý borsada nominal deðerinin altýnda iþlem gören ortaklýklar bilanço açýðýnýn kapatýlmasý amacýyla sermaye azaltýmý yapabilir. Yapýlacak sermaye azaltýmý ile münhasýran bilanço açýðý kapatýlýr. Sermaye azaltýmýna konu tutarýn, yapýlacak sermaye azaltýmý sonrasýnda hesaplanacak paylarýn düzeltilmiþ borsa fiyatýnýn paylarýn nominal deðerinin yüzde yirmisini aþmayacak þekilde belirlenmesi zorunludur. Bu hususa uyulmadan yapýlacak baþvurular Kurulca iþleme alýnmaz.
(2) Bilanço açýðý, ortaklýðýn Kurul düzenlemelerine göre hazýrlanmýþ, baðýmsýz denetimden geçirilmiþ ve genel kurulca onaylanmýþ son yýllýk finansal tablolarýndaki geçmiþ yýl zararlarý ile dönem zararlarýnýn toplamýný ifade eder.
(3) Ortaklýklar tarafýndan bu maddede belirtilen esaslar kapsamýnda sermaye azaltýmý yapýlmak istenmesi ve ortaklýkta belirli pay gruplarýna veya belirli bir grup oluþturan pay sahiplerine imtiyaz tanýnmýþ olmasý durumunda, yapýlacak sermaye azaltýmý nedeniyle deðiþmesi gereken esas sözleþmenin sermayeye iliþkin maddesi hakkýnda Kurulca uygun görüþ verilmiþ tadil tasarýsýnýn ihraççýya verilmesinden önce, esas sözleþmede gerekli deðiþikliklerin yapýlmasý suretiyle imtiyazlara son verilmesi þarttýr. Ýmtiyazlara son verilmeyerek sermaye azaltým iþleminin yapýlmasý için ortaklýðýn yönetiminde kontrol sahibi olan kiþiler ve/veya sermayesinde imtiyazlý paya sahip bulunan ortaklar tarafýndan sermaye azaltýmý öncesinde, Kanunun 25 inci maddesi çerçevesinde diðer ortaklara pay alým teklifinde bulunulmasý zorunludur.
(4) Bu ortaklýklarýn bilanço açýðýnýn bulunmamasý veya yapýlacak sermaye azaltým tutarýnýn bilanço açýðýndan fazla olmasý durumunda, ortaya çýkacak olan fazlalýk için sermaye azaltýmý ile sermaye artýrýmýna eþ anlý olarak karar verilmesi gerekir. Bu takdirde yapýlacak sermaye artýrýmýnýn asgari olarak söz konusu fark kadar fazla olmasý zorunludur. Sermaye artýrýmýna iliþkin izahnamenin Kurulca onaylanmasýna iliþkin baþvuru sermaye azaltýmýna iliþkin olarak Kurula yapýlacak baþvuru ile birlikte yapýlýr.
(5) Sermaye azaltýmý ile sermaye artýrýmýna eþ anlý olarak karar verilmesi sonucunda, önceki ve sonraki sermaye tutarlarý arasýnda herhangi bir deðiþiklik olmasa bile, esas sözleþmenin sermayeye iliþkin maddesinin tadil edilerek bu maddeye söz konusu iþlemi açýklayan bir hükmün eklenmesi zorunludur.
(6) Fon çýkýþý gerektirmeyen sermaye azaltýmlarý, sadece pay sayýsýnýn azaltýlmasý suretiyle yapýlabilir.
(7) Baðýmsýz denetçi tarafýndan olumsuz görüþ bildirilmiþ veya görüþ vermekten kaçýnýlmýþ finansal tablolar, sermaye azaltýmý iþlemlerine esas teþkil edemez.
(8) Sermaye azaltýmýnda pay sahipleri arasýnda eþitsizlik yaratmayacak bir yöntemin belirlenmesi esastýr. Bununla birlikte sermaye azaltým iþlemlerinin pay sahipleri arasýnda eþitsizlik yaratacak þekilde yapýlmasýnýn planlanmasý durumunda, kendi aleyhine eþitsizlik yaratýlacak pay sahiplerinin tamamýnýn onayýnýn alýnmasý zorunludur.
(9) Sermaye azaltýmý iþlemlerinin usulüne uygun olarak sonuçlandýrýlmasý, ortaklýk yönetim kurulunun sorumluluðundadýr.
(10) Fon çýkýþý gerektirmeyen sermaye azaltýmlarýnda TTK’nýn 473 üncü maddesinin ikinci fýkrasý ile 474 üncü ve 475 inci maddeleri uygulanmaz.
(11) Bu maddenin üçüncü fýkrasýndaki esaslar saklý kalmak kaydýyla, ortaklýðýn kayýtlý sermaye sisteminde olup olmadýðýna bakýlmaksýzýn sermaye azaltýmlarýnda aþaðýdaki iþlemlerin yapýlmasý gerekir.
a) Esas sözleþmenin sermayeye iliþkin maddesinin yeni þekline uygun görüþ alýnmak üzere bu Tebliðin 8 numaralý ekinde belirtilen belgeler ile ayrýca sermaye azaltýmý ile eþ anlý olarak sermaye artýrýmý yapýlmasý durumunda bu Tebliðin 3 numaralý ekinde belirtilen belgeler ile, paylarý GÝP’te iþlem gören ortaklýklar bakýmýndan ise bu Tebliðin 4 numaralý ekinde belirtilen belgeler ile Kurula baþvurulur.
b) Madde tadil tasarýsý için ortaklýðýn tabi olduðu özel mevzuatlar uyarýnca baþka bir kurumun da izni ya da onayý gerekiyorsa, söz konusu izin ve onaylar alýnýr ve gerekli diðer prosedürler yerine getirilir.
c) Sermayenin azaltýlmasýnýn nedenlerine, sermaye azaltýmýnýn hangi esaslar çerçevesinde yapýlacaðýna, söz konusu azaltýmýn ortaklýk malvarlýðýnda herhangi bir eksilmeye yol açmayacaðýna ve ortaklýða saðlayacaðý faydalara iliþkin olarak yönetim kurulunca hazýrlanacak raporun en geç sermaye azaltýmýnýn görüþüleceði genel kurul toplantýsýna iliþkin gündemle birlikte ortaklara duyurulmasý, ortaklýk merkezinde ortaklarýn incelemesine hazýr bulundurulmasý ve bu raporun genel kurulca onaylanmasý zorunludur.
ç) Sermayenin azaltýlmasýna iliþkin esas sözleþme deðiþikliði ile konuya iliþkin yönetim kurulu raporu esas sözleþme deðiþikliðine iliþkin Kurul uygun görüþü tarihinden itibaren azami altý ay içinde yapýlacak genel kurul toplantýsýnda karara baðlanýr. Altý ay içerisinde genel kuruldan geçirilerek onaylanmayan tadil tasarýsý geçerliliðini yitirir. Söz konusu genel kurul kararý alýnýrken varsa oydaki imtiyazlar kullanýlamaz. Sermaye azaltýmý imtiyazlý pay sahiplerinin haklarýný ihlal ediyorsa, imtiyazlý pay sahipleri özel kurulunun da esas sözleþme deðiþikliðini ve yönetim kurulu raporunu onaylamasý gerekir. Ýmtiyazlý pay sahipleri özel kurulu hakkýnda TTK’nýn 454 üncü maddesi uygulanýr. Sermaye azaltýmýnýn karara baðlanacaðý genel kurul toplantýsýndaki toplantý ve karar nisabý, Kanunun 29 uncu maddesinin altýncý fýkrasýndaki esaslara göre tespit edilir.
d) Genel kurulca alýnan sermaye azaltým kararý ile onaylanmýþ yönetim kurulu raporu, genel kurul tarihini takiben on beþ gün içerisinde ticaret siciline tescil ettirilerek TTSG’de ilan edilir.
(12) Sermaye azaltýmý ile eþ anlý olarak ya da sermaye azaltýmýnýn sonuçlanmasýndan itibaren iki yýl içerisinde yapýlacak sermaye artýrýmlarýnda, yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortaklarýn yeni pay alma haklarýnýn tamamýný kullanmalarý zorunlu olup, bu suretle elde edecekleri paylarý, ihraç edilen paylarýn borsada iþlem görmeye baþlamasýndan itibaren bir yýl süreyle borsada satamazlar. Söz konusu kiþiler izahnamenin onaylanmasýna iliþkin baþvuru sýrasýnda, konuya iliþkin taahhüdü Kurula iletirler. Bu fýkra kapsamýnda söz konusu kiþilerin taahhütlerine ve bunlarýn içeriðine izahnamede yer verilir. Yönetim kontrolünün belirlenmesinde Kanunun 26 ncý maddesinin ikinci fýkrasý hükmü esas alýnýr. Bu fýkrada belirtilen süre içinde söz konusu paylarýn kýsmen veya tamamen bu fýkra hükmüne uygun olarak borsa dýþýnda satýlmasý veya devredilmesi durumunda Kurulun özel durumlarýn kamuya açýklanmasýna iliþkin düzenlemeleri çerçevesinde özel durum açýklamasý yapýlmasý zorunludur. Ortaklýðýn yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortaklarýn borsa dýþýnda satacaklarý ve bu fýkra kapsamýnda ihraç edilen paylarýný alanlar da bu sýnýrlamaya tabidir.
(13) Sermaye azaltýmý ile eþ anlý olarak ya da sermaye azaltýmýnýn sonuçlanmasýndan itibaren iki yýl içerisinde yapýlacak sermaye artýrýmlarýnda, artýrýlan sermayeyi temsil eden paylarý satýn alacak yatýrýmcýlarýn talebinin alýnmasýndan önce, ortaklýðýn içinde bulunduðu genel durumu açýklayan ve içeriði Türkiye Sermaye Piyasalarý Birliðince belirlenen risk bildirim formunun kullanýlmasý ve bu formun sermaye artýrýmýna katýlacak yatýrýmcýlarca imzalanmasý zorunludur. Satýþ iþleminin elektronik kanallar dahil her türlü iletiþim kanallarý kullanýlarak gerçekleþtirilmesi durumunda, bu yükümlülük iþlemin gerçekleþtirilmesinden önce söz konusu formun yatýrýmcý tarafýndan okunduðunun yatýrýmcý tarafýndan elektronik ortamda onaylanmasý suretiyle de yerine getirilebilir.
yukarýdaki spk tebliðine göre ;
3) Ortaklýklar tarafýndan bu maddede belirtilen esaslar kapsamýnda sermaye azaltýmý yapýlmak istenmesi ve ortaklýkta belirli pay gruplarýna veya belirli bir grup oluþturan pay sahiplerine imtiyaz tanýnmýþ olmasý durumunda, yapýlacak sermaye azaltýmý nedeniyle deðiþmesi gereken esas sözleþmenin sermayeye iliþkin maddesi hakkýnda Kurulca uygun görüþ verilmiþ tadil tasarýsýnýn ihraççýya verilmesinden önce, esas sözleþmede gerekli deðiþikliklerin yapýlmasý suretiyle imtiyazlara son verilmesi þarttýr. Ýmtiyazlara son verilmeyerek sermaye azaltým iþleminin yapýlmasý için ortaklýðýn yönetiminde kontrol sahibi olan kiþiler ve/veya sermayesinde imtiyazlý paya sahip bulunan ortaklar tarafýndan sermaye azaltýmý öncesinde, Kanunun 25 inci maddesi çerçevesinde diðer ortaklara pay alým teklifinde bulunulmasý zorunludur.
ne diyor teblið imtiyaz sahipleri diðer ortaklardan pay alým teklifinde bulunulmasý zorunludur diyor.eðer benim dediklerim doðru ise
spk onay vermeyecek
gelin anlaþalým demiþtim ben size güzel bir rakam çýkarýn ortaya gönüllü gelelim.
ytd
güzel oldu bence![]()
Sn. Tarkan ben de az önce ilgili maddeyi okuyordum. Dediðiniz gibi þirketin hem imtiyazlý hisseleri sona erdirmesi hem de eþ anlý sermaye azaltým ve artýrýmý yapabilmesi ancak çaðrý yapmasýyla mümkün görülüyor. zaten önceki reddedilen baþvuruyu da hatýrlarsanýz çaðrý fiyatý da belirlenmiþti orada. ama hissenin piyasa fiyatýyla uyumlu olmayan tutarlar nedeniyle ret yemiþlerdi. çaðrý fiyatý da 61 kuruþtu.
benim anlamadýðým konu ise imtiyazlý hisseler gönüllü olarak haklarýndan vazgeçtiklerini mi beyan edecekler ilk genel kurulda? o zaman çaðrýya gerek mi kalmýyor? SPK ret mi edecek? Bunlar baþvurularýný mý yenileyecek? Yine bir iþ daha ellerine yüzüne mi bulaþtý anlamadým.
halbuki 6 aydýr izinler onaylar GK vs diyerek tasarladýklarý sermaye artýrým iþine ne oldu da birden böyle bir yola girdiler?
Beklemeye alýþkýnýz ama belirsizlik durumu temel stresimiz. Böyle bir belirsizlik hisseye yeni yatýrýmcýyý da çekmiyor. ortada beklenti ya da gelecek görünmüyor. Yöneticiler bence biraz daha basiretli olsunlar ve hem kendileri hem de þurada kalan 3-5 yatýrýmcý kazansýn.
Hocam adamlar bizde para yok diye spk ya resmi sekilde resmen yalvarmislar cagri yaptirmayin bize diye. Sen uygun fiyattan vermekten bahsediyorsun.
Adamlarda para olsa zaten tahsisli sermaye artirmini iptal etmeyeceklerdi.
Spk kabul ederse kurallari ihlal mi edecek.
Baska cikari var mi bilemiyorum.
Yer Ýmleri