Doktorum...uzun zamandir ONS sayimi yapmadiniz....mumkunse ....
Mohikan hocam ODAS sayimi yaparmisiniz?
SM-N920C cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Teþekkürler mohikan hocam....Hocam sermaye piyasalarýna 90 lý yýllarýn baþýn da girdim.1994 krizi,1998 Rusya krizi,2001 krizi, 2008 küresel krizi ve 2008 den bugüne ara çalkantýlarla gelinen süreçleri yaþadýk.Bu kriz dipleri ve devamýn da oluþan tepe oluþumu dalgalarýn da þerbetlendik.
Benim gördüðüm öðrendiðim; Hikayesi olacak bir þirkete ne kadar dip noktadan yatýrým yapýlýrsa daha iyi kazanma ve baþarý oraný o kadar yüksek oluyor.Tabi bunun için temel, teknik analiz bilmek ve tecrübe sahibi olmak gerekiyor.1990-2000 arasý bir adým yol alamadým,kendimi hiç bir þey bilmediðim,yetersiz olduðum hal de biliyorum havalarýna girdiðim için.
Hatalý yol yürüdüðümü anlamam 10 yýl geçtikten sonra 2000-2002 yýllarý arasýn da ,kendimi iki yýl bir nevi sermaye piyasalarý konusunda iki yýllýk bir eðitime tabi tuttuktan sonra anlayabildim ve piyasaya bakýþ açýmý ve yatýrým stratejisini deðiþtirdim.
Kendimin 2000 yýlý öncesi 10 yýl ve þimdi topikler de arkadaþlar da gördüðüm en büyük eksiklik...
1-Kendimizi piyasa konusun da yetiþtirmememiz
2-Biraz al sat yaptýk mý,yukarý yönlü bir piyasa yardýmý ile biraz kazandýk mý,hemen bu iþi bildiðimizi zannetmemiz
3-Bilgi ye, bilene saygý duymamamýz( size de olduðu gibi,sayýmlarýnýza burun kývýranlarýn durumu)
4-Tecrübe sahibi olmadan havalara girmemiz...
Bazen bir topik açayým,yatýrým nasýl yapýlýrdan,en çok yükselecek senet nasýl seçilire kadar tecrübelerimizi aktarayým diyorum.
Ama topiklerde ki sataþmalarý,saygý sýnýrýný aþan çirkinlikleri görünce vazgeçiyorum.
ÖRNEK; 2017 Nisan aylarýn da BERA holding hisselerini 5 yýllýk düþüþün sonun da dip oluþumu ve þirkette ki karsýz sektörlerden çýkýp,daha karlý sektörlere geçiþ stratejisi ile,bölünmemiþ hali ile 1.57 ortalamayla maliyetlendim.Hisse de takaslardan uzun zamandýr mal toplandýðýný takip ediyordum.Topiklere pek yazmam.2017 Temmuz sonu falandý.Kurumun birisi takasýn da ki malý sað cebinden baþka ceplere,baþka kurumlara daðýttý.Topiðinde þurdan aldým burdan sattým, þu kurum aldý bu kurum sattý,kakara kikiri yazýlarý devam ederken bu satýþla topiði takip edenlerin karamsarlýða kapýldýðýný gördüm.
Faydamýz dokunsun diye ilk kez topiðine 30 temmuz 2017 tarihin de þu yazýyý yazdým.Hisse bölünmemiþ hali ile 2.50 civarý idi.
"Yav kimsenin mal çýktýðý falan yok.Yukarý yönlü iþ yapan,üstelik 4.5 milyon lot aldý dediðiniz grubun tek kurumdan iþlem yaptýðýna inanacak kadar bilgisiz olamazsýnýz.Bir hissede pozisyon alýnýyor ve hisse yukarý sürülüyorsa bu en az 7-8 kurumdan aþaðý kurumla olmaz bu iþler.
Yol boyunca belli noktalarda bir iki kurumdan satýþ gösterip sattýklarý malý 7-8 kurumdan bu satýþlarý karþýlarlar.Bu arada korkup dökülenlerin malýný da bir güzel toplarlar.Benim gördüðüm Bera da olan budur.Cuma gün 5 kurumda eksi sadece 139 bin lot.
Ama 10 kurumda artýlar.
Osmanlý mal sattý dediðiniz gün hisse bir önce ki gün kapanýþýna göre %3 yukarda kapattý.
Size þunu sorayým Osmanlýnýn sattýðý 800 bine yakýn hisse 5-6 kurumca karþýlanmýþ.Bu karþýlayanlar arasýnda siz varmýsýnýz? veya cuma gün kaç lot mal aldýnýz? Sonuç da farklý kurumlardan karþýlayan da Osmanlý menkul dahil hissede pozisyon alan grup.
Ayrýca þunu düþünün bu þirket faaliyet ve yönetim olarak 2013-2014 yýlýnda mý daha iyi konumdaydý,yoksa þimdi mi daha iyi konumda.Hisse endeksin 60 bin olduðu 2014 fiyatlarýnýn hala altýnda iþlem görüyor.Endeks olmuþ 107000....
Þirkette beklentiler yeni oluþuyor ve yeni baþladý.Bu da hissenin daha yolunun uzun olduðunun göstergesidir.
Bu hisse de günü birlik indi çýktý ile iþim olmaz ama sabredebilen hisse defter deðeri olan 7 tl nin %78 fibo deðerine tekabül eden fiyatlarda iþlem gördüðü günleri de görür.
Ama dediðim gibi sabredebilen.Ara ara elbette düzeltmeler oluþabilir ama bana göre ana yön artýk yukarý...
5 yýldýr düþüþde olan hisse en azýndan halka arz seviyelerine bir çýksýn ondan sonra yeni bir deðerlendirme yapýlýr.
Tabi ki herkesin bakýþ açýsý ve görüþü kendine...
Yazdýklarým kiþisel görüþlerim olup alým satým tavsiyesi deðildir"
Bu yazým üzerine imalý cevap yazmalar ve özelden mal pazarlýyorsun herhalde dayý biz bunu yemeyiz gibi mesajlarla karþýlaþtým.Bir Allah ýn kulu bu yazdýðýn görüþü hangi bilgi ve saikle yazdýn diye sormadýlar.Þurdan döndü,þu kurum aldý,bu kurum sattý yazmaya devam ettiler.Bera topiðine ilk ve son yazým oldu.Bir daha da girmedim.Hisse o günler de 3 tl ye kadar çýktý.Oradan dipten tüm çýkýþýn %61 ni 2.20 ye kadar geri verdi.Düzeltmesini yaptýktan sonra Çaycý G..... tahta da görünmesi ile birlikte tavan serisine baþladý ve soluðu kýsa süre de 8.20 de aldý.
Bu örneði de þundan verdim.
1-Hisseyi dipten alacaksýn ve trend süresince,eðer saniyelik takip etrmiyorsan ve profesyonel deðilsen ara al satlara girmeden trend sonuna kadar tutmaya çalýþacaksýn.
2-Borsa trendi sonlara yaklaþtýðý zaman trend sonlarýna yaklaþmýþ hisselerin birinden çýkýp ötekine girmeyeceksin.Çünkü bir iki deðiþimden sonra mal bir þekil de elin de kalacak ve zarar edeceksin.
3-Eðer teknik ve temel analizden anlamýyorsan veya donanýmýn yetersizse mutlaka donanýmlý olanlardan destek alacaksýn.
Bu günler de gördüðüm; borsa da oluþan iki yýla yaklaþan trend de bir çok hisse de zirve oluþumlarý var,mal yediriliyor.Bir çok hisse zirve oluþumunu tamamlamýþ.
Borsa da gerçek mana da geri dönüþ baþladýðýn da bir çok arkadaþ acayip feveran etmeye,aðlamaya baþlayacak.
Ýki yýldýr kazanamayan adam bundan sonra hiç kazanamaz.Kazanan da bundan soýnra ettiði karlarýn bir kýsmýný borsa dýþýna almaya baþlamalý ki, iler de düþüþ geldiði zaman dipten mal alacak elinde sermaye bulunsun.
Elbette hala prim yapacak hisse yok mu ,elbette var ama bunlarýn sayýlarý artýk çok azaldý.
Yazdýklarým normal boða piyasalarýndan para kazanmaya çalýþan yatýrýmcýlar için.Her iki yöne traderlik yapan profesyonel yatýrýmcýlar bu yazdýklarýmýnýn dýþýndadýr.Ýþi iyi kavrayan piyasa hangi yöne olursa olsun para kazanýr.
Sn Galatalý þirketin 7.2 milyon usd ve 14 milyon euro döviz borcu var.Bu yükümllüklerin tl karþýlýðý 90 milyon tl civarý.
Biz 200 milyon tl civarý bir piyasa deðeri hesaplamýþtýk.Mevcut borçlarýný daha da azaltmalarý ve karlýlýðý arttýrarak devam ettirmeleri kaydý ile ve piyasa þartlarý da müsade ederse þimdilik maksimum 240 milyon tl bir piyasa deðeri tolere edilebilir.
Fakat daha önce de yazdýðým gibi 2.40 civarýndan 7 tl ye çýkmýþ hisse fiyatýnýn yönünü bundan sonra hisseyi yönlendirenler belirleyecektir.
Son düzenleme : Türkþad; 04-03-2018 saat: 23:58.
THY...
Zirve dalgalarýný bozuk para gibi harcadý.
19.50 üstünde 2 zirve kaldý. Nihai zirvesi 20 veya biraz üstü olacak.
Önce 17 veya biraz altýný görecek.
![]()
DUHUL : 1999
GARAN...
2 senaryo var. Ýlki NORMAL, ikincisi ise BOÐA yönlü.
Tüm banka ve BIST 30 hisselerinde 2-3 zirve kaldýðý için bana göre NORMAL senaryo iþleyecektir.
NORMAL SAYIM...
12 Dalgalýk trendin 12.75 üstünde son 2 zirvesi kalmýþ.
BOÐA SAYIMI...
18 dalgalýk trendin 12.75 üstünde 8 zirvesi kalmýþ.
![]()
KARDEMÝR D...
2 senaryo var.
Birincisinde 9 dalgalýk trend 3.49 ile bitmiþ görünüyor.
Haftalýk sayým ve USD bazlý sayýmlar bunu desteklemiyor ve daha zirveleri var diyor.
Ýkinci senaryoda ise 15 dalgalýk trendin 8 zirvesi yapýlmýþ 7 zirvesi kalmýþ.
Bu sayým ise BIST ile uyuþmuyor. BÝST'ten pozitif ayrýþmasý gerekiyor.
HAFTALIK grafikte 6 dalgalýk trendin 2 zirvesi kalmýþ.
DOLAR BAZLI sayýmda ise 12 dalgalýk trendin son zirvesi için gözünü 1.1035'e dikmiþ.
![]()
BIST...
NORMAL SENARYO...
Hem BIST 100 hem BIST 30 15 dalgalýk trendin sonlarýna gelmiþ.
BIST 100'de 14 zirve, BIST 30'da 13 zirve yapýlmýþ.
BIST 100 ve BIST 30'un sayýmlarýnda 1 zirve farký çýkýyor.
BIST 30'da sayým sonucu GARAN gibi 2 zirve kalmýþ olarak çýkýyor.
BIST 100'de ise 1 zirve kalmýþ. Bu durumda BIST için nihai zirve en fazla 125.000 gibi görünüyor.
ULTRA BOÐA SENARYOSU...
Dünya borsalarýna bakarsan bu senaryo imkansýz ötesidir.
BIST 100'de 20 dalgalýk trendin 10 zirvesi kalmýþ.
BIST 30'da 21 dalgalýk trendin 11 zirvesi kalmýþ.
![]()
Yer Ýmleri