Originally Posted by
selka
Sn.YatýrýmcýAli ve Sn Trukerto aslýnda ayný þeyi istiyoruz. Ama Sn.Rumenige ve siz olaya rasyonel deðil; duygusal bakýyorsunuz. Normal de. Doðu toplum kültürü ve sosyolojisi hep duygusaldýr. Batý toplum kültürü ve sosyolojisi ise hep rasyoneldir..
Orta çaðda duygusal toplum olmak rasyoneliteden hep iyiydi.. Tek bir lidere bi'aat et, ne diyorsa yap, dediklerinin dýþýna asla çýkma, gerekiyorsa þehit ol, öl ama yap sorgulama...
Rasyonelite de ise bi'aat asla etme, sen de bireysin, düþün, taþýn belki senin kararýn daha iyi der...
Þimdi bu iki düþünceye sahip iki ordunun meydan muharebesinde karþýlaþtýðýný düþünün...
Kesinlikle Duygusal Altyapýdan gelme kültür ile yoðrulmuþ savaþçýlar mutlak zafer alýrlar... Ancak, elde kýlýç, ok, yay altta at varsa...
Ama o dönemler 1700'lü yýllardan itibaren bitti.. Zamana dikkat edin "Tüfenk Ýcat Oldu Mertlik Bozuldu" denilen ve Osmanlý Ýmparatorluðunun çöküþü...
Bu arada Duygusal ve Rasyonel düþünceyi ayný kapta yoðurabilmeyi baþarmýþ toplumlar 1980 'ler de pörtleyiverdi... Yani duygusal ve dini yönlerini býrakamayýp ama bilim ve rasyonelite de de yer alabilmeyi baþaran toplumlar çýktý...
Güney Kore, Taiwan, Çin, Japonya gibi....
Ama her duygusal toplum bunlarýn yapabildiklerini yapamadýlar...
Þimdi Michelin ve Petlas oto lastiklerine bakalým.. Michelin mükemmel lastik. Petlas orta kalite diyelim. Lastik alýrken burada duygusal mý olmak gerekir? Rasyonel mi? Deðiþik cevaplar gelecektir...
Mesela Mýchelin almayýp Petlas alýyorsunuz.. Oysa Mýchelin daha iyi... Ama siz duygusal davranýp PETLAS aldýnýz. Petlas ýn satýþlarý cirosu karý Mýchelin karþýsýnda patlýyor diyelim... Bu durumda Petlas üretenler herþeyi mükemmel yaptýklarýný düþünüp araþtýrma ve geliþtirme de rehavete kapýlmazlar mý...
Yani aslýnda bu rekabetçi dünya da en iyisi olmak için sürekli çalýþmak gerekir birisine bu sizin oðlunuz dahi olsa haksýz yere, emeði olmayan yada hakký olmayan bir deðer verirseniz bu RASYONEL dünya da maalesef oðlunuza daha büyük bir kötülük yapmýþ olursunuz...
Bu baðlamda 2017 Türkiye'sin de herþeyin güllük gülistanlýk olduðunu düþünüyorsanýz USD satýp TL elbette alýnýr. Ama yok TR de herþeyin çok kötü olduðunu düþünüp de; USD satýp TL alýyorsanýz, siz gerçekte (Rasyonelite de ) TCMB ve Türk Hükümetine her þeyin yolunda gittiði sinyalini vererek; çok daha büyük bir kötülük yapmýþ oluyorsunuz...
Yani Türk Ekonomisini yönetenler herþeyin yolunda olduðunu düþünürler.... Gerekli tedbirler alýnmasý gereken zamaný da laylom lar ile geçirirler zaman tükeniverince de TSUNAMÝ gibi tokatý yeriz...
Zaten 1980 ler den beri bu dediðim konu en az 15 defa Türk Ekonomisinde vukuu bulmuþtur. Ýspata lüzumda yoktur. Yaþý 45-50 olan herkes bilir...
Bugün ABD ekonomisine güven tamdýr. Ve USD dünyada itibar gören bir paradýr.. Rasyonelite budur. ABD nin ulaþmýþ olduðu akýlcýlýða, bu güvene ulaþabilmenin yolu milletin, USD larýný satýp TL almasý deðil; siyasi olarak bütünleyici, yapýcý, adaletli bir vergi, hukuk sistemi getirirsen zaten bu gidaþata yerli deðil yabancý da uyar...
Ama sen bana her gün tokat vur... Birgün yanaðýmý kaçýrýnca; sen neden yanaðýný benden kaçýrýyorsun? Ben senin babaným, ULANN!!? diye baðýrmanýn faydasý yoktur... Oðlum benden kaçacak ki; bende ona karþý olan hal ve hareketlerimi sorgulayayým.. Sonra onun yanaðýna tokat yerine öpücük kondurursam oðlum býrak yanaðýný benden kaçýrmasý isteyerek bana uzatacaktýr...
Ýþte bu mantýk ve sosyolojik yansýma BATI toplumlarýnda 1800-1900 (1.Dünya Savaþý) -2000 lerde de artarak gitti...
Mesafe açýldý.. Ýnþallah bir gün kapanýr...
BIST te gelince.. Elbette USD a yatýrým yapmaktan sa BÝST te yatýrým daha iyidir. Þirket deðeri artar artan þirket deðeri sayesinde firmalar daha büyük kredi bulurlar daha büyük krediler ile de daha fazla büyürler daha fazla büyüyünce daha fazla eleman çalýþtýrýrlar... Ýstahdam büyür ekonomi büyür yani WÝN WÝN (Kazan Kazan)
Ama sizlerin bu davranýþ metodunu; sadece YATIRIMCI ya baðlamak, RASYONEL deðil; gene DUYGUSAL yaklaþýmdýr...
RASYONEL olan bu iþi hep beraber önce SÝYASET sonra Hükümet sonra Devlet sonra Hukuk sonra Maliye en son YATIRIMCIYA iþ düþer...
Ama Duygusal düþünce de yukarýda yazmýþ olduðum denklemi, sondan baþa yazar... Ve çuvallar...
Yani Türkiye Hukukta, Demokraside, Adalette Bir USA eþiti olur da ondan sonra ben gider USD alýrým; iþte o vakit Beni yada USD a yatýrým yapan adamý suçlarýz..
Naçizane; 2 adet çocuðum var.. Onlara güzel bir gelecek býrakmak ne büyük hayalim...
Ben iþimi MÜKEMMEL YAPIYORUM...
Sizce siyaset iþini MÜKEMMEL yapýyor mu?
Denklemin en baþýnda ki KARAR MEKANÝZMASI nda ki otorite...
Yoksa gerisi laf lakýrtýsý....
Yer Ýmleri