Originally Posted by
serkaninam
Kaðýdý epeyi uzun bir dönemdir takip etmemin neticesini samimiyetle paylaþýyorum; Görebildiðim kadarýyla kaðýdýn hareket karakteri þöyle;
01. Senet önce yatýrýmcýsýný bezdiren ve katlanýlmasýna deðmeyecek marjda yukarý yönlü hareket ediyor.
02. Buradan kaðýdý alanlarla birlikte çýkýþýna nazaran daha hýzlý hareketlerle ancak aþaðýya yönlü hareket baþlýyor.
03. Arada açýklanan "Geri Alým" haberleri neticesinde buradan da alanlar oluyor ve akabinde yavaþ yavaþ hareket aþaðý yön ile devam ediyor.
04. Buradan vermek durumunda kalanlarýn kaðýtlarý (zaten ilan edilen geri alým programlarý ile) alýnýyor.
05. Sonra bedelsiz sermaye yada temettüye baðlý aþaðýya salýnmalar izliyor...
Koca 1,5 yýllýk tecrübenin bana öðrettiði ve (herþey yalan olsada gerçek olan) "halen giriþ maliyetine ulaþmamýþ bir yatýrým."
Maalesef ülkemizde ve pek çok yerde hisse senedi alýcý için bir yatýrým aracý olarak tanýmlanmakta. Gözden kaçýrýlan ise "Þirketler için bir borçlanma aracý olmasýdýr". Nitekim Finansal hiyerarþi teorisi; firmalarýn fon kaynaklarý arasýndan tercih yaparken, öncelikle iç kaynaklarý, iç kaynaklarýn yetersiz olmasý durumunda tahvil ve melez menkul kýymetler gibi borçlanma araçlarýný, en son olarak da hisse senedi ihracýný tercih etmeleri gerektiðini vurgular.
Bu yolla firmalar bankaya gitme yada þartlarý sözleþmelerle sýký sýkýya belirlenmiþ üstelik birde faiz ödeme yükümlülüðü olan borçlara katlanmaktan kurtulduklarý bir borçlanma aracýna kavuþuyorlar. Birde borcu aldýðýn, (senedine yatýrým yapmýþ) kiþiyi istediðin zaman ve istediðin fiyattan anlaþarak göndermen de cabasý. Benzer þeyler piyasada "ancak bu kadar ödeyebiliyorum kabul edersen" diyerek ve alacaklý geçen (kaybolan) zaman ile terbiye edilip þartlara razý edilerek yaþanýyor. : ( Sadece olay piyasada geçmiyor mekan farklý o kadar. : (
Bloomberg'de sürekli toprak alýn arkadaþlar diyerek finansal piyasalarýn durumuna dikkat çeken bir akademisyenimiz var, ona selam olsun.
Yer Ýmleri