Üstte yazdýklarým hepimizin bildiði '' sabaha bi saçmalýk olmasa bari '' üzerindeydi aslýnda karamsarlýk olarak algýlamamak gerek.. Durum belli fazla söze hacet yok!
Gelelim sorunuza,
Malumunuz %8.99 un %90'a yakýný bu arkadaþlarýn elinde rakam bazen %70- %85 arasý geziyor. Bu topluluðun saklama hakký bulunan kurumlar olmasý nedeniyle ne kadarýnýn gerçekte yabancýnýn elinde olduðunu asla bilemeyiz. Ben bu rakamýn da en az %50-70 lik bir kýsmýnýn þirketin kontrolünde olduðunu düþünüyorum. ( Birde bunlar arasý virman iþi var bi ara takmýþtým o mevzuya gayya kuyusu gibi çýkamadým içinden..) hissenin bu kadar sýð olmasýný baþka türlü açýklamak mümkün deðil( bi tane daha var ama þaibeli) yada benim aklýma yatan bu.
Burda asýl can alýcý soru þu, neden?
Rahmetli Þarýk beyden sonra ne deðiþti? Bunlarý çözmek lazým. Þirketin mevcut iktidarla kafalarý uyuþmuyor bu bilinen bi durum. Enka'nýn bir nevi savunma mekanizmasý haline geldi bu hisse toplama olayý. Hisseyi bölmemeye çalýþýyorlar. Daha doðrusu asýl korku veya amaçlarý bir gün birileri hisseye destursuz girerse engel olabilmek. Sermaye miktarýný da arttýrmaya gitmelerinin sebebi bu. Düþük oranlý yüksek hisse senedi sayýsý! Yani derinlik... Müdahale etmekten kendileri de yoruldu. Geçen yýllarda sanýrým saçma seçim iþleri döndüðü zaman deutsche bank bir günde 40 milyon lot sattý. Ayný gün açýlýþ fiyatýndan kapattýlar. Deutsche açýða satmýþtý acayip zarar ettiler! O günden beri yabancý tahtada 3-5 yol buluyor. Zaten açýða satýþ iþide nakavt! Peki bize ne sunuyor?
Enka yatýrýmcýsýný düþünmez! Enka'nýn büyüklüðünü biz deðil yabancýlar biliyor. Enka faaliyetlerini sürdürebilmek adýna borsada. Forsunu da çizdirmemeye uðraþtý yýllarca. Hissedarlarýna kazandýrdý mý evet ama diðer sanayi hisseleri yanýnda pek albenisi yok(tu). Viop haberi geldi bu gün biliyorsunuzdur. Bence bu iþ biraz ortalýðý bulandýrýr. Bu talep þirketten geldiyse baþka türlü düþünmek lazým gelmediyse de.. Düz mantýk gidelim. Ben olsam bu hisseyi rahat býrakacaksam elimdeki lotlarý arttýrýr piyasaya da az biþey býrakýrým. Fiyat artar önce ben sonra herkez kazanýr oranla tabi.. Fiyat düþerse de küçük rakamlarla iþi kurtarýrým. Bunlar bilerek bir fiyat hedefine göre yapýlacak iþler deðil. Ne düþündüklerini nereye varmaya çalýþtýklarýný bilmiyorum. Ama ekonominin temel ilkesi. Arz az ve talep çoksa fiyat artar.. 9.79 a kadar ki hareketi incelediðimizde bu çýkýyor. Telep olursa ve dizginlenmezse çok çok rahat gidebiliyor..
Tamamen niyetlerine kalmýþ bir fiyatlama var. Bilanço dolar bazlý tutuluyor oradan da sýkýntý yaþamýyorlar. Dolar uçmuþ çakýlmýþ hiç sorun deðil. Adamlarýn TL ile iþi yok ki! Bu yatýrýmcýya biraz daha saðlamlýk hissi veriyor. Arada yabancý ucuz dolar almak için çýkýyor hisse düþüyor bazen de tam tersi. Bizdeki bu yabancý para votalitesi borsayý þamar oðlanýna çevirdi. Enkada bu bariz belli oluyor top koþturanlar hep ayný.. Sizin benim gibi minnak yatýrýmcý da temettü bedelsiz peþinde kývranýyor. Son olarak,
Umarým þirket istediði ve bu yeter artýk dediði rakamlarý elde etmiþtir ve hissenin yakasýný býrakýr!
Not: pek sevgili yöneticilerine vakti zamanýnda bi mail attým döndüler de sað olsunlar. Dediðim þuydu, siz koca enkasýnýz ama fiyatýnýz sizi yansýtmýyor. Hisse fiyat grafiðine bakan 4-6 lira arasýnda sýkýþmýþ görüyor. Hele yabancý külliyen zararda! Ne zaman bu dolar fiyatlamasýný býrakacaksýnýz diye sormuþtum. Maili yazdýðým zamanlarda dolar alsaymýþým keþke neyse! Tabi mail padiþah fermanýna yakýndý, çok içerlemiþim.
Cevaplarý ilgime teþekkür etmek oldu ama kulaklarýna da kar suyu kaçýrdým sanýrým.
Umarým sorunuza yanýt olmuþtur.
O yazýyý yazarken Marsý düþünüyordum galiba.. Tüm bu karmaþa, yalan dolan, fesatlýk vs nin olmadýðý bi yer her memleketten güzeldir bence...
VOG-L29 cihazýmdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri