Ray Dalio, Fed'in elinin bal olduu ve yksek ABD enflasyonunun etrafta dolat konusunda uyaryor. Demokrasi, belki de deil.
12/15/2021
Bir yatrmc olarak Ray Dalio, ileride ne olduunu grmek iin dikiz aynasna bakyor. Bu paradoks bir anlam ifade ediyorsa, o halde, gemii hatrlayamayanlarn onu tekrarlamaya mahkm olduu eklindeki tarih grne muhtemelen katlyorsunuzdur.
Baka bir deyile, nerede olduunuzu bilmiyorsanz nereye gittiinizi bilmek zordur. Riskten korunma fonu Bridgewater Associates'in kurucusu ve e bakan Dalio, "Deien Dnya Dzeni ile Baa kma lkeleri: Neden Milletler Baarl ve Baarsz" adl son kitabnda, yatrmclara, ykselii incelemek iin onlar zamanda geriye gtrerek geleceklerini gsteriyor. ve byk lkelerin ve gl para birimlerinin d. nk ne paranz ne de hayattaki durumunuz hakknda asla sormak istemediiniz bir soru: Buraya nasl geldim?
Kitap, yaklak 600 sayfalk anlat ve izelgede, Dalio'nun imdi kresel siyaseti ve finansal piyasalar yeniden ekillendiren tektonik deiimlere ilikin yorumunu, gemii yksek sesle yanstan, ancak henz belirlenmemi, yani ABD ile in arasndaki rekabeti, karmak iliki biiminde resmediyor. .
Dnyann en heybetli iki ulusunun bir arada nasl var olduu - ya da olmad - 21. yzylda sadece sizin servetinizi ve frsatlarnz deil, ayn zamanda ocuklarnzn ve onlarn ocuklarn da etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.
Dalio yle diyor: [Amerikallarn] yapmas gereken ey var: retken olarak harcadmzdan daha fazlasn kazanmal ve mali durumumuzu dzene sokmalyz; ekonomik ve politik olarak birlikte iyi almalyz ve in ile savatan kanmalyz.
Aklk ve uzunluk iin dzenlenmi olan bu rportajda Dalio, mevcut ekonomik ve siyasi dng ile ncekiler arasndaki benzerlikler, Amerikan demokrasisi ve etkisine ynelik rahatsz edici d ve i tehditler ve nasl ve neyin iinde tutulaca hakknda igrler sunuyor. tarih ilerledike bitcoin dahil yatrm portfynz.
Pazar zleme: Yeni kitabnz, dnyaya yatrm yapmak ve dnyay olduu gibi yaamak iin temel ilkelerinizi paylatnz bir dizideki en son kitaptr - aslnda size datlan eli kabul etmenin ve oynamann yollar. Yatrmclarn anlamasn istediiniz ABD'yi u anda hangi koullar ve koullar ilgilendiriyor ve cevaplar iin neden gemie bakyorsunuz?
Dalio: Yatrm yaparken, beni artan birok eyin hayatm boyunca deil de daha nce gerekletiine dair bir ders aldm. lk kez Austos 1971'de ABD, ok para basabilmek iin dolar altnla takas etme szn bozduunda, bu da ABD dolarnn devalasyonuna yol at. New York Menkul Kymetler Borsas'nn katnda alyordum. Borsann ok ykselmesine ardm, o yzden tarihe baktm ve ayn eyin Mart 1933'te olduunu grdm. Ve nedenini rendim.
Bunun bir sonucu olarak, her zaman tarihteki byk ekonomik ve piyasa hareketlerini neyin ynlendirdiini aratrrm.
Byk Buhran zerine yaptm alma, 2008 mali krizini ngrmemizin nedenidir.
Pek ok insan gnn haberleriyle ilgileniyor, ancak gemiin tarihi ve dersleriyle ilgilenmiyor. Ama sadece gnn haberlerine tepki verirsen neler olduunu anlayamazsn. Yaklamm her zaman bir doktor [ki gibi] olmutur, daha nce pek ok vaka grmediysem, geri dnp tarihteki tm vakalar incelemek istiyorum, bylece bugn kararlar verebilirim.
u anda almam gereken ey oluyor:
Bir sr bor yaratlmasyla sfr faiz oranlar ve bu borcu finanse etmek iin ok para baslmas.
ABD'de 1900'den bu yana en yksek dzeyde bir atma yaratan sol ve sa, zengin ve fakir, Demokratlar ve Cumhuriyetiler arasndaki i atma. Bunun vergi sonular da var.
ABD vergi politikasn, insanlarn nerede yaadklarn ve birbirleriyle nasl olduklarn etkileyecek bir anti-kapitalist dalgalanma sryor.
Mevcut bir byk gce ve mevcut dnya dzenine meydan okumak iin byk bir gcn ykselii.
Mevcut dnya dzeni 1945'te balad ve Amerikan dnya dzeniydi. imdi in, ABD'ye meydan okumak iin ykseliyor.
Bu eyler byk. Neredeyse her gn bu eyden ve onlara neler olduu hakknda konuacaz.
En son 1930-1945 dneminde oldu. Temelde ayn nedenlerle ayn ekilde tarihte birok kez oldular.
Pazar zleme: ABD'deki siyasi ve sosyal blnmeler, Amerikallarn doal olarak kabul ettikleri eylerin ounu etkiliyor ve belki de u anda bizimle kar karya kalmalarnn nedeni, doal olarak kabul edilmeleridir.
Bu lke birlikte ilerleyebilir mi?
Dalio: Temeller aktr. ey yapmalyz:
reterek ve mali durumu dzene sokarak harcadmzdan fazlasn kazanmalyz, ekonomik ve politik olarak birlikte iyi almalyz ve in ile savatan kanmalyz.
Farkl lkelere baktmda, onlar iyi mali, i dzen ve d bara sahip olup olmadklarna gre deerlendiriyorum.
"'nsanlarn arkasnda olduklar nedenler onlar iin sistemden daha nemliyse, sistem tehlikede demektir.
ABD'nin u anda bulunduu yerin bu olmasndan endieleniyorum.'balkl bir klavuz yaynlad
Bunlar yapabilecek gcmz var ama kendimizin en byk dmanmz olmasndan endie ediyorum.
Tarih gstermitir ki, insanlarn arkasnda olduklar nedenler onlar iin sistemden daha nemliyse, sistem tehlikededir.
ABD'nin u an bulunduu yerin oras olmasndan endieleniyorum.
Byk bir kutupluluk, her ne pahasna olursa olsun sava ve kazan zihniyeti var.
leriye baktmzda, 2022 seimlerinde her iki siyasi partide de arlk yanllar ve lmllar arasndaki birincil sava greceiz ve muhtemelen daha fazla arla doru hamleler greceiz.
Genel seimde, iki tarafn da kaybeden olmay kabul etmemesi iin yksek bir ans var.
Bu tr lmne sava zihniyeti, bir tr i savaa yol aabilir. savala kastettiim, demokrasimizin ilememesi de dahil olmak zere, bunun yerine gcn kullanld, yasalar veya Anayasa tarafndan zlmeyen bir dizi savatr.
Ayrca, ABD iin ekonomik olarak ileriye baktmda durumun daha da ktletiini gryorum.
Dar pompalanan tm para nedeniyle u anda yksek bir ekerdeyiz, ancak enflasyonun artacan ve gelen tevik eklerinin ayn oranda gelmeyeceini ve koullara neden olduunu grmeye balyoruz.
ktletirmek iin.
Her ey birka temele iniyor. Baarl olmak iin finansal olarak gl olmamz ve birbirimizle iyi olmamz gerekiyor. Bu kadar.
Pazar zleme: Sylemesi yapmaktan kolay. u anda Washington'da veya ABD eyaletleri arasnda birlikte almak iin ok fazla siyasi irade yok gibi grnyor.
Dalio: Biliyorum. Bu durumlarda - rnein Fransz Devrimi, Rus Devrimi, in Devrimi - blnmeler giderek byd.
Sonra bir taraf seip o taraf iin savamalsn. Bunu ABD'de Amerikallarn farkl eyaletlere tanmasyla grmeye balyoruz.
Bu sadece bir vergi meselesi deil. Bu bir deerler sorunudur.
Byk olaslkla, federal hkmet ve eyalet hkmetleri arasnda, eyaletlerin haklarnn ne olduu konusunda, muhtemelen tamamen yasal olarak zlmeyecek anlamazlklar greceksiniz, bu yzden g testleri yoluyla zlecekler.
Tehdit edici olaca iin insanlarn olmak istemeyecei yerler olacak. nsanlar kendi trleriyle birlikte olmak isteyecekler.
Baknz: Illinois'le iim bitti! Komu bir eyaletteki kk bir kasabada emekli olmak istiyorum - peki nereye gitmeliyim?
Ayrca: Gneye tanmak istiyorum, sahil istiyorum - ve liberal bir zihniyet. Nerede emekli olmalym?
Ve: 'Liberal dnce alannda', kira dahil ayda 3,000 dolarla emekli olmak istiyorum - nereye gitmeliyim?
Bireylerin bunun mekaniini anlamalarn istiyorum, bu yzden kitab yazdm.
rnein, ok bor ve ok para retmenin ne anlama geldiini anlamak iin tarihsel vakalar ve temel neden-sonu ilikilerini grmelerini istiyorum, bu yzden parann deeri hakknda bir blm yazdm.
Pazar zleme: Bu durum ABD'li yatrmclar iin ne anlama gelebilir? Dnlmesi gereken ok farkl bir Amerika'y tarif ediyorsun.
Dalio: Sa. nsanlarn iyi bilgilendirilmi olmalarn ve endielenmeleri gereken ey hakknda endielenmelerini istiyorum.
Bir prensibim var: Endieleniyorsan endielenmene gerek yok. Ve eer endielenmiyorsan, endielenmelisin. Endieleniyorsan, endielendiin eyle ilgileneceksin. nsanlar kavga iin endieleniyorlarsa ve mali konular hakknda endieleniyorlarsa, birlikte alabilir ve bunlarla baa kabilirler.
"'nsanlar en gvenli yatrmn nakit olduunu dnyor, ancak enflasyona gre dzeltilmi getiriye bakmyorlar.'balkl bir klavuz yaynlad
Mali adan, alma ekli, hkmetin ek gndermesi gerektiinde, paray ya vergilerden ya da borlanmadan alabilir. Borlanmadan ihtiya duyduu tm paray alamazsa, merkez bankas paray basabilir. Bu da parann deerini drr.
Merkez bankalar ok daha fazla para ve bor yaratabilir, ancak bu yaam standartlarn ykseltmez.
nsanlara, para ve kredinin bir eyleri ynlendirmek iin sistemde nasl hareket ettiini grmelerine yardmc olmak istiyorum.
nsanlara para ve kredinin nasl yaratldn ve paray ve krediyi alan bir kiinin mallar, hizmetleri ve finansal varlklar nasl satn aldn ve bu eylerin fiyatlarnn artmasna neden olduunu gstermek istiyorum.
Bu tr bir ortamda nakit parann neden bu kadar kt olduunu anlamalarna yardmc olmak isterim.
nsanlar en gvenli yatrmn nakit olduunu dnyor, ancak enflasyona gre dzeltilmi getiriye bakmyorlar.
Nakit tutmayn. Dengeliyse, likit, eitlendirilmi bir varlk portfy tutmak daha iyidir.
Nakit dnda iyi eitlendirilmi olduunuzdan emin olun HSSE SENETLER
ve birok lkede, zellikle daha gl gelir tablolarna ve bilanolarna sahip olanlar. "Tm hava koullarna uygun" bir portfyde para birimi eitlendirmesi, varlk snf eitlendirmesi, lke eitlendirmesi ve endstri eitlendirmesi bulunur.
Pazar zleme: Yani yksek ABD enflasyonunun geici olmadn dnyorsunuz. Yapacak.
Dalio: Evet. ki tr enflasyon vardr. Mal ve hizmetlere olan talep, onlar retme kapasitesine kar ykseldiinde enflasyon oluur.
Bu normal, dngsel enflasyon. Sonra parasal enflasyon var - mal ve hizmetlerin miktarna gre ok para ve kredi yaratlmas. ABD ikisine de sahip.
lkenin ileriye dnk mali durumuna, an byklne ve ne kadar para retildiine baktmda bu bir endie kayna.
Ayrca, nakit ve tahvilleri elinde bulunduranlarn, baka eylere gemek iin bunlar satmay seme riski, hatta olasl da var.
Bu olursa, ABD merkez bankasnn faiz oranlarn ykseltip ykseltmeyeceine karar vermesi gerekecek, bu da ekonomiye zarar verecek ve bunu nemli lde yapabileceklerine inanmyorum.
Faiz oranlarnn ykselmesine izin vererek bunu dzeltmeye alrlarsa ekonomi, siyaset ve piyasalar iin kt olur.
Yani MUHTEMELEN DAHA FAZLA PARA BASMAK ZORUNDA KALACAKLAR ve bu da daha fazla parasal enflasyona neden olacak.

Alnt yaparak yantla
Yer mleri