Aklýma geldikçe yazýyorum. ABD borsalarýnýn momentum osilatörleri günlük/haftalýk/aylýk tüm orta/uzun vadelerde fiyatlarla net uyumsuzluk gösteriyor. Normal þartlarda bu bir geri dönüþ sinyali. Dow ve TNX eþ zamanlý çakýlamayacaðýna göre bu teknik çeliþki nasýl açýklanabilir ?
Benim senaryoma göre herkes sýrasýný bekler. 10 yýllýklar bir süre hýzlý yükselip overprize olur. Bu esnada borsa yatay ya da hafif eksi devam eder. Biz ilk dayaðý buradan yeriz. Peþinden borsalara satýþ gelir, 10 yýllýklar yeniden 3-3.2 aralýðýna döner. Dow %10-15 düþerse bir dayak da buradan yeriz.
--
iyi de DOW dediðiniz gibi %10-15 düþerse bizim bist100 buna tepkisiz kalmaz ki...diyelim dow düþmeye baþladý %10-15 biz ne olacaðýz?
dayak yeriz demiþsiniz ama çok kritik yerlerde borsamýz tarihi dalga bitmiþ olamaz mý bu durumda? ÞÝLEP meselesi devreye girmiþ olamaz mý yani? survivor falan olacaðýmýz günler düþündüðümüzden daha yakýn olmasýn...
ÜYELÝK : KASIM 2006
sayýn devir
u-100 endeksimizde fazlaca aðýrlýða sahip bankalarýn greafiklerini inceleme þansýnýz oldu mu
mesela
ak
iþ c
yapý kredi
garan
þayet bu baba kâðýtlar yukarý dönemeyecekse oyun çok tan bitmiþ olmalý
5-6 ay önce döviz darboðazýna girmekte olduðumuzu yazdýðýmý hatýrlýyorum. Hatta 2 kez yazdým galiba. Ýthal ikameyle yaþayan bir ülke olarak bu koþullardan tek baþýmýza çýkamayýz. Yerel seçimlerden sonra ya masayý devireceðiz ya da IMF'nin kapýsýný çalacaðýz.
Bu günlerde borç vericilerin yaþadýðý tedirginlik týpký 2001'de olduðu gibi finansal sisteme yönelik. Üstelik bu kez o günlerden farklý olarak ciddi bir dýþ borç stokumuz var. Doðal kaynaðýmýz ya da teknoloji kaldýracýmýz olmadýðý için çözüm de kolay görünmüyor.
--
Olabilir. Zaten 30 yýllýk dalganýn o nispette geri alýþýný grafiklerde göremeden þalter kapanýr. Yani borsanýn tl bazýnda tekrar 10000 civarýna düþüp de herþeyin ayakta kalacaðýný düþünemeyiz. Son majör dalganýn adý globalizm. Bu dalganýn öncüleri belki 3 yýl daha yükselebilir ama küçük balýklar belki de sýrayla modülden kopacak. Mesela Venezüella koptu. Borsasýnýn hangi seviyede olduðunun þu an bir önemi yok.
--
Artýk Arjantin rotasýna giriyor gibiyiz. Döviz darboðazýný aþmak için hem ucuz ve bol döviz bulmalýyýz ki bunu verecek tek kefil/garantör IMF görünüyor (ya da bulaþýcýlýk etkisinden korkacak convertible banknot basan ülkelerin konsorsiyum oluþturarak alternatif bir kaynak oluþturmasý). Onlarýn da ilk isteyeceði þey emsali görülmemiþ bir varlýk satýþý olacaktýr. Yani anahtarý isteyeceklerdir.
--
Yer Ýmleri