Çok Kayserili/yahudi fýkrasý düþmüþtüm da bunu ilk duydum.
Aman bizim çaycý duymasýn...
KAYSERÝLÝYE DÝÞLERÝNÝ SATAN YAHUDÝ
Bir tarihte Kayseri'ye bir Yahudi gelmiþ. adýda Moizmiþ. Ticaret yapmak için Kapalýçarþý'da bir dükkân tutmuþ. Mekân komþularýna sormuþ; 'Bu çarþýda en çok kimden çekinmeliyim?' Birkaç dükkân ötesini gösterip, 'Bak, orada bir Ahmet Aða var, onun yanýna desturla yanaþ' demiþler. Moiz gitmiþ Ahmet Aða'nýn yanýna. Dükkân bomboþ:
- Ne iþ yaparsýn Ahmet Aða?
- Her þeyi alýp satarým.
- O da ne demek?
- Mesela, kabul edersen senin diþlerini satýn alýrým.
- Olur mu öyle þey?
- Neden olmasýn? Diþlerine 10 altýn veririm. Ömrünün sonuna kadar aðzýnda kalsýn, öldükten sonra benim olsun.
Moiz içinden 'Bu saf adama mý kurnaz diyorlar' diye gülmüþ ve 'Kabul, ver 10 altýný' demiþ.
Aradan birkaç gün geçmiþ. Ahmet Aða yanýnda iki-üç kiþiyle Moiz'in dükkânýna gelmiþ: 'Diþlerine müþteri çýktý. Malý görmek istiyorlar! Aç aðzýný!' Moiz, 'Hani diþlerim ölünceye kadar benimdi' diye kýzmýþ. Ahmet Aða, 'Caným ölümünden sonra teslim etmek üzere satacaðým' demiþ. Müþteriler Moiz'in diþlerine 12 altýn vermiþler, Ahmet Aða az bulup reddetmiþ. Ertesi gün Ahmet Aða bir baþka müþteri grubuyla yine Moiz'in dükkânýna damlamýþ. Yine diþleri muayene, yine pazarlýk, müþteriler 15 altýna çýkmýþ, Ahmet Aða yine reddetmiþ. Üçüncü gün baþka müþteri, dördüncü, beþinci gün...
Sonunda Moiz patlamýþ: 'Beni hayvan pazarýnda diþleri kontrol edilen eþek durumuna düþürdün. Al þu 10 altýnýný!' Ahmet Aða gülmüþ: 'Olur mu? Bu diþler 20 altýný gördü. 30'dan aþaðýsýna geri vermem.' Moiz çaresiz; her gün aðzýný kontrol ettirmektense 30 altýn vermeyi tercih etmiþ. Ahmet Aða gülmüþ: 'Gördün mü? Ben sana her þeyi alýp satarým dediðimde inanmamýþtýn!
Yer Ýmleri