Originally Posted by
acemþah
Gecen gün metroda cok okumuþ abiler olduðu belli iki yaman delikanlý sohbet ediyorlardý kulak misafiri oldum; bu elektrik elektronik kablo pil batarya iþlerinden hiç anlamam ama caktýrmadan da not aldým; borsa deðil bu elektrikli arabalar sarj istasyonlarý vs denilen þeylere mobilite diyorlardý..
Güneþten rüzgardan elektrik üretip pillerle saklamaya powerfactory diyorlardý
Akaryakýtýn yerini lityum-iyon pil dedikleri bir hücreler grubundan powerpacklar batary arrayler sonrada powerfactoryler gigafactoryler oluyormuþ
Daha anlamlarýný bilemediðim lityum ýon nikel cobalt mangan mncbatary sülfür vs vs cok sey gecti konuþmada
Tüm bunlara elektrifikasyon deniliyormuþ yani yakýttan pilli teknolojilere gecmeyide içine alan dekarbonisazyon sürecleri imiþ.
Velhasýlý delikanlýlardan biri millet lityum ýon pilin sadece lityumdan ibaret olduðunu sanýyor ancak
Lityum pillerde anot olarak kullanýlan bakýr pil maliyetinde %35 payý varmýþ bi % 15 civarýda katot olarak kullanýlan alimýnyumun.
Dünyada bakýr sýkýntýsý þu an varmýþ ve elektrikli araba iþi bu toplam süreci anlatan elektrýkfýkasyonun % 20 sý imiþ
% 80 i yesil enerji depolama ve tesil dönüþümden hidrojen elde edilmekte vs falan kullanýlacakmýþ.
Rüzgar ve günes enerjý santrallerinin kurulmasýnda lisans ve tesvik almak için Pil bankasý kurmak þart haline gelmiþ.
Bu iþlerin yýllýk %200 oranýnda büyüyeceðinden de bahsettiler.
Elektrik batarya pil dönüþümünde bakýra büyük oranda ihtiyaç olacagý bakýr üreten yada hurda bakýrý iþleyen tesislerin yeni çaðýn Petrol Rafinerisi dediler.
Bu lityum ion pillerde verimliliðin 250 watt/ kg den 400watt/ kg ye bir iki yýl içinde cýkacagýný pilli otoĺarda 400- 500 km olan menzilin pilin bakýr kalitesine göre 800- 1100 km arasýna cýkacagýný tüm oto oto yedek parca vs üretenlerin de deðiþmek dönüþmek zorunda olduðunu belirttiler.
Türkiye piller için bakýr alýmunyum sarkuysan dediler.
Dünyada bu elektrifikasyon sürecinin 100 trýlyon dolarlýk ekonomý demek olduðunu belirttiler.
Hiç bir þey anlamadým ama Modern caðýn ve geleceðin Petrol rafinerisi, bakýr, sarkuysan , 100 trýlyon dolarlýk ekonomý kelimelerini biraz anlar oldum amma yýnede lityum pil içinde bakýr olduðunu anlayamadým.
Borsada Adel kalemcilikten baþka hisse tanýmam ama bu sarkuysanda modern cagýn petrol rafinerisi kelimesinden dolayý 32 yi gecerse biraz alabilirim.
Birde bunun darýcada 500 milyon dolarlýk kent içinde kalan gayrýmenkulleri varmiþ galiba
Oradaki fabrikalara 2025 yýlýna kadar tasýnmalarý için musaade verilmiþ. Bu taþýnma iþi bu þirkete pahalýya patlamasýn sakýn.
32 ye kurdum alarmý gecerse gelecegýn petrol rafinerisi için 300- 500 lot alýrým..
Bol kazançlar dilerim.
Genler doðru söylüyormuþ...
Bugunkü resmi gazetede kanunlaþan yenilenebilir enerji yatýrýmlarýnda lisans ve teþvik için
Pil depolama sistemleri mecburi hale getirilmiþ.
30 milyar dolarlýk pil depolama yatýrýmý bekleniyormuþ.
Bu dev rakamda 5 milyar dolarlýk sarkuysan pil bakýrlarýna sadece Türkiyede ihtiyaç ortaya cýkmýþ.
Yenilebilir enerji þirketlerinin bu pil depolama iþleri için cok para harcamasý lazým.
Sarkuysanda bakýr krom mangnez cobalt varken rüzgara kapýlýp lityum-iyon pil fabrikasý kurar mý bilinmez ama kurarsa bakýra hakim olduðu için en kuvveti pilci olur.
En azýndan Pilcilerin sarkuysan önünde bakýr sýrasýna gireceði kesinleþti artýk.
Söz verdim 32 yi aþasa 300- 500 lot alacaðým demiþtim.
Bu kanunla herhalde önümüzdeki hafta bu rakam görülür ve bende ortak olurum sarkuysana..
Bol kazanclar.!
Néy Nâmé...!
Solve catenas, esto liber, puer. Quot filum et armillae aureae sunt? Amphora avida non impletur.
Yer Ýmleri