birde ben þunu gördüm tabiki yaptýgým test ne kadar dogruluk içerir tartýsýlabýlýr ama.
rasgele grafik programý üzerinden rasgele farklý volatileteler ile grafik ürettim.
bir sürü yani 10 yýllýk 10 tane grafik yaptýrdým bilgisayara.
daha sonra bizim viopta karlý sonuc cýkartan tüm sistemleri bu verilere koydugumda anlamlý ve dogru durst kar eden bir sistem çýkmadý.
yani çok ilginç geldi bu. sonuç olarak ana temel yapý trend takip etmek deðil mi ? evet.
ee bu oluþan rondom grafiklerdede belli trend bölgeleri var. hatta öyle bir piyasa ayarladýmký 30 binden 250 bine giden bir endeks grafiði yaratmýþtým. ancak rondom þekilde bilgisayar sümüle ediyordu. ama sonuç verimsizdi yaný kar eden sistem sayýsý 10 da 2 gibiydi onlarda çok az bir puan almýþ sistem kullanmadan longlasan 220 bin puaný cebe atacaksýn. en iyi sistem bu pýyasadan 50 bin üretmiþti.
BU nasýl olur yani trend takip edici sistemlerin aslýnda verimli olmadýgý gibi bir sonuç çýkýverdi karþýma.
farklý farklý baþka endekslerde yarattým ama sonuçlar yine deðiþmedi.
bende þöyle bir kaný oluþtu gerçek hayattaki tüm endeksler belirli bir mantýk matematik içeriyor. yani aslýnda gördüðümüz tüm grafikler rasgele gibi görünsede aslýnda rasgele deðil. içinde belirli bir istatistik bir silsile bir matematik barýndýrýyor.
baþarýnýn temeli trend takip etmekte deðil piyasanýn içindeki matematiðe en yakýn sonucu bulmakta geçtiðini düþünüyorum.
yani piyasalar rasgelelik içermiyor içinde birþey var artýk insan psikolojýsýmý bu matematiði oluþturuyor ekonomýk geliþmelermi bilmiyorum ama seykotanýn dediði gibi gerçek piyasalar yada dünyadaki herþeyin içinde düzenli bir trend var.
BU durum ikinci bir sonuç olarka optýmýzasyonun kötü birþey olmadýgý sonucunuda doðruttu. çünkü rondom yarattýgým endekslerde yaptýgým optýmýzasyonda saglýklý sonuclarý yine bulamadým. çok ilginç yani 10 yýllýk random endekse 30 býnden 250 býne gýtmýs sistem optimize ettiriyorum. baþarýsýz sonuçlar türetiyor. yani böyle bir piyasada nasýl olurda trend takip eden baþarýlý bir parametre cýkmaz.
piyasamýz yada piyasalarýn tümü trend oluþturmak için özellikle hareket ediyor. rasgelelýk içermiyor. altýnda yatan yada trend oluþturacak birþeyler bazý sebepler var bu sebepler ne bilmiyoruz belkýde insna psikolojýsý belkýde ekonomýk geliþmeler. BU sebeple yaratacagýmýz mantýklý matematiksel sistemler baþarýlý sonuclar elde etmemizi saglýyor.
tabi optimizasyondada aþýrýlýklara kacýlmamalý. her ne kadar piyasa belirli bir matematiði silsileyi ve trendi içinde barýndýrsada trend her zman var olacak ancak farklý sekýllerle karþýmýza cýkabilir. bu sebeple aþýrý optýmýzasyon sadece belli derecede ve acýlý noktalara odaklanacagý için deðiþen trend aralýklarýnda kötü sonuclar dogruacaktýr. AÞýrý optýmýzasyona girmeden yaratýlan matematiksel sistemler uzun vadede sürekli baþarý yaratacagýný düþünüyorum.
bir gün olurda aranýzda ar-ge yapacak olan olursa viop grafiðini farklý bölümlerle birbirinden kesip atýyorum 10 yýllýk grafiði 50 eþ parçaya bölüp birbirine karýþtýrýp sistemini test ederse ne gibi bir sonuç çýkacak buda büyük bir merak konusu. yani örnegýn ocak subat mart ayýndaký grafiði alýp 2008 ocak subatýna koyacak o bolgedekýnýde gelecek bugune koyacak baska bir bolgeyeý alýp oraya yerleþtirecek vesaire grafiði harmanlayacak aslýnda grafik yine ayný grafik ayný %sel hareketleri ayný seylerý yapmýs olacak ama farklý zamanlarda farklý yerlerde yapacak.
sonuçlarýn ne cýktýgý onemlý daha sonra 5 er aylýk aralýklar atýyorum 50 degýl 40 parçaya bolerek denenecek 30 parça 20 parça seklýnde azaltacagýz. cýkan getiri eðrileri piyasanýn ne kadar sürede bir farklý trend yapýlarýna girdiði hakkýnda sonuclar doðrutabilir.
örnegýn her 5 ayda bir piyasanýn trend yapýsý farklýlasýyor veya deðiþiyor gibi bir sonuc turetebilir.
daha sonra sistemlerimizide bu periyotta bir optýmýze edebilir vesairee.
sistemlerin gerçek piyasada baþarý yaratmasý sonucu aslýnda getiri eðrisininde bu matematiðe uyumlu oldugunu gösteriyor.
yani aslýnda getiri eðrisi içindede bir matematik var. çünkü o eðriyi yaratanda piyasanýn içindeki matematik.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri