Baþarýlar dilerim. Yanlýz bana kalýrsa çok acele karar vermiþsin gibi geldi yazýlým bilgin ne kadar ileri düzeyde bilmiyorum ancak.
Sistem olayý yazýlýmla bitmiyor. Piyasada hem yazýlýmdan anlayan hemde piyasadan anlayan adam bulmak zor piyasadan anlayan adam yazýlým yapamýyor yazýlýmcýda piyasa tecrübesi olmuyor bu yuzden bir taraf hep eksik kalýyor.
Hýzlý bir giriþ yapmýþsýnýz. Bu güzel ancak kat edeceðiniz yolun uzun oldugunu düþünüyorum.
Ýstatistikte iþin içine girmek zorunda kalýyor nihayetinde geleceðe dönük bir sistem model tasarlýyoruz. Algoritma iþinde çoðu þeyi yaþarak öðreniyorsunuz.
Mesela ilk hataný ben söyleyeyim. Veri aralýðýn çok az Daha uzun veri aralýðýnda testler yapmalýsýn defalarca kez ayný konu konuþulmuþtur ancak yenilere bir tecrübe kazandýrmak için tekrar aktarayým.
Parayý havaya atma deneyi gibi düþün Burada parayý havaya atmak aslýnda iþlem sayýsýna baðdaþtýrýlabýlýr.
eðer sistemin 100 tane Long/þort açtý ise parayý 100 kere havaya atmýþsýn demektir. Peki parayý 100 kere havaya attýðýnda %70 tura %30 yazý gelmiþ olabilir. BU istatistik güvenilirmidir ? Bizler biliyoruzki biz parayý ne kadar çok havaya atarsak istatistik ihtimali %50 lere okadar yaklaþacaktýr ve doðru olanýn %50 olmasý gerektiðininde farkýndayýz.
O halde senin sistemin içinde Ýþlem sayýsýný olabildiðince yüksek tutmalýsýn Bunun için veri aralýðýn kýsa ise iþlem sayýsýný arttýrmalý veyahutta eski verileri temin etmelisin ki iþlem sayýsý artacaðý için istatistiðinin tutarlýlýk oranýný daha güvenilir bir þekilde saptamýþ olursun.
2. mesele kayma ve komisyon maliyetlerin bu maliyetler yaratacaðý sistemin iþlem sayýsýný ayarlamaný saðlar ve maliyetlerin ne kadar düþükse iþlem sayýsýný o derece arttýrabilir net karý o derece arttýrabilir ve keza istatistik güvenilirlik oranýnýda otomatýk olarak arttýrmýþ olacaksýn.
3. Para yönetimi; Sisteminin ne kadar kaldýraca müsade ediyor. Parayý bileþke yapabiliyor ve dinamik kaldýraç oraný yaratabiliyormusun. Normalde sabit kaldýraç ile 10 bin üreten bir sistem dinamik kaldýraçla 30 bin 40 bin puanlara kadar çýkabilir.
4.Getiri eðrisi; Yarattýðýn sistemin getiri eðrisini grafiklerden daha çok incelemelisin. Nerede hata yapýyor tesadüfi kazançlar var mý ? over optimizemi ne kadar süre en tepe noktayý geçememiþ. Yatay süre zarfý ne kadar uzunlukta.
5.Optimizasyon kontrolü; parametrelerinin overfit ihtimali olup olmadýðý konusunda fikir verecektir. Farklý parametreleri denyerek getirinin sapmalarýný kontrol etmeli ve daðýlým en yoðun ve getirinin iyi olduðu bölgedeki parametreleri kullanmak gelecek iþlemlerinin istatistiksel sapma ihtimalini en aza indirecektir.
6.Psikoloji; Yaptýðýn sistemin getirisi götürüsü psikolojik olarak kaldýrabileceðin seviyede mi ? Ne yaptýðýný ve hangþi risklere katlanmak zorunda olduðunun bilincinde olmalýsýn. 5 ay hiçbirþey üretmediðinde evet bu sistemim geçmiþte 8 ay yatay kalabilmiþti o halde en az 8.5 ay getirinin yatay gitmesi gerektiðini bilerek sistemi kullanmalýsýn. Müdahle etmeni gerektirmeyecek bir sistem tasarlamalýsýn. Çünkü ne kadar çok müdahleye açýksa sistemin o derece disiplinsiz hareket etmeni saðlýyor ve sýk sýk sistem kapatma ve deðiþtirme fikrin artarak ilerliyor nihayetinde yeni sistem yeni sistem yeni sistem diye diye 5 yýlýn sistem türetmekle geçiyor.
Yolun uzun umutlarýný kýrmak istemem ancak bu iþin kolay olmadýðýný zamanla anlayacaksýndýr. Belkide beraber çalýþarak senin kodlama bilgin ile ben sistemcilik tecrübelerimi birleþtirerek beraber yol alabiliriz. ?

fark ettimki yazýlým konusunda bir þey bilmek farklý bu dünyada yazýlým ile bir þey yapmak farklý. Tekniðim hiç yoktu. Ahmet mergen Teknik analiz eðimi aldým. amazon'a üye oldum ilgili kitaplarý okudum. twitterda bazý arkadaþlarý takip ettim. son 4 aydan beride düzenli kar elde ettim.6 ay içinde Bu olaya bakýþ açým, parayý burda vururumdan, Her ay Ortalama maaþým kadar bir rakkam alsam iþleri robot yaptýðý için kendime zaman ayýrabilirim. Bunun maddi deðeri daha fazla bakýþ açýsýna geldi. ama hala forumlarý okuduðumda geride bazen bir þeyleri çok hýzlý atladýðým hissine kapýlýyorum.
Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri