Bir konuya daha deineyim. Parasn whatsapp guruplarna emanet edenler twitterdaki herhangibirinin kartt hisselere gmenler.
Her gn acaba bugun ne dedi diye takip edip onun grlerine gre hisse alanlar long aanlar ort aanlar. Yine parasn sar izmeli mehmet aaya emanet edip onun alaca hisselere gvenenler ve bunun karlgnda da belirli bir komsyon vermeyi kabul edenler.
Vesaire vesaire Hepsinin hikayesine baknca unu gryorum;
nsan psikolojisi; rnein ben desemki 10 kiinin parasn ynetiyorum toplom ynettiim parann miktar 2 mlyon TL ve buna bir ekilde sizi inandrsam. Sonra ksam desemki piyasa decek. Arkamdan benle ort aacak byk bir kitleyi ekerim.
Niye byle oluyor ????????? Benim byk bir paray ynetiyor olmam neyi deitiriyor. nemli olan atm ilemlerde ne kadar baarl oldugum deil mi? Parann byk olmas neyi deitiriyor insan psikolojisinde.
Bunun yerine mehmetin ise ok kk bir parasyla ok baarl ilemler ayor bunuda gryorsun ancak nedense erhann syledikleri daha inandrc geliyor nk byk para onda
Yani onun daha fazla riske girdiini dolaysyla daha doru analiz edeceini dnyorsun halbuk erhan trka bir bok bildii yok.
Mesla bana harunu tanyormusun diyen ok olmutur. nce harun kim filan diyordum sonra tandm twtterdaki "stad" lardan biriymi.
Abi harun diye biri var bir sr paras var bak onu takip et.
Niye bir sr paras olmas neyi deitirir kardeim ben baarsna bakarm ister kk par aister byk para baarl tahminleri var m sen bana onu kar yle deil mi ?
nsanlar kendi yaratt retken bir algortmaya sisteme para balamaya korkarken. Ayn kii whatsapptaki sar izelmeli mehmet aann nerdii pozisyonlar almakta hi zorlanmadan tua basa biliyor.
Nasl bir PARADOX bu. Bir yerde tm sonularn grdn gemie dnk tm yanl ve doru ilemleri grdn performans ve riskleri grebildiin bir sistem var.
Bir tarafta gemii hakknda hi bilgin olmayan SARI ZMEL MEHMET AGA var.
Mantken sar izmeli mehmet aann daha kazanl olacan gsteren hibir durum yok.
AMa sar izmeli mehmet aaya uymak daha rahat hissetiriyor ?
Bunun zerine biaz dnnce u ortaya kyor O bir insan ve soyledg seylerden sorumlu gibi dnyor beyin. Paras bykse daha iyi analiz etmeli daha ince eleyip sk dokumal gibi dnyoruz.
Mesela "stad" lara giydirenleri grrsnz. Niye giydirdikleri hep ilgin gelmitir bana. Kardeim o "stad" sana gel beni takip et ve benim sylediim hisseleri al demedi ki o ortaya konutu sende onu dinlemek istedin. imdi se tutup "stad"'a kfr ediyorsun.
Burada ite bu yukarda bahsettiim insan psikolojisi devreye giriyor. Ben senin ok takipin var diye daha bilinli daha sorumlu olduunu dnyordum. Halbuki ok takipinin olmas senin daha dzgn ve daha iyi analiz edecein anlamna gelmiyormu bunu anlaynca beyin birbiriyle atyor ve gidip kfrediyorsun o stad'a Yani ben sana gvenmitim gvenimi boa kardn hissi yayor. O stad deseki neye dayanarak gvendim bana ?
Benim gemite nasl analiz ettiimi baar oranm test ettin mi hayr ? Ama ama ok takipin vard benden ondan ey ettiydim. BU bir kritermi ne kadar aptal bir insansn dese o stad.
APIIP kalacan))))))))))))))))))))
mantkl ve zeki olduumuzu dnyoruz ama tamamiyle beynin manple edilmesi gre seimlerimizi yapyoruz.
Rasyonel deil irrasyoneliz.

))))))))))))))))))))
Alnt yaparak yantla

Yer mleri