@NUTCRACKER: hocam güzel mesaj ve eleþtiri için teþekkür ederim. en baþtan söyleyeyim, eleþtirinizde haklýsýnýz.
3 aracý kurum, bir sebebi olan çok önemli birþey deðil. bugun çalýþtýðýnýz sevdiðiniz bir müþteri temsilcisi deðiþse, hiç aklýnýzda yokken bir anda 2 aracý kurumda hesabýnýz olabilir. tabi ki de 1 tane ana kurumum var ama 3 tane farklý hesaba ihtiyacým vardý ve eskiden de gelen diger kurumlar da vardý oyle kaldý. ayný aracý kurumda 3 tane farklý hesapta olabilir, önemli bir konu deðil.
eleþtiriniz haklý ve doðru bir eleþtiri neden manuel-trade (gerçi ben ona manuel deðil yarý-otomatik diyorum) çünkü oto-trade iþini ben yapamadým beceremedim.
þöyle anlatayým, mühendisim ve buna ilaveten güzel bir programcýlýk geçmiþim de var. bu iþe çocukken quick basic ile baþladým hatta daha da önce atari-basic ile (atari 800xl bilen bilir

) neyse sonra visiual basic'i, delphi'si, universitede c++'sý sonra da.net csharp vs vs. hatta biraz daha ötesi low-level assembly yazdým o da yetmedi HDL ile FPGA lojik kapýlar vs' de tasarladým ama gerçek hesapta çalýþan ve istikrarlý kazandýran bir kod yazamadým ideal'de. (bunun da nedenleri var uzun ve baþka bir konu) çok þey denedim pattern tanýmlama, yapay sinir aðlarý vs vs. (uni'den gelen bunlarla ilgili gerekli alt yapý da var. sinyaller/sistemler, dsp, yapay sinir aglari vs vs) ama olmadý, istedigim sonuc olamadý. olduramadýk yani, hocam
ideal'i çok aktif bir þekilde kullanýyorum hatta yetmiyor 1'den fazla ideal sahibiyim ama bu iþi algo-trade olarak deðil de yapýlmasý gereken iþleri, analizleri yaptýrýp grafikleri çizdiriyorum. þöyle anlatayým. bir araba ve iki kiþi düþünün, her 2si de arabada ihtiyacý olacak diital göstergeler oluþturuyor, sensörlerden gelen verileri analiz edip gösteriyor vs vs süper bir bilgi akýþý saðlýyorlar. ikinci aþamada bir tanesi bu bilgileri kullanarak arabayý otomatik-pilota alýyor. bir tanesi de bu bilgiler ýþýðýnda arabayý kendi sürüyor (yarý-otomatik) kararlarý kendi veriyor benim yaptýðým ikincisi. ama birinciyi yapana çok büyük saygým var ve ikinci kiþiden daha iyi bence.
benim yapamamam tabi ki de bu iþin yapýlamayacaðýný göstermez. yapanlarý, baþaranlarý tebrik ederim. hergün farklý bir algoritma çalýþtýrmak gerekiyor bence. sonuc itibari ile önkabul olarak piyasalarý kaotik kabul edip ona göre yol almaya karar verdim. eleþtirinizde sadece þu noktaya katýlmýyorum, benim yaptýðým þey de her ne kadar manuel trade olsa da ölçülemez deðil. matematiksel ve bilimsel olduðunu düþünüyorum, sadece hesaplattýðým verileri, çizdirdiðim grafikleri program yerine ben yorumlayip karar veriyorum. (yani hala buna tam anlamý ile manuel grade demiyorum ben, o daha farklý bir þey bence)
@Bear_Bull: hocam güzel dilekleriniz için teþekkür ederim. 2018 olayýnda, sizinkinden biraz farklý olsa da ben yaþadýðýmý yazayým. USDTRY ilk tavaný olmadan önce tavana 2-3 kademe var Short oldum. tamamen yanlýþ bir karar. sonra tavan olduðunda bir süre kilitlendim hiç böyle birþey görmemiþtim bilmiyordum, beklemiyordum (tavana 2-3 kademe var, ne bekliyorsam, cahil cesaretime bakar mýsýnýz) neyse ki çözüldü karla kapattým o iþlemi. daha sonra iþlem yapmayým, izlemeye baþladým. %10 daha marj açýp 2.tavanýna gittiðinde akýllanmayýp buradan da short içtim bir kadeh. sonra o tavanda açýldý yine karla kapatmama raðmen olayýn vehametini ve yaptýðýmýz iþin ne kadar riskli olduðunu haftasonu anladým. 100 lira teminatla gune baslayan bir çok insanýn kurumlara bir o kadar borçlanýp - bakiyeye düþtüklerini duyunca. þimdi kesinlikle -kazanacaðýmý bilsem dahi- bu tarz ve trend tersine iþlemlere kesinlikle girmiyorum, tam tersine momentum trade.
@devran42 hoca'nýn hatýrlattýðý tablonuz da ilham vermiþti bana, bu son gönderdiðinizde bence yapýlabilirliði kanýtlýyor.
"
1 hesap az iþlem sadece hedefe odaklý."
yazmýþssýnýz size ve genele þöyle bir þey sorsam hedefe odaklý olmak baþarýlý olmayý artýrýyor mu? mesela, hedefe odaklý olup, karlarýmý-zararlarýmý günlük olarak yazmaya baþladýðýmdan hatalarýmý not almaya baþladýðýmdan beri baþarý oraným ciddi bir þekilde arttý..
uzun bir yazýyý, kýsa bir þiir mýsrasý ile bitirelim:
"Biz yangýnda koþuyu kaybeden atlarýz
.....
....
Biz koþu bittikten sonra da koþan atlarýz"
Yer Ýmleri