Doganay tebrikler sistemler güzel görünüyor. Reelde ne kadar işlem yaptınız .gercek hayata yansıması nasıl .
Doganay tebrikler sistemler güzel görünüyor. Reelde ne kadar işlem yaptınız .gercek hayata yansıması nasıl .
DUHUL 2007...
BİZİ BİLEN BİLİR....
Devran hocam sürekli sistemin üzerine birşeyler koymaya çalışıyorum,2 aydır reelde çalışıyor,ama sürekli güncelleyerek,doğruyu buldum dedikten sonra daha dokunmayacağım
Tabloda gözüken değerleri alamıyoruz
örnek bir barda alış girdiyse onun kaymasından ziyade ideal kar zarar hesaplamasında barın açılışını baz aldığı için ciddi farklar çıkıyor reelde
Bir süre daha ufak lotlarla testlerden sonra gerçek ortaya çıkacaktır
"ayıptır söylemesi vakitsiz Üsküdarlıyız abiler." eceayhan
aslında foruma geldiğimden itibaren yazdım daha açık yazamıyorum tabi. oradan göz atabilirsiniz. eski yazılar çok faydalı. ben hepinizin eski yazılarını okudum gerçekten çok faydalandım. kafamda yeni fikirler, denenenecek şeyler oluşturdu. bu konudan bağımsız, keçi'nin hisse stratejisi de ilginç, üzerinde düşünmeye reverse engineering yapmaya değer ama kaldıraç daha cazip geliyor tabi önce oradaki sorunları, eksiklikleri gidermek gerekli.
başka bir yoldan gidip, soruyu tersten soralım: elimizin kötü olduğunu nasıl anlarız? sadece bunu elemine etsek bile başarı şansımız çok artar. yani elimiz kötü ise kayıpları sınırlayacağız. hepimiz %50 kayıp durumunda başlangıç portföyümüze gelmemiz için %100 yapmamız gerektiğini biliyor. bu bile bize, kayıpları sınırlandırmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. daha önce de yazmıştım benzer şeyi; ben portföyümü açıp en yüksek 10 kaybımı yazdım, bir sürü kayıptan en yüksek 10 tanesini sadece. bu kayıpları hiç yapmasam portföyümün durumun düşündüm sonra bu kadar değilde sadece toplam tutarın %10unu zarar yazdığımı, %20'yi vs vs. portföy inanılmaz yerlere geliyordu. herkes kar peşinde koşarken, ben zararlarımı nasıl sınırlandırım onun peşindeydim. stop söylemek/yazmak çok kolaydır, uygulamak çok zordur. "stop, ateşten bir gömlektir, herkes giyemez." peki, elimin kötü olduğunu nasıl anlayacağım? kazanma ihtimalinin çok olduğu zamanlarda oyuna girebilirim veya aldıktan/sattıktan sonra portföy eksi yazıyorsa kötüdür. zararı ne kadar kısa kesersem, kaybımı o kadar çabuk telafi ederim. batık maliyetler konusunda bahsetmiştim. psikoloji ve davranışsal finans konusunda çok kitap okudum son 6 ayda, (tiberius hocamızın kulakları çınlasın elektronik mühendisliği kitapları/dersleri işe yaramıyor olabilir ama psikoloji öyle değil) twitterda temettü emekliliği ile ilgili bir konuda bunlardan bir tanesini de paylaşmıştım erhanacikgöz1 hoca da vardı twitte, o kitapta da bahsediyor bu konudan.
esas sorumuza yine gelelim: elimizin iyi olduğunu nasıl anlayacağız?
karşıyaka'da temmuz ayında yağmur yağsa bile tshirt ile dışarı çıkarım, yağmur yağıyordur ama birazdan (10dk/30dk/60dk vs sonra) yağmur dinecek güneş açacak, biraz ıslanmış olurum sadece ama kısa süre sonra bir sorun kalmaz maliyetime göre pardon ıslanma miktarıma göre kuruma süresi değişir sadece sonrası mutluluk.
ama yine karşıyaka'da şubat ayında yağmur yağdığında 1 haftadır yağmur yağıyor oysa daha önce yarım saatte güneş açıyordu yine nasılsa güneş açar diyerek tshirt giyip dışarı çıkmam. burada ilk durumda güneşin açacağını, diğer durumda açmayacağını -açsa bile kısa süreli olacağını- nasıl bildim? cevap, mevsimler. buradan sonra bir cümle daha yazarsam konu apaçık olacak ama bu kadarla kalsın.
giriş paragrafından sonraki ilk paragraf psikoloji/risk yönetimi, ikinci paragraf ise matematik/sistem/robot dediğimiz şey. ben bunları tam olarak yapabiliyor muyum, tabi ki hayır. herkesin gözünün önünde gelişiyor ikinci yeni projesi. hata yapıyoruz, not alıyoruz, yazıyoruz burada hatalarımızı, bir daha yapmamaya çalışıyoruz sonra başka hatalar yapıyoruz
"ayıptır söylemesi vakitsiz karşıyakalıyız abiler." ;)
bu yazıyı farketmeden hesap kıtap yapmışım.
zaten sistemin bunu üretmediğini söylemiş. Ancak bu sekılde test hiç saglıklı olmadığını düşünüyorum. niçin sistemi böyle gösteripte gerçekte testi bu şekilde yapmaya çalışıyorsun abi sistemi reelde gerçekleşmesi mumkun olan şekle çevirerek performansı gör beğenirsen gerçeğe baglayıp birde gerçekle arasındakı farka bak.
Burada üzerinde özellikle durdugum bir konu var GERÇEK HESAPLA DEFTER ÜZERİNDE HESAP BENDE %99 oranında tutuyor %1 lik fark ise uzalaşma fiyatı ve faiz gelirinden farkediyor kaymasından tutunda vade geçişine kadar herşey olması gerektiği gibi.
BU kendi kendini kandırmaktan öte geçmiyor kı. Gerçekten alamadıktan sonra performansı böyle görsen ne görmesen ne biraz realist olmak lazım.
BU arada ikinci yeninin bahsettiği kitap sanırım şu;
Kitabın kapağı ilginizi çekti mi ?
Akıllı kararlar
Mantıksız insanlar
Kapakta bire bir lojik var.
![]()
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan merhaba
Senin bu konudaki fikirlerini hep önemsemişimdir
Amacım kendi psikolojime uygun sistemi yapabilmek
Örneğin az işlem yapan bir sisteme benim psikolojim dayanmaz,manuel müdahale etmek ihtiyacı hissederim
Borsa viop işi benim hobi taraflı yaptığım bir işlem,her zaman kendi öz işim ilk planda
Buradan çok büyük kazançlar sağlayacağımı düşünmüyorum
Ama az lotla düzenli üzerine koyan bir sistem benim için başarıdır
Geçmişte hayakkırıklıkları çok yaşadık,kendimizce çok kaybettik
Ben burada paylaştığım sistemle büyük umutlar peşinde değilim,denerim baktım olmadı çöp olur,başka mantık kurarak başka kodlar yazma peşine gideriz,yıllarca böyle oldu
Burasıda hayatın bir parçası,deneye yanıla kendi psikolojimize uygun bir sistem yazabilirsek ne ala,olmadı can sağlığı
Yer İmleri