Mk4588 kardesim
Kisaca sana demek istedigim bu masada kaybetmeden kazanmak yok maaelsef
Ilk basta en az knt islem yap 1-2 sene (abartmiyorum)
En azindan ödeyecegin bedel az olur
Kaybederek ancak en iyi sekilde ogrenirsin
Kaybetdikce ufkun acilacak ,aklina degisik varyantasyoae fikirler gelecek buna enin ol
Ve bu sekilde bi yerlere geleceksin
Bu yazdiarim tecrubeyle sabit
Bu dediklerim sana su an 1-0 onde baslamani saglayacak...;)
DUHUL 2007...
BÝZÝ BÝLEN BÝLÝR....
herkese selam
dün gece sezai bey mail atmýþ saolsun. Burayada yazmamý rica etti. Emir listesinin gece silinmesini istemeyenlerin 8.27 versiyona geçmeleri gerekiyor. ancak versiyon yenile ile bu versiyona geçilmiyor. bu versiyonun exe dosyasýný indirip ideal klasöründeki exe dosyasý ile deðiþtirmek gerekiyor. burdan indirebiliþiniz -->> www.directfn.com.tr/terminal/ideal.exe
Konuyla ilgili çözüm bulduðu için sezai bey ve saýn tiberiusa çok teþekkür ederim.
1. Soru tecrübeyle daha iyi oturuyor. AR-GE yapman lazým. Kendimden örnek vereyim. Her kurulan sistemin þakýr þakýr para basmadýðýný anlayýnca acaba hangi sistem para kazandýrýr kýsmýna odaklanýyorsun. Yada geçmiþe önük en verimli sistem aslýnda geleceðin teminatý olmadýðýný anladýðýnda geçmiþ performansý bilerek manuple edip etmediðini sorgulamaya baþlýyorsun. Neler yapýlabilir?
Mevcut ensturumanýn datasýný 2 ye böl ve þunlarý dene öðren
Bunlarý hep datanýn diðer yarýsýnda uygula, hepsined kayma ve komýsyon girili olsun viop için 0,035
- optimizasyon da en yüksek çýkan sistemi kaydet
- getiri eðrisini doðrusal yapmaya optimize et elle getiriyi çok önemseme
- iþlem sayýsýna göre optimize et aralarýnda aylýk 5 er iþlem farký olacak þekilde kaydet örn; aylýk iþlem 5 iþlemli 10 iþlemli 15 iþemli vb þeklinde 40 a kadar git.
- 2 parametreli ve git gide artan parametrelerle sistemler tasarla.
Daha sonra datanýn diðer yarýsýna bu yaptýgýn tüm sistemlerin getirisine bak hangisi gelecek datada çalýþabilmiþ stabilitesini korumuþ vesaire.
Srogulaman ve neden böyle oldu deyip kafanca mantýk kurman felsefe yapman gereken þeyler.
Optimizasyon yapmak geçmiþe uyarlamamý yapýyor geçmiþi güzel gösterip gelecekte kötüyemi gidiyor görmüþ ve bunun üzerinde düþünmüþ olursun.
doðrusal bir getiri eðrisi gelecekte ayný baþarýyý sürdürmemi saðlýyor mu
aylýk ortalama iþlem sayýsý artýnca ne oluyor gerek getiri de gerekse stabilitede neler deðiþiyor az olunca neler deðiþiyor ?
sistemimde çok fazla indikatör olunca ne farklýlýklar oluyor az parametre olunca ne farklýlýklar oluyor.
TÜm bunlarý birbirine kombýne ederek denemeler yapabilirsin bunlar araþtýrma geliþtirme ve sana öðretici bilgiler verecektir. Kombýne et derken mesela 8 parametrelý bir sistem yapýp optimize et çýkan en iyi deðerleri kaydet datanýn diðer yarýsýnda bak yine bu sistemi bu sefer sadece stabil doðrusal getiri eðrisi olmasý için elle optimize et getiriyi çok önemsemeden. bu tek sistemde yukardaký seçenekelerý kombýne ettiysen bu sefer atýyorum 5 parametreli sistem tasarla yukarýdaký maddelerý tek tek tekrar dene 3 parametrelý yap tekrar dene 2 parametrelý yap tekrar dene vesaire.
yukarýda saydýgým her halde 4 adet madde var her birini birbiriyle kombýne edeceksen çok rahatlýkla 256 adetten fazla ayrý ayrý sistem tasarlaman gerekecek.
Tüm bunlarýn sonunda Elinde müthiþ bir bilimsel araþtýrma elde etmiþ olacaksýn. Oradaký bilgileri ve çýkarýmlarýný çok iyi analiz et mesela bana sana max dd ilerde hangi tarz sistemlerde artýþ eðilimi gösteriyor dediðimde þak diye.
Bana eðer sisteminde þu kadar parametre varsa ve optimizasyonu en yüksek getiri olaný seçtiysen maxdd si en çok deðiþim gösteren sistem bu sistemdir. falan diye cevap verebilmelisin. Mesela sana sorsam ký gelecektede geçmiþ baþarýsýný sürdürebilecek sistem sence nasýl yapýlmalýdýr dediðimde. Ýþte optimize edilmemeli veya edilmeli parametre sayýsý þu kadarý geçmemli vesaire vesaire þeklinde ÞAKKKKKK KADANAK cevap verebilmelisin.
Yaw kýsaca iþte bir nevi bilimsel araþtýrma yapacaksýn Bu çalýþmalarýn sana gelecekte baþarý saðlayacak ve para kazandýracak sistemi tsarlamana sebep olacak. Ha ben bunlarýn hepsini denedimmi dersen hayýr çünkü kimse bana anlatmadý. Aþama aþama ilerledim bunlarý öðrendim deneyerek
Amma konuþtun bana kýsa yolu söyle hadi ugrastýrma dersen benim elde ettiðim deneysel çöalýþamlarýmýn sonucu þu.
Mümkün olan en az parametre mümküðn olan en stabil getiri eðrisi DÝKKAT en yükske getiri eðrisi demedim en stabil dedim. Ýþlem sayýsý çok ise stabilite artýyor az ise stabilite düþüyor daha zýg zaglý bir sistem oluyor. max ddler tüm sistemlerde gelecekte artma eðilimi gösteriyor ancak daha stabil ve az parametreli sistemlerde maxdd sapmalarý çok ufak olurken getiriye optiimize edilmiþ ve çok parametreli sistemlerin yeni max dd rekorlarý çok yüksek oluyor. Ayrýca çok hýzlý sistemlerde aslýnda cok stabil kazanç saðlarken biranda getiri eðrisinde yeni bir çukur oluþarak maxdd rekoru kýrabiliyor.
Daha beným yaptýgým argeler saymakla bitmez aklýma gelen herþeyi farklý sekýllerde test ettim. mesela en son ne yaptým özellikle maxdd rekor seviyede olan sistemler belirledim. gelecekte ne olmus diye bakmak için hem geçmiþte hemde þimdiki zamanda baktým. Ne oldu diye sor argem bana dediki maxdd rekoru kýrmýs sistem aslýdan gelecek dönemin en iyi en cok kazandýran parametresi oluyor. Bu çok ilginç Mesela gelecek 1 yýlda sisteminin hangi prametresi optimizasyonda 1. sýrayý alacak. aslýnda tahmýn edebiliyorum.
2. soru cevabý bunun böyle sayýsal bir kuralý yapýlan sistemin þekline þemalýne göre deðiþir ama 1. sorunun cevabýndan elde edeceðin sonuclar zaten sana 2. sorunun cevabýný verecektýr.
3. Daha önce iþlem sayýlarý üzerine yaptýgým argelerden elde ettiðim sonuçlar kabaca þöyle.
kayma kom dahil; (yazdýgým puanlar temsili)
10 iþlem altýnda getiri 250 bin puan cývarýnda cýkýyor ve iþlem azaldýkça hem stabilite düþüyor hemde getiri.
10-20 iþlem aralýgý getiri 300 350 bin puan cývarýnda cýkýyor iþle m arttýkça stabilite artýyor ve getiride artýyor.
20 ve üzeri iþleme doðru gittikçe puan bir miktar daha belki artabiliyorken daha sonrasýnda düþme eðilimi gösteriyor iþlem malýyetlerý sebebiyle getiri eðrisi çok daha stabilleþmesine raðmen maxdd de ciddi bir iyileþme olmuyor.
Kýsaca sanki 15 ile 25 iþlem arasýnda tutarsan olabilecek en iyi getiri en stabil getiri ve en güzel sistem bu civarda iþlem açan sistemlerde oluþuyor.
TÜm bunlarýn haricinde sistemini kodlarla yazarsan ve al sat sinyallerinden ziyada al sat veren indikatörlerin nasýl kesitiðini grafik üzerinde görürsen daha iyi olur cunku grafik üzerinde bakarak bazý bölgeleri elle optimize edip düzeltirken aslýnda bir baþka yeri nasýl bozdugunu falan göreceksin. Buda CUrve fitting nasýl oluyormuþ sorusunu cevap verecek mesela cok büyük bir gap sistemin ters girmiþse orayý düzeltmeye calýs baþýna neler geliyor bak.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Gülerek okudum :D ama ciddiye almadýðý kastetmiyorum ha yanlýþ anlamayýn. Paramýn da zamanýmýn da çok olduðunu söylemem ama taþ atsam da kolum yorulmaz herhalde. En azýndan bi yerden baþlamak lazým.
Repaint meselesini araþtýrmýþtým daha önceden. Yeterli bilgimin olduðunu düþünüyorum Son bara bulaþmak yok :D. Performans ekranýnda da kaymalarýn komisyonlarýn dahil olmadýðýný zaten biliyorum.
Tatminkar kazanç meselesi de, zamanla anlaþýlacak biþey o konu da yapacak fazla yapacak biþey yok anladýðým kadarýyla.
Ooo iþte bu:D. Tek katýlmadýðým nokta mevzuyu çok uzatmýþ olduðunuzu düþündüðünüz :D....
Tavsiyelerinizin bir kýsmýný -ufak bir kýsmýný çünkü çok detaylýymýþ denenebilecek þeyler- aslýnda dolaylý olarak yapmýþ olduðumu farkettim, hatta yaklaþýk 25 30 farklý kombinasyon sistemler çýkmýþ ortaya, ama max dd ile ilgili tespitlerinize hiç ama hiç dikkat etmemiþtim, hiç aklýma bile gelmemiþti. Bana o kadar ilginç geldi ki....
Optimizasyonu ise ben þöyle yapýyordum: Backtest yapacaðým aydan- backtest diyorum çünkü daha sanal iþlemlere bile baþlamadým- 5 ay öncesindeki veriyi optimize ediyordum. O ay deniyordum. Sýrf bi sistematiðe oturmuþ olmasýný arzu ettiðim için en az iþlem yapmýþ parametreleri seçiyordum.Cevabýnýzdan bunun aslýnda yanýltýcý olabileceðini anladým. En fazla 3 parametre ayarlamýþtým bu zamana kadar. Çünkü daha fazlasýnda hakkaten saçma sapan þeyler çýkýyordu. Ama anladýðým kadarýyla her türlü ihtimali denemekten çok da biþey kaybetmem heralde.
Valla üþenmeyip yazdýðýnýz için tekrar saðolun Erhan hocam. Kolay gelsin.
"Kavmin yanlýþ tufanlardan geçip duruyor, gözlerime baka baka aþk diyorsun.. "
ahaaaa, hocam süper tavsiye. pokeri hiç bilmem ama, dbase' de yazdigim ilk programlardandý at yarýþý programý. bilgisayarlar, databaseler bu kadar yaygýn deðil daha, ben þimdiki gibi jübilemi yapmamýþým heyecanlý lise talebesi olarak kod yaziyorum, 90lar, efsane delphi 6.0. ahh, az ekmeðini yemedik, bültenlerde bulamayacaklarý verileri abilere saglayarak. o programýn anýsýna da son projemizin adini apranti koydum.
"Ýþte doksanlarda biz böyleydik sevgilim, düþündük ki þiir yazarsak temizlenir ülkemiz."
@mk4588; daha önce yazmýþtým ama 3 tavsiye daha yazayým izninizle.
kaybý kýsa kesin.
kaybý kýsa kesin.
kaybý kýsa kesin.
"Kavmin yanlýþ tufanlardan geçip duruyor, gözlerime baka baka STOP OL, STOP OL diyorsun.. "
:D Poker oynamayý 6. sýnýfta öðrenmiþtim :D Güzel bi ekibimiz vardý hala görüþürüz o arkadaþlarla :D. At yarýþýna girmedim hiç ama.
Delphi dediniz de aklýma geldi bak 8. sýnýftayken bilgisayar öðretmenimiz bana delphiye giriþ kitabý vermiþti al çalýþ programlama öðren seversin diye :D ama LGS sýnavý vardý o zamanlar hiç uðraþamamýþtým. Nerden nereye iþte...
Tavsiyeleriniz benim için elbette deðerli. Sorduðum þeylerle alakalý her türlü herþeye açýðým. Saðolun![]()
Yer Ýmleri