Biliyorsunuz BTC ve bazı altcoin'ler Türkiye'deki borsalarda işlem görüyor.
Ancak bunların tamamı için belirleyici faktör dolar'daki fiyatlar ve bu fiyatlar malesef ülkemizin içinde olduğu olumsuz ekonomi kriterleri yüzünden sürekli artıyor.
Haliyle BTC fiyatları da buna bağlı olarak ya çok düşmüyor ya da düşüşler doların yükselmesine bağlı olarak daha az düşüyor.

Pek bunu söylemek istemesem de; kripto paralar biraz riskli yatırım araçları ama bir yandan da dolar bazında fiyatlandığından tl kayıplarında tl'de kalmaktan biraz olsun yatırımcıları koruyor.
Dövize yönelen bir ekonomi ağırlığı oldukça ve TL'deki kayıplar devam ettikçe döviz kadar olmasa da bence tl'nin kayıplarında yatırımcıya güvenli bir adres sunuyor.

BTC ve diğer coin'lerin seçimlerinde en büyük kriter bunların işlem hacimleri ve piyasa büyüklükleridir. Eğer güzel bir proje ise ve yatırımcılardan olumlu destek geldiyse,
her türlü ortamda yükselmelerine devam edecektir. Mesela Ontholgy ONT böyle bir altcoin'dir.

ONT piyasanın oldukça geri geldiği günlere rağmen yine de olumlu bir yükseliş örneği göstermiştir.
Hisse.net üyelerinden coin'lerle yeni tanışanların en büyük sorunu, hangisi almalıyız şeklindedir.

Eğer bu piyasada yeniyseniz ve ilk alımlarınızı yapacaksanız, mutlaka işe BTC gibi bir seçenekle başlayın. Arkasından ilk 100'ün en büyükleri olan Ethereum, Ripple gelebilir.
Türk piyasasında yakın zamana kadar sadece BTC ve LTC (litecoin) alabiliyorduk. Ama şimdi bir çok coin yavaşça da olsa alınıp satılabiliyor.
Borsa seçimi yaparken de dikkatli olunmalı. Güvenilir olması, para transferlerinizin sorunsuz yapılması en önemli kriterlerden.

Güvenmediğiniz veya riskli bulduğunuz borsalardan alımlar yapmayı planlarken, bunları cüzdana çekmeyi ve bunu da hemen yapmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Örneğin benim fazla güvenmediğim ama o borsa haricinde satılmayan birkaç shitcoin'i almak için seçtiğim borsaya çok yüklü para göndermedim.
Göndermeden önce giderse üzülmeyeceğim bir rakam olur diye düşündüm ve bu şekilde bir rakam transfer ettim. z
Zaten güvenmemekte de haklı olduğumu aylar sonra sitenin çökmesiyle yaşadım. Halen de bir miktar btc ve shitleri çekemedim.

Bilinen borsaları kullanmayı alışkanlık haline getirin. Bazı borsalar sattığınız da rakamı size Dolar veya Euro olarak hesabınızda saklar.
Eğer işinize geliyorsa bu borsaları da tercih edebilirsiniz. Örneğin Kraken böyle bir borsadır. Sattığınız coin'lerin tutarı Euro cinsinden saklanır.
Yakın zamanda Bittrex'da böyle bir şeye geçti, henüz denemedim ama çalışması olumlu. Zira panik durumlarda sattığınızda dolar vs çevrilemediğinden,
tutarı Tether'e göndermek gerekiyordu. Bu da bir sürü zaman ve komisyon anlamına geliyor.

Bu sefer de bu kadar...