Peride Celal’in “Deli Aþk” adlý romanýný okuyorum.
Çok dikkatli bir okur da sayýlmam ama yazarýn , bir elin parmaklarýný geçmeyecek sayýda kiþiler arasýnda geçen, temelde bir kadýnýn kocasýna olan ayrýksý aþkýný anlatan bu romanýnda , metinde farklý zamanlarda geçtiðinden emin olduðum yinelemeleri doðrusu beni hayrete düþürdü.
Böyle bir hatayý yazar nasýl yaptý bilemiyorum. Yaþlýlýk olabilir mi? Peride Celal bu romanýný kaç yaþýnda yazdý bir bilgim yok ama yayýmlandýðýnda 86 yaþýnda.
Bu yinelemeler, uzunca bir metinde (4 sayfa) tek bir yineleme olarak da kabul edilebilir ama iddia ettiðim husus iyice ve net olarak görülsün diye üçe bölüp her birini ayrý ayrý mercek altýna almayý, konuyu iyice görünebilir bir hale getirmek amacýyla daha uygun gördüm.
“Yineleme” demeye karar verdiðim husus, yazarýn , olay örgüsünde aradan zaman geçmesine karþýn, ayný olayý, ayný konuyu, ayný þahýslarla ve de hemen hemen ayný ifadelerle hatta yer yer ayný sözcüklerle romanýnda yer vermesi.
Bu seviyede bir yazar ve de çevresi (editör vs) için affedilemeyecek bir durum bana göre.
Acaba yanýlýyor muyum diye birkaç kez okudum ve emin oldum ki bu bir yanýlsama, geriye dönüþ gibi roman tekniði falan deðil.
Ayný olayýn sonradan anýmsanmasý olarak da kabul edilemez. Çünkü neredeyse ayný cümlelerle tekrar edilmekte. Yazar bu konuda okuyucuya bir iþaret de vermemekte.
Olguyu zaman olarak da kontrol ettim. Yinelemeler farklý zamanda geçmekte. Örneðin aþaðýda üçüncü yineleme olarak verdiðim konunun ilkinde, ayný þahýslar çevresinde geçen olayda, saðlýklý ve esen Aliye odaya servis yaparken, ikincisinde , ameliyatý sonrasý Aliye, Sibel’in kendi elleriyle hazýrladýðý çorbayý içtikten sonra gruptan ayrýlýp kendi odasýna çekilmekte.
Gene kýsaca, Sibel'in "Ýçimdeki pislikleri kusmak olarak" niteleyeceðimiz aþaðýda ikinci yineleme olarak deðindiðim konunun ilkinde, Sibel içindekileri "evde banyoya" kusarken, ikincisinde, "kocasýyla eve dönerken köprünün üstünde durdurduðu arabadan inerek denize" kusar...
Neyse…Bendeniz edebiyat araþtýrmacýsý, analizcisi, þu bu deðilim. Basit bir okurum. Daha önce ifade ettim; çok dikkatli de sayýlmam. Çünkü romanlarý hýzlý bir teknikle okurum genelde.
Artýk analize son verip bulgulara býrakayým meydaný. Ve bundan sonrasýný da Peride Celal uzmanlarýna…
(Yinelemeler için lütfen bloguma gidiniz... http://www.hisse.net/topluluk/entry.php?b=162)

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri