Kemalyeri, 25 Nisan ile 17 Mayýs tarihleri arasýnda Yarbay M. Kemal’in (Atatürk) karargahýný kurduðu yerdir. 17 Mayýs’ta ise burayý karargâh yeri olarak 3. Kolordu Komutaný Esat Paþa devralacaktýr. Kemalyeri’nin isminin belirlenmesini, 3. Kolordu Kurmay Baþkaný Yarbay Fahrettin (Altay) þöyle anlatýr:
“...Ertesi sabah emir subayý Fahri ile 19’uncu Tümene hareket ettim. Yolda makineli tüfek ateþine tutulduk. Anlaþýlýyordu ki, düþmana çok fazla sokulmuþtuk. Canýmýzý zor kurtardýk. Her taraf sýk fundalýk kesik dereciklerle dolu, bir ere rastladýk. Bize yolu gösterdi. Tümen karargâhýný böyle bulabildik. Mustafa Kemal ile Kurmay Baþkaný Ýzzettin (Çalýþlar) bir sel yarýntýsýnda ayaklý dürbünle düþmaný gözetliyorlardý. Beni görünce sevindiler. Kucaklayýp öpüþtük. Gazalarýný tebrik edip ihtiyaçlarýný sordum. Artýk ayrýlýyorduk ki:
- Karargâhýnýz hep burada mý kalacaktýr? Burasýnýn ismi nedir?
Mustafa Kemal biraz düþündü.
- Evet, burada kalacaðýz. Ama sel yarýntýlarýnýn ismi mi olur? (Onlarý söylerken gülümsüyordu.)
- Olur... olur... Mesela Kemalyeri olur...
Hoþlandý. Karargâha dönüþte Kolordu Komutanýnýn oluru alýnarak bu isim konuldu.
Bu yukarýda belirtilen öneme binaen yapýlan bu anýt da bugün burada bulunmamaktadýr. Hakkýnda az miktarda bilgi bulunan ve tarihin sayfalarýnda kýsa bir dönemde yaþayýp yok olan bu anýt muhtemelen 1960 yýlýnda Abide’nin tamamlanmasýnýn ardýndan yapýlmýþtýr.
Nitekim Þehitlikleri Ýmar Vakfý Cemiyeti’nin Abide, Nuri Yamut Anýtý ve Mehmet Çavuþ Anýtý’nýn tamamlanmasýyla (restorasyon) 1960-1961 yýllarý sýrasýnda inþaatý baþlayacak bir Kemalyeri Abidesi yaptýrma planý bulunmaktaydý.
Bugün burada Mustafa Kemal’in (ATATÜRK) 3 Mayýs 1915 günü saat 19.00’da birliklerine verdiði emrin 5. Maddesinin yazýlý olduðu bir yazýt bulunuyor. Bu yazýt ve diðer yazýtlar 1970 yýlýnda yapýlan bir yarýþmayý kazanan Mimar Ahmet ÜLGÖNEN tarafýndan tasarlanmýþtý.
Bu yazýtlar 1985 yýlýna kadar da bugünkü yerlerinde tamamlanmýþtýr. Bu sebeple anýtýn, bugünkü yazýtýn yapýlacak olmasý nedeniyle yýkýlmýþ olma ihtimali oldukça yüksektir.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri