VAN GL'NN GEMLER
Devlet gemi ina mhendisi Fethi Algon'u 1946 ylnda Tatvan'a yollar.
Kocaman bir i deniz, zerinde hi deniz tamacl yok. Fethi Algon eini, iki olunu alr, Kurtalan Ekpresi ile nce Siirt Kurtalan'a oradan da 8 saat (122 km) sren bir yolculukla Tatvan'a varr.
Vardklarnda manzara udur Tatvan'da.
Yol yok
Okul yok
Elektrik yok
Su ebekesi yok
Trke bilen yok
Bakkal bile yok
Yok yok yok yok
Fethi Algon nce tersaneyi kurar ve Van Gl zerinde yolcu tamacl yapacak gemilerin, kosterlerin, rmorkorlarn retimine balar, iskelelerin yapmlar da balar e zamanl Ahlat, Erci, Van ve Geva'ta.
Sene 1950 dediinde Van Gl zerinde yolcu tamacl balamtr bile.
Siirt Kurtalan'a gelenler karayolu ile Tatvan'a, oradan da gl evresinde nereye gidecekse. Fethi Algon bakar ki herkes yakalayamyor feribot saatlerini, der ki Denizcilik Bankas'na buraya otel lazm.
Bunun zerine Dou Anadolu'nun ilk ve tek drt yldzl oteli Tatvan'a ina edilir. Vatanda feribot beklerken rezil olmasn diye. stanbul'dan Yalova'dan efler, otel mdrleri getirilir personelinin eitimi iin. Otelin ad Denizcilik Bankas Oteli'dir.
Bu arada tersane arazisi bir kamps haline getirilir. 1950 gibi senede Van Gl'nde yelken yaplr. evre illerden saysz insan yelkenli izlemeye gelir. Fethi Algon'a devletin gnderdii paralar Diyarbakr zerinden gelir. nk en yakn Ziraat Bankas oradadr.
Mecido isimli bir ekiya yolda paray getirenleri soyar, btn paralar alr. Jandarma bile Mecido'ya bulamak istemez. Fethi Algon Mecido'ya haber salar, gelsin grsn beni diye. Mecido bir ekiyadr
Kalkar gider. Fethi mhendis derdini sorar. Mecido der, adam vurdum, ekiyaym diye kime bana i vermez, ne yapaym der. Fethi Algon, 1.90 boyundaki bu dev adama Tatvan tersane Kamps'nde bekilik ii verir. Mecido ekiyal brakr.
Karda tipide oru ocuu okula gtrmek de dahil her ie canla bala koar. Tersanenin has adam olur. Ki demitik Tatvan'da okul yoktu, mhendis Fethi Algon'un olanlar okula balayacak olunca kaymakama valiye kp okul mevzunuzu dile getirir.
Sene 1948'dir. Vali kaymakam yok yle bi para bizde. Okulu yapn biz retmeni atayalm. Fethi Algon bulur buluturur, tersane kampsnde bir oda, karatahtaya 25 rencinin eitim alaca bir derslik kurar, valiye kaymakama haber salar, atayn retmeni. Bylelikle Tatvan'n ilk okulu alr. renci says 25'dir. 23' Trkeyi ilk defa okulda duyar.
Fethi Algon ve ailesi 1959 senesine kadar Tatvan'da kalr ve bugn bile Bitlis il merkezinin daha nnde anlmasn salayan altyapy atarlar Tatvan'da. Sonra geldikleri yer olan stanbul'a dnerler. Bozulan Trkeleri nedeniyle ocuklarn lakab artk krodur stanbul'da.
Olanlardan kk olan Atila yllar sonra Denizcilik Bankas'nda mfetti olur. 1970ler filan. Tatvan denetlemesi vardr. Gnll olur. Yine Kurtalan Ekspresi, Bitlis, Tatvan mekana varr. 3 gece 4 gn. Tatvan'da babas zamannda alan Denizcilik Bankas oteline yerleir.
Resepsiyonda devcileyin ama beli bklm bir adam vardr. Resepsiyonustla kavga etmektedir. st ba periandr. Atila zar zor tanr adam. Babasnn ekiyal brakp ile ald ekiya Mecido. Sarlrlar, alarlar, dertleirler.
Babas gittikten sonra gelenler ne yapp edip kovdurmutur Tatvan tersanesinden.. Mecido'yu ekiyadr, adam vurmutur, katildir diye. Olunun at bakkal dkkan geliri ile kt kanaat geinmektedirler Tatvan'da.
Sorarm size? Fethi Algon da devlettir, sonrasnda gelenler de?
Bu devlet nasl bieydir? Hele deyin bana.
NOT: Fethi Algon'un torunu Burcu Algon bugn Azerbaycan yelken milli takmnn kou. Cumhuriyet'in yaratt katma deer bugn Cumhuriyet'in snrlarn ayor.
Son dzenleme : metin; 17-02-2019 saat: 02:46.
Polonyada ekilmi Bir Sava Fotorafnn Ac Hikayesi
Bu fotorafta, Amerikan belgesel yapmcs ve fotoraf Julien Bryan, ablasn Varova yaknlarndaki bir arazide alrken Alman hava kuvvetlerinin saldrs sonucu kaybeden 10 yandaki Kazimiera Mikay teselli etmeye alyor.
Julien Bryan 13 Eyll 1939 tarihli fotorafnn hikayesini yle anlatyor:
Kasabann kenarndaki kk bir alanda dolarken trajik bir olaya tank olmak iin yalnzca birka dakika ge kalmtk fakat bu hepsinden daha inanlmazd.
7 kadn tarlada patates topluyordu. lelerinde un kalmamt, bir eyler yiyebilmek iin bunu yapmak zorundaydlar.
Aniden iki Alman ua gkyznde belirdi ve 200 metre uzamzdaki bir eve 2 bomba braktlar. Evde bulunan iki kadn hayatn kaybetti.
Patates toplayan kadnlar uaklar tarafndan farkedilmemeyi umarak yere uzandlar. Uaklar uzaklatktan sonra patates toplamaya devam ettiler. Yiyecek bulmak zorundaydlar.
Ancak uaklar grevlerini bitirmediklerini dnyorlard. Birka dakika sonra uaklar geri dnd ve yere 200 metre ykseklikten uarak tarlada alan kadnlar makineli tfek ateiyle bitiler.
Tarladan alan 7 kadndan 2si ld, geriye kalanlar katlar. Ben cesetlerin fotoraflarn ekerken kk bir kz koturmaya balad ve llerden birinin bana gelip durdu. ldrlen kadn kk kzn ablasyd. Kk kz daha nce lmle yzlememiti ve ablasnn neden kendisiyle konumadn anlamyordu.
ocuk aknlk iinde bize bakt. Kolumu ona uzattm ve skca sarlarak onu rahatlatmaya altm. Alad. Benimle birlikte olan iki Polonyal memur ve ben de yle yaptk
Kazimiera Mika 2010 ylnda Varovada bir Amerikal isimli sergide.
Milli Mcadelede Bat Karadeniz Blgesi kavram; corafi mekan olarak Osmanl idari yapsndaki Kastamonu vilayeti ile Bolu ve Zonguldak mstakil sancaklardr. Bugnk idari yaplanmamzda ise Sinop, ankr, Bartn, Kastamonu, Bolu ve Zonguldak illerimizi ierisine alan corafi blgeyi nitelendirmektedir.
Bu blgede sadece Zonguldak ve Erelide Milli Mcadele tarihimizde dman igali grnmesine karlk, blge Bat Cephesinin lojistik desteinin salamas, Ankara hkmetinin dnyaya alan giri-k kaps olmas alarndan 1919-1923 tarihleri arasnda olaanst bir devre yaamtr. Blge insann Trk Milli Mcadelesine inanlmaz katklar tarih sayfalarnda efsaneleerek yerini almtr.
Bunlardan en nemli sima psiz Recep'tir.
![]()
Yer mleri