Viyana, gurbetçi bir çok Türk ailesine ev sahipliði yaptýðý gibi avrupa seyahatine çýkmýþ bir çok Türk'ünde gezi noktalarýndan biri olmuþtur..
Viyanalýlarýn tarihte 2 kere yaþadýklarý Osmanlý kuþatmasý kuþkusuz halkta derin izler býrakmýþtýr.
Viyana kuþatmasý - 1683
Þimdi.. "Aaaa bu ne güzel bir bina", "aaaa bu ne güzel bir heykel" diye fotoðraf çektirilen eserlere daha yakýndan bakacaðýz.
Dikkatli bir gezginin gözünden, Avusturya'da hala hakim olan Türk ve Osmanlý düþmanlýðýnýn izlerini göstereceðim sizlere
Zinde Kuvvet com yazarýnýn anlatýmý ile;
2012 yýlý, Viyana'dan trene binmiþ bir baþka þehre gidiyorum. Yan koltukta oturan 50'li yaþlardaki adama selam vererek oturdum. Beni sýrt çantalý görünce sohbet etmeye baþladý. Nereleri gezdiðim, nereye gittiðim üzerine rahat 10 dk sohbet ettikten sonra nereli olduðumu sordu.
Türk olduðumu söyleyince baþka hiçbir þey demeden sadece elini "ohoo" der gibi havada sallayarak yanýmdan kalkýp birkaç sýra öne oturmuþtu. Bu kadar bariz olmasa da Viyana'da bu gibi birkaç olay daha yaþamýþtým.
Bu þaþýrmadýðým bir tavýrdý zira öncesindeki birkaç gün boyunca þehrin çizdiði Türk imajýnýn peþine düþmüþtüm. Kýsaca söyleyeyim ki sanki Viyana Kuþatmasý dün olmuþ gibi. Þehirdeki çoðu heykelde, resimde, kilisede Viyana Kuþatmasý ve Türklere iliþkin bir motif var.
Bu Türk motifleri genel itibariyle olumsuz hatta hakaretamiz. Bu kadar yoðun bir þekilde "kötü Türk" mesajýna maruz kalan Viyanalýlarda Türk düþmanlýðýnýn canlý kalmasýna þaþýrmamýþtým. Bulabildiðim kadarýyla Viyana'daki Türk motiflerine bakalým. Ýlk duraðýmýz Votiv Kilisesi.
![]()
Yer Ýmleri