Ebussuud Efendi 1545’te aldýðý þeyhülislamlýk görevini ölene kadar, 29 yýl devam ettirdi. Bu uzun süre içinde hem yazdýklarýyla Osmanlý hukuk ve eðitim sisteminin önemli bir kilometre taþý olmayý baþardý hem de gerek halk gerek saray üzerinde ciddi bir tesir icra etti ve Osmanlý hukuk teþkilatýný mükemmel bir forma soktu.
Þimdi cihan hükümdarý Kanuni Sultan Süleyman'la karþý karþýya geldiði olayý anlatalým.
Osmanlý hukukunda, vakýf mallarýn kira bedelleri, her sene yeniden ayarlanýrdý (ecr-i misil). Teklif edilen kirayý dükkân sahibi kabul etmezse, dükkâný boþaltýrdý.
Ayasofya Vakýflarý’na ait dükkânlarýn kira bedelleri vakýf tarafýndan yýllýk artýþ olarak bir miktar yükseltilmiþti. Kiracýlar itiraz edip mütevelliler kanalýyla Kanuni Sultan Süleyman’a müracaat ettiler:
“Vakfýn son derece zengin olduðunu, dükkânlarýn mevcut gelirinin giderlere fazlasýyla yettiðini, kira bedellerinin artýrýlmasýna gerek bulunmadýðýný, kendileri de Müslüman ve muhtaç olduklarý için, vakfýn bir miktar parasýnýn üzerlerine geçmesinde dinen mahzur olamayacaðýný” öne sürdüler.
Kanuni, merhameti öfkesine galip bir padiþahtý. Ýnsanlarýn maðdur olmasýna da hiç dayanamazdý. Mütevelli heyeti dinledikten sonra, kira bedellerinin bu senelik yükseltilmemesi için ferman verdi.
Mütevelli heyeti, padiþah fermanýný güle oynaya Þeyhülislâm Ebussuud Efendi’ye götürdü. Zira “gereðinin yapýlmasý” kaydýyla fermaný kadýlara gönderme görevi ona aitti.
Ebussuud Efendi, fermaný okur okumaz itiraz etti:
“Bunu tamim etmezem! Padiþah fermanýyla kira tespiti yapýlamaz. Zira padiþahýn emriyle nâmeþru (yanlýþ) olan þey meþru (doðru) olmaz; haram olan nesne, ferman ile helâl olmak yoktur. Bu hususlarda emr-i þer’-i þerif (dinin emri) budur. Þer’i hükümlere vâkýf iken onlarý ketmetmek, Kur’an’daki bir âyetin tehdidine maruz kalmaktýr.”
Durum padiþaha arz edildiðinde koca Kanuni boynunu büktü: “Þeyh’in sözü haktýr!” dedi, fermanýný geri çekti.
Osmanlý Devleti’ni, kendi çaðýnýn önderi ve örneði yapan þey, iþte bu kýlý kýrk yaran hukuk anlayýþýydý. Hukuka önce padiþahlarýn uyma zorunluluðu vardý.
BENÝM NOTUM: Bu vakýf dükkanlarýnýn kira durumlarý günümüzde bile zaman zaman basýna yansýyor. Ýlave düzenlemeler, ciddi artýþlar yapýlýyor. Demek ki vakýf mallarýnýn kiracýlarýnda zihniyet ezelden beri ayný..
Hep bana hep bana..![]()

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri