Vecihi Hürkuþ'un hayatýný anlatan " Vecihi Hürkuþ Göklerdeki Kahraman" filminin arka planýnda neler yaþanmýþ?
Torunu anlatýyor:
1-) Dedem Vecihi Hürkuþ’un hayatýnýn filme çekildiði ile ilgili bilgiyi Türkiye’de yaþayan araþtýrmacý Stuart Kline verdi. (Daha sonraki günlerde kendisinin yapýmcýdan haberimiz olmadan para aldýðýný öðrendim.) Kendisi beni arayarak Seni yapýmcýyla görüþtürmemi istermisin?” dedi.
2-) Biraz sevinç ve þaþkýnlýk içinde “Evet, elbette.” dedim. Bir iki gün sonunda eþimle birlikte filmin yapýmcýsý olan “Ýlkem Þahin” beyin söylediði yerde buluþmak amacý ile Ýstanbul'a gittik.
3-) Ýlkem Þahin, bizimle tanýþtýðý için çok memnun olduðunu, dedemin öyküsünü duyduðunda çok heyecanlandýðýný ve o güne kadar kendisiyle ilgili hiçbir filmin çekilmemiþ olmasýna þaþýrdýðýný belirterek, filmin çekimini gerçekleþtirmekten büyük memnuniyet duyduðunu söyledi.
4-) Ardýndan da “Zaten filmin çekimi aþaðý yukarý %80 bitti, birkaç tane sahne kaldý, ondan sonra da montaja geçeceðiz” dedi. Donduk kaldýk. Bize hiç bir þey sorulmadan, edilmeden, dedemin hayatýný filme alýyorlar, hatta bitti sayýlýr diyorlar.
5-) Eþim bu arada “Bize dedemizle ilgili bir film çekmekte olduðunuz hakkýnda neden bilgi vermediniz?” sorusunu yöneltti. Bize büyük bir soðukkanlýlýkla, “Neden bilgi vereyim ki? Sosyal medyada takip edebilirdiniz.” Ýlkem Bey bize “Neden bilgi vereyim ki?” diyor.
6-) “La Havle” çekerek görüþmeyi sürdürdük. Senaryoyu görmek istediðimizi belirttik, “Arkadaþlarým size temin ederler, yalnýz sizden çok rica ediyorum, senaryoyu baþkalarýna vermeyin.” dedi. Fakat senaryoyu bize film çekimi tamamen bitince gönderdiler.
7-) Ardýndan da, bizi film setini görmek için bir adrese yönlendirdi. Kendisi bizimle gelme nezaketinde bile bulunmadý.
8-) Ýlkem Bey’den ayrýldýktan sonra film setinde gerek yönetmen Kudret Sabancý, gerekse de ortak yapýmcý Mehmet Çetin, bize gerek filmin çekimi, gerekse de sahneler ve dekorlarla ilgili bilgiler verdi. Hilmi Cem Ýntepe de çok büyük bir saygý gösterdi.
9-) Filmi izlerken de çok baþarýlý bir oyunculuk gösterdiðine þahit olduk. Fakat Ýlkem Bey’in setteki asistaný bizi mümkün olduðunca oyunculardan ve setten uzak tutmaya gayret gösterdi.
10-) Ýlkem Þahin bey bize, "film dedenizin tanýnmasý için mükemmel bir proje olacak, senaryo mükemmel ve kesinlikle gerçek olaylar çarpýtýlmýyor" dedi. Kendisiyle daha sonra tekrar görüþtük senaryoyu yine alamadýk.
11-) Kendisinden haklý olarak taleplerimiz oldu, kuzenlerim ve kardeþlerim adýna. Bize bir çok sözler verdi. Maddi manevi çok sözler verdi. Fakat ne yazýk ki en son görüþmemizde resmen bize "Dedenizi yüceltiyorum, daha ne istiyorsunuz?" gibi bir cevap verdi.
12-) Filmin galasýna bile tabiri caizse kendimizi zorla davet ettirdik. Daha galada baþladý bütün saygýsýzlýklar. Filmin kahramaný benim dedem; ben, kardeþlerim, kuzenlerim ve üyesi olduðum Vecihi Hürkuþ Müzesi Derneði Baþkaný Av. Bahadýr Gürer gibi birinci derece yakýnlarý
13-) olmamýza raðmen hiç bir saygý ve sevgiyle karþýlanmadýk. Ýlkem Þahin yanýmýza gelmeyi býrakýn, resmen kaçtý. Filmin oyuncularýnýn, kimin hayatýný oynadýklarýndan haberleri yok. Filmi izlediðimizde ise bir hayal kýrýklýðý ve bir üzüntü daha yaþadýk.
14-) Film aslýnda iki zaman süreci içinde geçiyor. Birincisi Vecihi Hürkuþ’un hayat hikayesi, gerçek bir yaþam, gerçek bir kahraman, gerçek bir mucit. Diðer yanda Vecihi ile iliþkilendirilen, gerçek olmayan, bir yandan da siyasal iktidara bir þekilde yaranmaya soyunan yapýmcýnýn
15-) uydurduðu, zamanýmýzdan bir grubun içindeki bir genç erkek, Mehmet. Film Vecihi Hürkuþ’un doðumu ile baþlýyor ve süratle onu parçalanmakta olan Osmanlý Ýmparatorluðu’nun yaþadýðý / ölmeye
16-) Vecihi yaralanýyor. Yaralýyken de gerçekte tanýmadýðý –filmde ise yakýndan tanýdýðý ve saygý duyduðu Ratip Bey’in kýzý Hadiye ile tanýþýyor ve flörtleþmeye baþlýyorlar.
17-) Bütün bunlar oldukça hýzlý bir tempo ile geçerken, zamanýmýzdaki gençler Mehmet ile Selin’in aþk hikayesi oldukça aðdalý, Kemalettin Kamu öyküsü tadýnda dramatize edilmekte.
18-) Ardýndan http://1.ci Dünya Savaþý’nda yine Osmanlý Ýmparatorluðu’nun Basra cephesine geçiyoruz. Vecihi, burada gerçekte olduðu gibi bir motor teknisyeni olarak uçak bakýmýyla ilgilenmekte.
19-) Yine süratle bir kaza oluþuyor ve Vecihi, yaralý olarak yine Ýstanbul'a, Ratip Bey'in ve kýzý Hadiye'nin yanýna ulaþýyor. Üstüne bir de pilot okuluna yazýlýyor, pilot oluyor ve Rus cephesine tayin oluyor.
20-) Cephede çok baþarýlý oluyor ve hedef haline geliyor. Sonunda ise Ruslarýn eline esir düþüyor ve senaryoya göre Azeri bir komutan yardýmýyla kamptan kaçýyor. Hayýr efendim. Hiçbiri doðru deðil.
21-) Sevgili Ýlkem Bey zahmet edip aileden ve en önemlisi dernek Baþkanýmýz Av. Bahadýr Gürer'den yardým alarak biraz araþtýrsaydý ortaya böyle yalanlar ve yanlýþlarla dolu bir film çýkmazdý. Daha sonra kýz kardeþim kendisine ulaþarak bazý endiþelerimiz olduðunu
22-) ve ailenin telif hakkýný ödemelerini istedi. Kardeþime çok saygýsýzca bir maille cevap vererek görüþmeyi reddetti. Bize telefon açarak (mesajlarý da hala bizde kayýtlý) "ben, dedenizi tanýttým, sizin yaptýðýnýz çok ayýp,
23-) eðer istersem filmi kitaplýðýma koyarým yayýnlamam bile, çocuklarýma kalýr cevabý verdi. Bir insan neden çocuklarýna Hakký olmadýðý halde bir kahramanýn hayatýný film yapýp kitaplýðýnda hatýra býrakýr ki. Tabii ki böyle olmadý.
24-) Film yayýnlandý, dvd ve film müzikleri satýþa sunuldu. Bize göz daðý verip para benim siz kimsiniz ki demek istedi. Þimdi soruyorum size; film çekilirken hiç bir izin almayan, hiç bir sözleþme yapma gereði duymayan,
25-) aileyi yok sayan, ve en önemlisi bize hayatýný anlatan kitaba uygun bir senaryo ile kahraman Vecihi'yi tanýtacaðýz diyerek ve maddi manevi sözler verip daha sonra sizi tanýmam diyen, tamamen texas kovboy filmine çevirilen Vecihi Hürkuþ'un hayatý ile
26-) karþýmýza çýkýp boynumuzu büken Ýlkem Þahin'den mirasçýlar olarak verdiði sözleri hiç bir þekilde tutmamasý konusunda hakkýmýzý aramak ve dedemin hayatýný gerçekçi olarak yansýtmadýðý için utanmasý gereken biz miyiz?
27-) Kaldý ki daha önce iki Tv kanalý dizisinde dedemle ilgili aslý astarý olmayan, tamamen kendilerine göre yarattýklarý bir Vecihi tanýtýldý. Peki bu adaletsizliðin karþýsýnda ailenin uðradýðý maðduriyetin giderilmesi için yanýnda kim durur, kim yardýmcý olur?
28-) Kimse .... Dedemin hayatýný ise tamamen ticari amaçlarla deðiþtirerek lanse eden Ýlkem Þahin film sponsorlarý, reklamcýlardan, filmin giþesinden ve en sonunda filmi bir TV kanalýna satarak ziyadesiyle karþýlýðýný aldý.
29-) Fakat haklý olarak biz de hakkýmýzý ve verilen sözlerin tutulmasýný istediðimizde "UTANMIYOR MUSUNUZ?" cevabýný aldýk.
30-) Evet, dedemin hayatýný film yapan, hatta izin alma gereði bile duymayan bu yapýmcýdan haklarýmýzý istedik, hala da istiyoruz. Ama maddi olarak deðil daha çok manevi olarak istedik.
31-) Yani bize dedemin tanýtýmýyla ilgili projeler yapacaðý, en önemlisi tanýdýðý iþ adamlarý olduðunu ve bu insanlarý bizimle tanýþtýrarak bir iþ imkaný saðlayacaðýna söz veren Ýlkem Þahin sonra bizi tanýmadý bile.
32-) Býrakýn teþekkür etmeyi ne maddi, ne de manevi olarak verilen sözlerin hiç biri tutulmadý. Sizce kim utanmalý.? Olaylarý mümkün olduðunca kýsaca yazdým.
33-) Yaþadýðýmýz maðduriyeti biz ve bizim gibileri hiçe sayan insanlarý herkes bilsin. Ben ve ailem bu konuda herkesden yardým bekliyoruz. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðýna dilekçe yazacaðýz.
34-) Devletimiz ve Devlet büyüklerimizden yardýmlarýný ve desteklerini dileyeceðiz. Sizlerden de desteklerinizi bekliyoruz. Teþekkür ederiz.
Þarman ailesi.
Sayýn @Kismetsarman ýn paylaþýmýndan alýntýdýr.
BENÝM NOTUM: Bu paylaþýmýn altýnda yapýlan yorumlarý okuduðumda;
Eðer senaryo yazýmýnda yada bilgi-belge anlamýnda katkýnýz yoksa film hakkýnda da herhangi bir hakkýnýz olmuyor.
Sorun sadece Kýsmet hanýmýn sorunu deðil, Demek ki kiþisel haklar konusunda genel bir sýkýntý var.
Anladýðým kadarýyla, yarýn benimde bir yakýným hakkýnda bir filmi yapýlsa, kimse dönüp bana yada ailesine sormayacak..
Ýlginç geldi bana.. O yüzden paylaþtým.
Yer Ýmleri