Yaþar Kemal ya da doðum adýyla Kemal Sadýk Gökçeli, 1923 yýlýnda o dönem Adana sýnýrlarý içerisinde þimdiyse Osmaniye sýnýrlarý içerisinde olan Gökçedam'da (eski adýyla Hemite) doðmuþ roman, senaryo ve öykü yazarýdýr.
Luvan aþiretinden olan babasý, Birinci Dünya Savaþý çýkýnca ailesiyle birlikte ikâmet ettikleri köyden ayrýlýp göç etmeye baþlamýþlardýr. Van'dan Diyarbakýr'a, buradan da Çukurova'ya bir buçuk yýl süren göç sonucu gelmiþlerdir. O zamanlar Kadirli'ye baðlý olan altmýþ hanelik Türkmenlerin yaþadýðý Hemite köyüne yerleþmiþlerdir.
"Babam, anam Doðu Anadoludan, 1915'te Rus ordusu Van'ý iþgal edince, oradan bir buçuk yýlda Çukurova'ya gelerek bu köye yerleþmiþler. Köyde bizimkilerden baþka Kürtçe konuþan hiç kimse yoktu. Ben kendimi bildiðimde Kürtçe sadece bizim evin içinde konuþuluyordu. Ben doðduðumda babam çok yaþlý, belki elli yaþýn üstündeydi, anam da çok gençti. On yedi yaþýnda. Evde babamýn bir kardeþi, onun karýsý, bir de akrabalarý bir genç kýz vardý. Amcamýn karýsýnýn bir elini Van'da bir top gülle parçasý almýþ götürmüþtü. Aile bir bey ailesiydi. Ailenin mensup olduðu Luvan aþiretinin son beyi Gulihan Bey babamýn amcasýydý."
Üç buçuk yaþlarýnda iken bir kurban kesimi sýrasýnda halasýnýn kocasýnýn elindeki býçaðýn kayarak gözüne saplanmasý sonucu sað gözü kör oldu. Dört buçuk yaþýndayken, babasý camide namaz kýldýðý sýrada Van'dan göç ederken ölümden kurtarýp besleyip büyüttüðü Yusuf adýndaki oðulluðu tarafýndan öldürüldü. Bu olaydan sonra on iki yaþýna kadar kekemeliðe tutuldu.
"Ben babamýn camide, o, namaz kýlarken yanýndaydým, hançerlendiði akþamdan sonra, sabaha kadar yüreðim yanýyor, diye aðladým. Ardýndan da kekeme oldum ve on iki yaþýma kadar zor konuþtum. Yalnýz türkü söylerken kekemeliðim geçiyordu. Hiç kekelemiyordum. Kitap okurken de, okur yazar olduktan sonra, hiç kekelemedim. On iki yaþýmdan sonra kekemeliðim geçti."
Sekiz yaþýndayken köye gelen çerçinin köy kadýnlarýnýn borcunu bir deftere yazdýðýný gördü ve yazýlanýn yazý olduðunu öðrendi. Dokuz yaþýndayken Adana'nýn Burhanlý köyündeki ilkokula giderek üç ayda okuma ve yazmayý öðrendi.
Ortaokul ikinci sýnýftayken sýnavla Türk Maarif Cemiyeti'nde yatýlý olarak okumaya baþladý fakat üç ayý bulan devamsýzlýðýndan ötürü yatýlý okuma hakkýý kaybetti. Son sýnýftayken okuldan tasdikname ile ayrýlarak çeþitli iþlerde çalýþtý.
Yazar, Yaþar Kemal ismini ilk kez Cumhuriyet gazetesinde yazarken kullanmaya baþlamýþtýr.
Ýlk romaný “Ýnce Memed” yaklaþýk kýrk dile çevrilerek yayýmlanmýþ, yurtdýþýndaki baskýsý yüz kýrktan fazla olmuþtur.
Yazar pek çok eserinde Anadolu nun efsane ve masallarýndan yararlanmýþtýr. Böylesine derin bir altyapýyý oluþturmak içinse gençlik yýllarýnda Çukurova yý ve çevre illeri karýþ karýþ gezmiþ yeni insanlarla tanýþýp halk hikayelerini, efsanelerini dinlemiþ ve çoðundan eserlerinde yararlanmýþtýr.
PEN Yazarlar Derneði üyesi olan yazar, ayný zamanda Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen ve gerek yurt içinde gerek yurt dýþýnda yapýlan anketlerde Nobel Edebiyat Ödülünü almasý gerektiði konusunda öne çýkan birkaç isimden birisidir.
2011 yýlýnda Fransa’da Legion d honneur ödülünü alan yazarýn ülkemizde 2008 yýlýnda aldýðý Cumhurbaþkanlýðý Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2013 yýlýnda aldýðý Krikor Naregatsi niþaný ve Norveç'te aldýðý Bjornson Ödülü baþlýca göze çarpan ödüllerdir.
28 Þubat 2015 tarihinde organ yetmezliði sebebiyle yoðun bakýmda olduðu hastanede vefat etmiþtir. Cenazesi 2 Mart 2015 tarihinde düzenlenen törenin ardýndan Zincirlikuyu Mezarlýðýna defnedilmiþtir.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri