Ortada nce tek bir ana irket vard, Enerjisa bu irketin vakti zamannda kurulurken ilk ortaklar bossa, sasa, ynsa v.b. idi, s.holdingin ortaklar arasnda deildi. Bu enerji irketi yllarca holdingin yan irketlerine finanse ettirildi, bedelli sermaye artlarn bu yan irketler yapt, sonra irketin ilerinin olgunlamaya balamasyla irket yan irketlerden yok pahasna balar kopartlarak ana holdinge aktarld.
Enerji sektr devletin nce 5 sentlik kilovat ba alm fiyat dekleresi ile yatrm furyasna balad, bu alm fiyatnn ekonomik nedenlerle devlet tarafndan yerine getirilememesiyle sektrn geneli bugn bor batanda.
Fakat iin ilgin taraf adamlar bugn byttkleri enerjisay nce halka tek bana arz etmek istediler fakat yedirelecek lokmann fiyat seviyesi amcalarn iine gelmediinden gelmediinden akll bir strejiyle tek irketi grnen de irkete blerek ilerinden birincisi; sreli parekende elektrik lisans haklarnn olduu enerji irketini halka arz ediyorlar.
Bu ksmi blnmede dikkat edilirse ana irketin bor kompoziyonun ksmi blnen irketlere nasl aktarldna dair herhangi bir yoktur?
Halka arz edilecek retim santralleri irketinin yaknda halka arz edileceinden bahsetmisiniz, bu arzn bencede cazibesi yoktur, nk; bu santrallerin rettii elektriin toptan sat hakk iindeki baka bir irkettedir, ve bu irketin ortada retici irket olmayp s.holding ve dier yabanc ortadr. Belki ne mahsuru var denilebilinir; yleki siz elektrik toptan satndan doan karll halka ak irket stndemi yoksa halka kapal toptan sat yapan irket stndemi brakrsnz?
Sizin hakl olarak genelleme yaptnz; TTK. uygunluk burada aznlk ortaklarnn haklar asndan anlam ifade etmez, anlam ifade edicek olan yasalardan ziyade kurumsal kltrn kalitesidir. Nasl ki kiilerin namus ve kar anlay naslsa irketlerin kurumsal kltr de o dur. Ayrca kanunlar genel uygulamay dzenlerler, ounlukla da yazl maddelerde hakkaniyet ifade etmeyip aznln hak ve hukukunu deil hakim gcn kar ve isteklerini korur. En gncel rnek; ounluk ortaa aznlk orta ortaklktan karma hakk.
Kurumsal kltrnn kalitesine rnek olarak yakn zamanda halka arz edilmi olan sadece nce teknosaya sonra carrefoursaya bakmak yeterlidir. Bu yeterli deil diyenlere de sasay rnek verebilirim. Yllarca s. holding itirakindeyken 50 kuruun altnda srren irket, s.holding hakimiyetinden ktktan sonra iki bedelsiz demi oldu iki temett hari olmak zere blnm fiyat 10 TL.nin stndedir. Sasa acaba S.holding itiraki olarak kalsa idi bu piyasa deerlemesi sizce yapabilirmiydi.
Grm zetlesem; enerji irketinden bir irkete yatrm yapmaya karar versem; iinden durmadan matruka bebek kan Enerjisa borsada kote en son alacam irket olurdu. Herhalde yabanclar da yle dnm olsa gerek ki; tm bu olumlu arza ramen s.holdingde ailenin satlmaya hazr milyon lotluk sat isteine yllardr duyarsz kald.
Tekrar sylyorum ava giderken avlanmayn maksadnz enerjiye ve limana ortak olmak ise, bugn borsada hem liman hem enerji santrali hemde retim yapan fabrikalar olup bor rasyolar daha makul kurulu deerlerinin altnda iskontolu en az bein stnde irket var. Bunlar hangisi diye soranlara cevabm ilem yaptnz arac kurumlara sorun size sylerler.

benimkisi beyin jimlastii.. herkese bol kazanlar...
Alnt yaparak yantla

Yer mleri