Ali Babacan'ýn "Büyüme rakamlarý enflasyondan arýndýrýlarak hesaplanýyor, burada TÜÝK'in enflasyon deðerleri kullanýldýðý ve onlar da gerçeði yansýtmadýðý için büyüme rakamlarý da aslýnda tartýþmalýdýr" ifadesi doðru.
Nominal gsyih büyümesinden reel gsyih büyümesine geçmek için rakamlar enflasyondan arýndýrýlýr ,bu gsyih deflatörü dediðimiz bir araçla yapýlýr.TÜFE ve gsyih defalatörü arasýndaki fark;TÜFE belirli bir mal ve hizmet paketi üzerinden hesaplanýrken,gsyih deflatörü ekonomideki tüm mal ve hizmetleri esas alýr,TÜFE tüketicilerin kullandýðý mal ve hizmetleri kapsarken,gsyih deflatörü devlet ve þirketler tarafýndan satýn alýnan mal ve hizmetleri de kapsar.TÜFE ithal edilen mal ve hizmetleri de kapsarken,gsyih deflatörü sadece yurt içinde üretilen mal ve hizmetleri kapsar.
Hesaplamalarda TÜFE ve gsyih deflatöründe çok sayýda deðiþken ortak ,dolayýsýyla birbirine yakýn bir rakam çýkmasý beklenir(TUÝK'in üçüncü çeyrek gsyih defatörü %26.16).
Elimde hesaplamada kullanabileceðim geniþlikte bir veri setim yok ama TUÝK ve ENAG'ýn enflasyon verileri arasýndaki uçurumu dikkate aldýðýmýzda,bu hesaplamayý ENAG yapsaydý ekonominin büyüme rakamýnýn çok daha düþük çýkacaðý rahatlýkla söylenebilir.
Büyüme verisinin tutarsýzlýðýný baþka verilerden çapraz kontrole tabii tutabiliriz.2019 Eylül ayýndan 2021'e TUÝK'e göre, ekonomimiz %14.2 büyümüþ ama çalýþan sayýsý 2.003 milyon kiþiden 28.996 milyon kiþiye düþmüþ.Yani daha az kiþiyle %15'ün üzeende daha çok mal ve hizmet üretimi olmuþ.Peki ,bu 2 senede Türkiye'de dünya rekoru bir verimlilik artýþý mý olmuþ da ,bu kiþi baþý rekor üretim artýþý olmuþ.Tabii ki hayýr.Türkiye'de býrakalým 2019'dan bu yana,2018'den bu yana verimlilik artýþýnýn sýfýr olduðunu baþka verilerden biliyoruz.
https://tr.sputniknews.com/20200107/...040977133.html
https://t24.com.tr/video/prof-daron-...-artmali,25219
Ekonomide saðlýklý,sürdürülebilir ve yüksek bir büyüme oraný saðlanabilmesi için verimlilik artýþý en temel ögedir.Bunun için de 2 unsur öne çýkýyor:Birincisi nitelikli iþgücü için çaðýn gereksinmelerini karþýlayan kaliteli,bilimsel eðitim,ikincisi de iþyerlerinin teknoloji yatýrýmlarýný düzenli biçimde yapmasý.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri