Teþekürler sayýn deniz43, bu durumda finansal kesim borçlarýnda batýk riski dýþýnda kalan döviz riski merkez bankasýnda gözüküyor diye okumak doðru gibi duruyor (tabi bir de açýk pozisyonlarýný kapamak Ýçin türev enstrüman da taþýyorlar , sanýrým bunun yönetimi de risk).
Reel sektörün açýk pozisyonu reel sektör üzerinde gözükse de aslýnda bir çoðu hazine garantili , yani aslýnda onlar Ýçin de bir kýsým hedge durumu var gibi , kamunun kendi borcunu da düþünürsek , döviz hareketlerinden en büyük zararý kamu yapýyor (bunda satýlan 128 b usd nin de etkisi var, bir çok þirket tl kredi alýp o 128 b usd yi aldý gibi) , bu durumda döviz riskinin aðýrlýðý kamu ve ithalatçý þirketlerde gibi , benim tek anlamadýðým konu kamunun veya merkez bankasýnýn faiz faiz diyerek bu zararý nasýl finanse edecekleri, önümüzdeki sene kamu Ýçin korkunç bir borçlanma ihtiyacýnýn artýþý olacak sanýrým, piyasadaki tl miktarýnýn pek de artmadýðý düþünülürse , tl borçlanma ne kadar mümkün , gene usd borçlanmak zorunda kalacaklar sanýrým , ben sanki bu borçlanmalara gelecek talebin bir yol haritasý oluþturabileceði hissindeyim , kamu ancak borçlanabildiði sürece bu oyunu devam edebilir diye düþündüm , saygýlar hocam…

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri