Hocam bu uygulamalarla ne kadar dth çözülür emin deðilim. Zaten bu sisteme geçildiði açýklamasý da çok unfair þekilde yapýldý. Yani Türkiye piyasalarýnýn kapalý olduðu saatte yapýldý. O saatlerde derinlik yok, satýþ yapmak isteyenin karþýsýnda alýcý yok, sadece bankalarýn yazýlýmlarýna satýþ yapabilirdin. Öte tarafta vadeli taraf zaten kapalýydý vadeli tarafta 1.5 milyar TL gibi margin call oldu. Tüm teminatý artý margin call u düþünürsen 2 milyar TL gibi kabaca bir rakam döviz kontratlarýndan dolayý el deðiþtirdi. Piyasa açýkken taban limiti %80 e çýkarýldý vs vs.
Tabi bu dediklerimiz iyi iþleyen piyasalarda olmayacak iþler ama bizde oldu. Sanýrým cumadan beri piyasalardaki volatilite nedeniyle intiharýn eþiðine gelmiþ çok kiþi olmuþtur
Özel sektör tarafýnda 2022 bütçeleri tamamen çok deðiþkenli bilinmez duruma geldi. Kim neye göre satýnalma, satýþ, üretim bütçesi yapacak belli deðil. Tuik tarafýndan sunulan veri setine güven sýfýr. Beyaz yakalý personeline buna göre zam yapsan mavi yaka %50 aldý vs vs
Tüm bunlar olurken cds 600 olmaz mý olur tabi...
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Hepsi doðru.Þu anda büyük bir kargaþa var,merkez bankasýnýn bir tebliði resmi gazetede yayýnlandý ama bir de hazinenin tebliði yayýnlanacaðý söyleniyor,ikisinin ayný anda yayýnlanmamasý belirsizlik yarattý,koordinasyon yok,iki baþlýlýk ortaya çýktý.
Bence,planlanan resim aþaðý yukarý ortaya çýktý.
Ýþler umduklarý gibi giderse,bankalardaki gerçek kiþi döviz tevdiat hesaplarýndaki 161.6 milyar dolardan 25-30 milyar dolar TL hesaba çevrilir ve merkez bankasý rezervlerine aktarýlýrsa;
-Þu anda %58 olan enflasyon(ENAG), önümüzdeki aylarda ücret artýþlarý, sanayide elektrik ve doðalgaza yüksek oranlý zamlar ve üretimde kulanýlan girdi fiyatlarýnda büyük artýþlarla sanayi ürünlerinde büyük artýþlar, baþta gübre olmak üzere mazot,yem,tohum,tarým ilaçlarýnda astronomik fiyat artýþlarýyla gýda fiyatlarýnda büyük artýþlar ,akaryakýt zamlarýyla nakliye maliyetlerinde artýþlarla önümüzdeki yýl %80'lerin üzerinde enflasyonu yaþayacaðýz.
-Enflasyon %80'nin üzerinde koþarken , TL hesaba geçen dövizlerin merkez bankasý hesabýna geçmesiyle merkez bankasý bu dövizleri satarak döviz fiyatýndaki artýþlarý baskýlayacak,ve bu hesaptaki paralar %14 politika faizinde enflasyonda reel olarak eriyecek(Önümüzdeki dönemde bu politika faizinin tek hanelere kadar düþürülmesini bekliyorum).Halkýn birikimi enflasyonda eritilirken,bankalardan enflasyonun çok altýnda kredi alan küçük bir kesim halkýn sýrtýndan haksýz yere aþýrý zenginleþecek,büyük bir servet transferi gerçekleþtirilmiþ olacak.
-Halbuki,Anayasamýzda yazýlý olan "Türkiye Cumhuriyeti laik,demokratik,sosyal bir hukuk devletidir" maddesinin gereðini devletin tüm kurumlarýnda hayata geçirdiðinizde,bir de kurumlarýn yönetiminde liyakatý esas aldýðýnýzda zaten dýþarýdan her yýl 40-50 milyar dolar doðrudan yatýrým gelir,paranýz deðer kazanýr,halký dövize yönelten güvensizlik de ortadan kalkardý,döviz kurlarýnda istikrar olur,hem yerlilerin hem yabancýlarýn yaptýklarý yatýrýmlarla üretim ,istihdam,refah artar hem fiyat istikrarý hem de finansal istikrar saðlanmýþ olurdu.Daha önce "eksiklerimiz olmasýna raðmen", yüzü batýya dönük, avrupa birliði standartlarýný yakalamaya çalýþan demokratik,laik,sosyal hukuk devleti idik.Þimdi ise tüm anayasal çizgileri solmuþ tipik bir ortadoðu ülkesiyiz.Bu nedenle de sürekli duvara çarpýyoruz.
Hastalýðýn esas kaynaðý doðru teþhis edilmez ise, bu tür çare arayýþlarý sadece günü kurtarmaya yönelik olur,kýsa süre sonra çok daha büyük sorunlarý karþýmýzda buluruz.
Son düzenleme : cevdet _060; 22-12-2021 saat: 13:13. Sebep: yanlýþ cümle
Hocam bu operasyonun borsa ayaðý da var.
Benim tahminim, Mart ayýnda %40 döviz bazlý zarar yazan yatýrýmcý ile anlaþýldý. Sen malý tepeden kitle, ben de dolarý düþüreyim, 1 günde %50 karýný al ödeþelim dendi.
Oyle de oldu.
Adam þimdi huzur içinde Noel kutlayacak.
Böyle ise seneye gelirler, cds de düþürürler..
Naci olayý böylelikle kapatýldý yýl içinde helallesildi diye düþünüyorum. SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yani Deniz Hocam çok güzel kapsamlý yazmýþ zaten. Bilmiyorum riskli bir durum. Enflasyon yapýþkan. Öyle hemen düþecek edecek bir durumu yok. Gerçek olan zaten çok yukarýda. Döviz artacaksa ben TL farký alacaðým ama 12 lerden, bugün için kur bozdurup alacaðým. Ýki gün önce 18 olan þeyi yüzde 30 iskontolu veriyorum. Enflasyon artacak belli. E döviz yine artarsa zaten yine enflasyon. Artmazsa enflasyon zaten var kýsa-orta vade benim alacaðým hem 12 lerden dolar bozdurup hemde yüzde 14 yýllýk.
E þimdi istediðimde bozamýyorum. Dolarda hareketler kýsa vade sert oluyor. Misal 6 aylýk koydum parayý. 3 ay sonra bir baþladý 20 lira dedi sonra geldi yine 13-14 e benim vade tarihimde. Ne yapacaðýz?
Bilmiyorum Ýbrahim. Bakalým DTH çýlar ne diyecek bu duruma.
Yer Ýmleri