Bunlarý yaptýktan sonra iktidar olsan veya ülkenin hepsi senin olsa neye yarar.Redmi Note 7 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bunlarý yaptýktan sonra iktidar olsan veya ülkenin hepsi senin olsa neye yarar.Redmi Note 7 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Perþembe günü itibariyle:
(+) 24,463,615 milyar dolar altýn varlýk;(-)90,275,943 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)65,812,329 milyar dolar merkez bankasý net döviz rezervi vardý.
-Merkez bankasýnýn altýn varlýðýný satýp karþýlýðýnda döviz alabilmesi için yurt dýþýnda satmasý gerekiyor,iç piyasada TL verip dolar satýn almak ile ,altýn verip dolar satýn almak arasýnda bir fark yok her ikisi de dolarý fýrlatýr.
Yurt dýþýnda ise ancak Londra Metal Borsasý gibi iþlem hacmi yüksek bir borsada altýnlarýný takasa koyup satýþ yapabilir,satýþý dövizi anlýk olarak satmasý gibi kolay deðil.
-Döviz satýþýna gelinirse ise þu anda nette merkez bankasýnýn (-)90,275,943 milyar dolar döviz borcu var,kendisine ait brüt rezervlerden ne kadar daha satýp,döviz borcunu daha da yükseltebilir.
Merkez Bankasýnýn altýn hariç brüt döviz rezervleri 78.367 milyar dolar:
Orada vitrinde gözüküp ama pratikte satýlamayacak kalemler var:
Ana kalem olarak,Yabancý merkez bankalarýndan gelen swaplar 12.5 milyar dolar,ve IMF SDR çekme hakký 7.8 milyar dolar= toplam 20.3 milyar dolar, "daha çok" vitrin malzemesi olarak deðerlendirmek lazým,bilançosunda bir miktar da hazinenin ihraç ettiði döviz ve altýn cinsi tahviller var.
Geri kalan kýsmý,-zorunlu karþýlýklarýn hepsi dahil- satmaya engel bir durum yok.
Ne olacaðý çok sayýda deðiþkene baðlý,ama rekabetçi bir döviz kuru hala isteniyorsa ne olmasý gerektiði aþaðý yukarý belli.Çok yüksek enflasyon ,"rekabetçi kur " seviyesini de oldukça yukarý itmiþ durumda.
Rekabetçi kur derken sadece bölgeler arasý enflasyon farklarýna bakmamak lazým,verimlilik artýþ oranlarýna da bakmak lazým,verimlilik artýþýyla diðer ülkeler daha ucuza üretim yapýyorsa rekabet dengesini korumak için döviz kurlarýnýn da ona göre ayarlanmasý gerekiyor.(Verimlilik artýþý için, teknolojik yatýrýmlar,üretimde innovasyon,nitelikli iþgücü için eðitim kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor)
ABD'de 2008 baþýndan bu yana %21.7(112.279/92.258),Euro bölgesinde %10.3(104.3/94.6) kur paketi ortalamasýna göre %16 verimlilik artýþý saðlanýrken,bu artýþ Türkiye'de sýfýr olmuþ.
https://tr.sputniknews.com/20200107/...040977133.html
Dolayýsýyla eðer ekonomi yönetimi bizim arzumuz "rekabetçi kur" diyorsa þu anda dolarýn 14-15 bandýndan düþük bir seviyede olmamasý,ve her ay bölgeler arasý enflasyon farký kadar ayarlanmasý gerekir.
Ocak sonu itibariyle muhtemelen çok daha yüksek döviz kuru seviyelerini göreceðiz, çünkü hem enflasyon þu anda olan seviyelerin üzerinde olacak,hem yabancýlar noel ve yýlbaþý tatilinden dönüp piyasa iþlemlerine aktif olarak katýlacak,hem de ABD'de yýllýk enflasyonun %7'ler bandýna gelmesiyle,Ocak ayý sonu toplantýsýnda(26 Ocak) Fed'den daha agresif mesajlar küresel piyasalarda dalgalanma yaratacak.
Son düzenleme : deniz43; 26-12-2021 saat: 07:54.
Sn. Deniz yukarýdaki hesabý yapmýþtý,
Cumhurbaþkaný cuma 15:30'da þunu söylemiþ : "Cumhurbaþkaný ve AKP Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan, önceki gün katýldýðý televizyon canlý yayýnýnda ‘Kur Korumalý TL Mevduatý’na iliþkin olarak, “Programýn açýklanmasýndan beri Türk Lirasý mevduatlar bugün saat 15.00 itibarýyla 23.8 milyar liranýn üzerinde arttý ve ivmelenerek artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandý."
Yani yaklaþýk 2 milyar dolar ediyor. MB nin programýn duyurulmasiyla üç günde 7 milyar dolar sattýðýný düþünürsek bu hesaplarla o miktarý geri rezervine koyabileceði bile þüpheli. Benim tahminim 3-5 milyar dolar gibi dengelenir bu yeni mevduata olan talep.
Birkaç yerde dolar kuru hedefi 9 lira diye gördüm, oraya indirebilirler mi bilmiyorum ama imkanlarý varsa bile bence indirmemeliler, daha önceki verirlerden biliyoruz ki kurun düþüþü döviz hesaplarýný artýrýyor, kurun düþmesiyle bu son çýkýþta dövizi olmayýp da týrnaklarýný yiyerek seyredenlere (hala almadilarsa) fýrsat verilmiþ olur, kur düþtükçe dolarizasyon bence daha da artacaktýr.
Bence yapýlmasý gereken kuru buralarda tutup enflasyon kadar artýþýna müsade etmektir. Elbette akýl mantýk dinlemeyen bir piyasa ve kripto para gibi fiyat hareketleri var, ne desek boþ.
Varlýðýnýn üçte ikisi dolar ve altýnda olan biri olarak geçen hafta yediðim zararý unutmayacaðým, piyasa koþullarýnda olsa sorun etmem ama gece gece piyasa kapalýyken yangýndan mal kaçýrýr gibi kurun 18.3 ten 10.3 lere düþürülmesi yutulacak lokma deðil. Durumu deðerlendirebilmek için büyük bir zararla kol kesmek zorunda kalmýþtým. Þimdi kararýmý verdim, sattýklarýmý bu hafta sakin sakin tekrar yerine koyacaðým, kur daha da düþerse ya da sabit devam ederse zamanla pozisyon artýrmaya devam edeceðim. Kendi düþüncelerimi yazdým, lütfen tavsiye olarak almayýn herkes kendi kararýný versin, ne olacaðýný bilsem geçen haftaki zararý görmezdim.
eger Turkiyenin yapýsal sorunlarýnda bir çözüm çabasý varsa kamuda harcamalarda tasarruf varsa yada yapýlmaya baþlanmýþsa, enflasyonda kalýcý bir düþüþ görülüyorsa, hukuk kurallarý her kesime ayný þekilde ve adil uygulanýyorsa, ifade özgürlüðü herkese varsa, vatandaþýn altýn yada usd cinsi varlýklarý almasýnýn önü kendiliðinden kesilir..eðer bu unsurlarsan hiçbirinde iyileþme yoksa usd ve altýndaki düþüþler vatandaþýn kendini korumaya devam etmesi için çok güzel bir alým fýrsat oluþturacaktýr. yapýlanlar kýsa vade iþe yarar gibi gözükse de uzun vadede daha yýkýcý olarak dönecektir.
Yer Ýmleri