Benim bildigim kadariyla bireysel DTH lar hic bir zaman 169 milyar USD tutarini gormedi. Bir yanlislik var.
Benim bildigim kadariyla bireysel DTH lar hic bir zaman 169 milyar USD tutarini gormedi. Bir yanlislik var.
DTH oraný faizler yüksekken bile %50 idi, 55 oldu sonra, %55 den %69 a kadar çýkan oran, elbette biraz düþecektir yeni DEM uygulamasýyla...
10 ay önce dolar 6.90 iken, yýl sonu 6.75 olacak yaygarasý yapýldý, hem de bütün anlý þanlý kurumlarla ortak hareket ederek...
4 ay önce kur 8.26 ydý, þu an 12.60....4 ayda %52 yapmýþ....faizler %20 den %14 e, reelde 20-23 'yýllýk' verirken..
Hala TV lerde çýkmýþlar, gülüyorlar....
Gýda enflasyonu %100 e ulaþmýþ....18 den dolara nasýl çakmýþlarmýþ...peh
DTH oranýnýn çok yükselmesinin temel nedeni,dolarýn 18 TL'ye kadar yükselmesinden kaynaklanýyordu,bugün yayýnlanacak merkez bankasý verisinde((24 Aralýk haftasý) döviz kuru 11.7278 iken,önceki haftanýn verisinde(17 Aralýk haftasý ) döviz kuru 16.3358 olduðu için, bu hesaplarýn TL karþýlýklarý düþtüðü için,döviz tevdiat hesaplarý tutarlarýnda bir azalma deðil artýþ olmasýna raðmen, DTH'nýn toplam mevduat hesaplarý içindeki payýnda azalma göreceðiz.
Merkez Bankasý eski Baþekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara;
-"Döviz endeksli mevduatýn bu haliyle baþarýlý olmasý çok zor çünkü ülkenin en temel sorunlarý olan kaynaklarýn etkinsiz daðýlýmý, verimsizlik ve güven problemini çözmüyor; hatta yarattýðý belirsizlikle bu sorunlarý daha da belirginleþtiriyor. "
-"Net rezervin ekside olmasý gibi riskler görmezden gelinerek hâlâ Merkez Bankasý üzerinden yüklü döviz satýþlarý yapýlmasýný þaþkýnlýk ve kaygýyla izlediðini vurguladý."
-"Küresel ölçekte ise en büyük risk ABD'de enflasyonun beklenenden daha inatçý olmasý. Fed'in erken faiz artýrýmý ve güçlü dolar senaryosu kur korumalý mevduat sisteminin ömrünü kýsaltabilir."
Çok doðru tespitler,ben de tamamiyle bu tespitlere katýlýyorum.
https://www.paraanaliz.com/2021/ekon...-kara-g-21031/
Günaydýn deðerli hocam,
Yapýsal reformlar, güven hukuk vs diyenlere, karþý cenahtan cevap gelmiþ.
Bilinenleri söylüyor ama belki bir iki kelam etmek istersiniz diye aþaðýya koyuyorum, yeni politikanýn mimarý olan vatandaþ doktor imiþ.
Doktor civaným inþallah çok baþarýlý olur bu politika biz de ayný gemideyiz.
SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Deniz hocam,
Özel banka mevduat faizleri ciddi yükseliþte. Bu yükseliþin nedeni TL ye ulaþma zorluðu olabilir mi? 2001 krizinde bankalar TL ye ulaþamadýðý için gecelik faizler anormal noktalara gelmiþti. Þuan öyle bir yükseliþ olmasa da her gün artýyor görünümü beni TL bulmanýn zorlaþtýðýný hissettiriyor. Umarým boþa endiþeleniyorumdur.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Merkez Bankasý son 1 ay içinde kabaca 20 milyar dolar sattý,karþýlýðýnda yine kabaca 300 milyar TL çekti.Çektiði paranýn dövize gitmemesi için yeniden piyasaya vermedi,TL sýkýþýklýðýnýn ve faizlerin yükselmesinin sebebi bu,yýl sonu bilançosunu güzelleþtirmek için bankalarýn mevduat yarýþýna girmeleri diðer bir sebep,ancak piyasadan þikayetler gelince dün merkez bankasý APÝ yoluyla piyasaya verdiði verdiði parayý 490.760 milyar TL'ye yükseltti.(1 hafta önce 22.12.21'de 429.141 milyar TL idi)
Yer Ýmleri